Klik hier
Vrijdag 10 november 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws

Wie zijn de machtigste kunstbestuurders van Nederland? NRC Handelsblad deed onderzoek.
Hoe milieubewust is Nederland? Profiel over Klimaat.
De schaduwzijde van zelf beleggen. Adriaan Hiele beantwoordt vragen van lezers.
Op Gore stemmen is beter voor je seksleven, in de digitale leestafel.
De stemming: is het CDA weer klaar om te regeren?
Economie voor jou over Tolpoorten.
Het overzicht van de beleggingsfondsen in oktober door Nyfer.
Hoe lang kan het zich steeds verder verenigende Europa het nog stellen zonder grondwet? Maak uw eigen Europese grondwet.
In het nieuws:
Dossier Enschede
Dossier World Online
Dossier KPN
Dossier Elektronisch Zakendoen
Dossier Clickfonds
Dosser Voedingsschandalen
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Telecom
Dossier Kok - Van Aartsen
Dossier Vredesproces Midden-Oosten
Dossier Suriname


Rabbijn Raf Evers (met hoed) in discussie met Abdou Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad (midden), bij de herdenking van de Kristallnacht.
(Foto Jaime Halegua)

Toon verhardt in verkiezingsstrijd
De toon verhardt in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. De Democraten dreigen met rechtszaken als de onregelmatigheden bij de verkiezingen in Florida niet worden opgehelderd.

Buitenland reageert met verbijstering en schamperheid
Met stijgende verbazing en soms verbijstering en schamperheid neemt het 'buitenland' kennis van de verwarring over de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten van afgelopen dinsdag.

Een ijzig telefoontje
Er was geen tekstboek. Er bleven dingen gebeuren die nooit eerder waren gebeurd. Dus was het simpelweg de opperste gekte toen vice-president Al Gore op die vroege woensdagmorgen naar de residentie van de gouverneur van Texas belde om George W. Bush te zeggen dat hij terugkwam op de erkenning van zijn verkiezingsnederlaag.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Den Haag

Financieel-economische achtergronden op www.nrc.nl/Economie

Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl

Klik hier


Krekel
Krekel
Straks blijkt de
beslissende stem
bij vergissing uitgebracht
op de verkeerde

Vlinderbiljet ontketent slag om kiesmannen
De VS zijn in de ban van de hertellingen van een paar duizend stemmen in een district in Florida. Maar inmiddels verdiept zich het conflict tussen Republikeinen en Democraten tot een vuile publiciteitsoorlog.

Allochtone scholieren zijn progressiever
Nederlandse scholieren denken traditioneler dan Surinaamse, Antilliaanse én Marokkaanse scholieren als het gaat om de taakverdeling tussen man en vrouw in hun toekomstig huishouden en het werken van man én vrouw buitenshuis. Ook bestaan er aanzienlijke verschillen in beroepskeuzes van Nederlandse en allochtone meisjes. De laatsten kiezen minder vaak voor traditionele vrouwenberoepen zoals in de zorg.



Niet voor dreuzels:

het Harry Potterhoekje

 
'Er dreigt hier ontploffingsgevaar'
Meer dan vijftien minuten voor de fatale explosie bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks was het verschillende hulpverleners duidelijk dat het bedrijf zou ontploffen. Dat blijkt uit de reconstructie van de ramp door acht verschillende rijksinspecties, die vandaag door minister De Vries van Binnenlandse Zaken is vrijgegeven. De rapporten zijn te vergelijken met logboeken waar om de zoveel minuten korte mededelingen in worden vastgelegd.

Omroep levert cultuurbazen
De publiek omroep is sterk vertegenwoordigd in de besturen van culturele instellingen. Actieve politici zijn nauwelijks vertegenwoordigd. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant naar de samenstelling van de besturen van de veertig belangrijkste culturele instellingen van Nederland.

De Walra-adviseuse komt niet meer
De Walra-adviseuse komt langs als het tijd is voor de uitzet, maar geeft ook raad aan de ervaren huisvrouw. Nog een half jaar althans. Het Brabantse linnenbedrijf stopt ermee.

VEB beticht advocaten van plagiaat
De advocaten G. Spong en O. Hammerstein hebben hun dagvaarding in de zaak World Online voor een groot deel gekopieerd van de dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Oranje tegen Spanje zonder buitenspelers
Bondscoach Louis van Gaal kiest volgende week voor de oefenwedstrijd tegen Spanje in Sevilla noodgedwongen voor een systeem zonder vleugelspelers. De linksbuitens en rechtsbuitens die de afgelopen periode werden geselecteerd, zijn niet fit of niet in vorm.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Het nauw van Dover
"ben ik verantwoordelijk als er slecht Engels wordt gegeven op een school in Groningen? Schei uit. Daar moet de Tweede Kamer mij dus ook niet op aanspreken." Deze ontboezeming gaf minister Hermans (Onderwijs) onlangs ten beste in een rondetafelgesprek over ministeriële verantwoordelijkheid.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Wie bestuurt de cultuur?
Wie zijn de machtigste kunstbestuurders van Nederland? Een onderzoek naar de veertig belangrijkste cultuurinstellingen.

B O E K E N
* Knutselen en verheffen
Vijfenzeventig jaar geleden was de Vara jongste telg in een grote rode familie. Nu is de arbeidersklasse ontzuild, en televisie vooral een kwestie van tijdverdrijf. Welk volk valt er nog te verheffen?

B O E K E N
* Berichten uit de branche
Uitgeverij Querido heeft bijna zeventig reacties gekregen op de actie 'Querido bekent kleur', waarin de uitgeverij jonge 'multiculturele' auteurs uitnodigde een verhaal in te leveren. Ter gelegenheid van de komende Boekenweek, die onder het motto 'Het land van herkomst' het 'schrijven tussen twee culturen' belicht, wil de uitgeverij een aantal van de verhalen bundelen in een boekje dat rond de 120 pagina's zal bevatten.

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Paul de Leeuw
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad