U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Geen uitstel voor namen op internet
Minister Van Boxtel (Informatietechnologie) voelt er niets voor om het vrijgeven van domeinnamen op internet voor particulieren uit te stellen. Vanaf 15 november kunnen burgers als privé-persoon een domeinnaam claimen voor hun internetpagina. Tot nu toe was dat alleen mogelijk voor bedrijven.

Boete Studio Sport
De slogans 'Hero. Het fruit springt er uit' en 'Zo, nu eerst een Bavaria' in voetbalstadions gaan de omroep NOS een boete opleveren van 120.000 gulden. De NOS krijgt die boete omdat er teveel reclame te zien is bij de verslagen van voetbalwedstrijden in Studio Sport, het Sportjournaal en Studio NOS. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren bekendgemaakt.

VEB beticht advocaten van plagiaat
De advocaten G. Spong en O. Hammerstein hebben hun dagvaarding in de zaak World Online voor een groot deel gekopieerd van de dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Klacht tegen bank Roger Moore
Door een fout bij een Zwitserse bank konden internetters een week lang de gegevens van acteur Roger Moore, zanger Udo Jürgens en duizend andere prominente klanten van de bank inzien. Behalve rekeningnummers en overboekingen waren ook de adressen van de rijke klanten te bekijken.

Tulip in rode cijfers, honderd banen weg
Tulip duikt dit jaar in de rode cijfers. Om het computerbedrijf uit Rosmalen weer winstgevend te maken, is ontslag van een derde van de driehonderd werknemers volgens bedrijf en bonden onvermijdelijk. De tegenvallende resultaten zijn te wijten aan leveringsproblemen van toeleveranciers. Daarbij kampt Tulip met een achterblijvende vraag in de zakelijke markt voor pc's en met een dure dollar.

Binnenvertanding
Gevraagd naar de conditie van een qua leeftijd niet thuis te brengen auto, vatten tweedehands-verkopers de staat van het gebodene doorgaans samen met twee prettig in elkaars verlengde liggende karakteristieken: "Starten-lopen, meneer!"

Telenor hoopt op 7 miljard
Het Noorse telecombedrijf Telenor, een voormalig staatsbedrijf, hoopt ongeveer 7 miljard gulden op te halen bij de beursgang. De inschrijving op aandelen - een belang van 21 procent in het bedrijf - begint maandag. Het bedrijf krijgt een notering in Oslo en aan de Amerikaanse beurs Nasdaq. "We hadden liever een markt gehad die wat minder beweeglijk en nerveus is", zei topman T. Hermansen.

Verlies bij Mobilcom
Mobilcom, de vierde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland, heeft over de eerste negen maanden van dit jaar 'een verlies' gemaakt van 265 miljoen mark (297 miljoen gulden). Mobilcom gaf geen toelichting op de cijfers. Belangrijkste oorzaak is een investering van 227 miljoen mark als aanloopkosten voor de nieuwe generatie mobiele telefonie. Mobilcom is een concurrent van het Nederlandse KPN, dat met E-Plus de nummer drie is op de Duitse markt voor mobiele telefonie.

Geen steun aandeelhouders Microsoft
Twee voorstellen van aandeelhouders van Microsoft zijn gisteren weggestemd door de aandeelhoudersvergadering van het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het eerste voorstel vroeg Microsoft om een gedetailleerd verslag van de kosten van de lobby van het bedrijf in Washington en van donaties aan politieke partijen. Het andere voorstel wilde dat Microsoft zich zou inspannen om de schending van mensenrechten in China tegen te gaan. Beide voorstellen kregen slechts 6 procent van de stemmen. (Reuters)

Winstexplosie mediaconcern Disney
Het Amerikaanse mediaconcern Disney heeft afgelopen kwartaal zijn winst bijna verdrievoudigd door hogere reclame-inkomsten van zijn tv-zender ABC en hogere bezoekersaantallen bij de pretparken. Toch verloor het aandeel gisteren bijna 15 procent van zijn waarde na een pessimistische prognose voor de komende twee jaar van een invloedrijke analist. De winst kwam uit op 240 miljoen dollar (610 miljoen gulden) bij een omzet van 6 miljard dollar. Die resultaten waren inclusief verliezen bij de internetdivisie en de filmstudio. Voor het gehele boekjaar kwam de winst uit op 1,2 miljard dollar op een omzet van 25 miljard dollar. Tv- zender ABC profiteerde vooral van het succes van het programma 'Ja, ik wil een miljonair'. (AP)

Libertel moet mobiel net openstellen
Telefoonbedrijf Libertel moet de concurrentie toegang bieden tot zijn mobiele netten. Dat heeft telecomtoezichthouder Opta besloten. De Opta herhaalt daarmee een eerder besluit om Libertel aan te wijzen als een aanbieder met " aanmerkelijke macht op de markt voor mobiele telefonie" omdat het bedrijf in Nederland een marktaandeel heeft van tussen de 25 en 35 procent. Libertel tekende een jaar geleden bezwaar aan en stapte naar de rechter. Die schorste het Opta-besluit destijds omdat het naar zijn mening onvoldoende was gemotiveerd. De telecomwaakhond kwam nu tot eenzelfde oordeel na het uitvoeren van een marktonderzoek, dat voortaan jaarlijks zal plaatsvinden. Concurrent KPN Mobile heeft een marktaandeel van tussen de 35 en 45 procent en moet zijn mobiele telefonienet ook openstellen. Die wettelijke bepaling is bedoeld om de concurrentie te stimuleren. (ANP)


De gezichten van de Amerikaanse presidentskandidaten kan iedereen intussen wel dromen. Wie wel eens de neiging voelt er iets aan te 'verbeteren' hoeft het niet bij een snorretje in de krant te laten maar kan zich uitleven op de site van Colonize. Geef Dubblejoe een intelligente blik en laat Gore lachen. Online zijn hun foto's te bewerken. Colonize is een e-mailverzendbedrijf waar je je kunt abonneren op onderwerpen die je interesseren.
(www.colonize.com/warp)

NRC Webpagina's
10 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad