U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kabinet wil meer Paralympics op tv
Het kabinet roept de publieke omroepen op meer beelden uit te zenden van de Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten die afgelopen week in Sydney zijn begonnen.

Elsevier en rivaal Thomson doen een miljardenbod
De Nederlands-Britse uitgever Reed Elsevier heeft samen met een van zijn grootste concurrenten, het Canadese Thomson, een miljardenbod uitgebracht op het Amerikaanse Harcourt. Hun bod zou tussen de 4 en 5 miljard dollar (10 tot 13 miljard gulden) liggen, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Gratis prospectus bij Raketnet
In het huidige beursklimaat durft bijna niemand naar de beurs, maar een kleinduimpje in internetland kwam afgelopen week met een prospectus. De drufal heet Raketnet en biedt een dienst die die volgens kenners geen lang leven meer beschoren is: gratis internet.

Stripjournalistiek zonder helden
Een stripboek over de enclave Gorazde in Oost-Bosnië. Kan dat? Ja, bewees de Amerikaan Joe Sacco. Zijn Safe Area Gorazde, The war in eastern Bosnia is toegankelijker dan de gemiddelde tv-reportage.

De Leeuw stopt op Nederland 3
Paul de Leeuw stopt per 1 januari op Nederland 3 omdat hij het programmabeleid van de zender "onzinnig en visieloos" vindt. Hij ergert zich aan het feit dat opvallende, spraakmakende televisie- en kunstprogramma's tegen middernacht worden geprogrammeerd. De Leeuw maakt zijn beslissing vandaag bekend in zijn wekelijkse column
in NRC Handelsblad.

E-boeken bekroond
Op de 52ste Frankfurter Buchmesse is gisteravond de Prijs voor het elektronische boek, ruim tweeënhalve ton, toegekend aan de Amerikaanse schrijvers David Maraniss en E.M. Schorb. Maraniss, die in de Washington Post publiceert en eerder de Pulitzer Prize ontving, kreeg de prijs voor zijn non-fictie uitgave 'When Pride Still Mattered'. Van de dichter Schorb werd diens digitale detective 'Paradise Square' onderscheiden. (Reuters)

Bloemen op 1 in Uitvaart-top-50
Karin Bloemen heeft met haar lied Geen kind meer de eerste plaats bereikt op de Uitvaartmuziek-top-50. Ze nam die toppositie over van Time to say goodbye door Andrea Boccelli en Sarah Brightman, dat nu de tweede plaats bezet. Geen kind meer, geschreven door Jan Boerstoel en Marnix Busstra, won in 1997 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van het jaar. De Nederlandse versie van Amazing Grace, beter bekend als Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp, is nu naar de 43ste plaats gezakt. Jarenlang stond dit lied aan de top.

Geen fusie Honeywell
Het Amerikaanse concern Honeywell International heeft de fusiebesprekingen met United Technologies beëindigd. Honeywell zegt een ander voorstel binnen te hebben gekregen. Van welk bedrijf dat is, wilde Honeywell gisteravond niet zeggen. Eerder op de dag bevestigden beide technologiebedrijven nog dat ze in bespreking waren over een fusie. Dat deden ze naar aanleiding van een bericht van de tv- zender CNBC. Volgens de zender zou United Technologies een bod van 104 miljard gulden uitbrengen op Honeywell International. Honeywell ontstond vorig jaar toen Honeywell werd overgenomen door het grotere AlliedSignal door een aandelenruil ter waarde van 14 miljard dollar. Het zette vorig jaar 23,7 miljard dollar om. De koers van Honeywell sloot bijna 28 procent hoger, die van United Technologies daalde met 10 procent.

Tekort IT-personeel in Europa loopt op
Het tekort aan geschoold personeel in de informatietechnologie in West- Europa zal verdubbelen van 850.000 mensen vorig jaar tot 1,7 miljoen in 2003. Het probleem valt alleen op te lossen door immigratie. Tot die conclusie komt International Data Corporation (IDC). Volgens een onderzoek van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau zal het tekort de komende jaren in alle West-Europese landen oplopen. Het gebrek aan mensen vertaalt zich nu al in een stijging van de salarissen en een groter personeelsverloop. "Zonder strategie voor het oplossen van het tekort zullen afzonderlijke landen en Europa als geheel een concurrentienadeel krijgen tegenover de Verenigde Staten, waar al jaren een strategische aanpak is van het probleem", aldus IDC. Scholing kan pas op middellange en lange termijn soelaas bieden. De enige oplossing voor de korte termijn is werving van personeel buiten Europa. (ANP)

Akkoord UPC met Eurosport en Discovery
Kabelexploitant UPC heeft een distributie-overeenkomst gesloten met Eurosport en The Discovery Channel. Onderdeel van het akkoord is dat Eurosport en Discovery worden toegevoegd aan het digitale startpakket. Met dit pakket, dat vanaf 1 november in Amsterdam wordt aangeboden onder de naam UPC Digital, kunnen klanten onder meer beschikken over extra thema- en filmkanalen, digitale muziekkanalen en een elektronische programmagids. De digitale diensten zijn verkrijgbaar via een settop-box bij de televisie. (Redactie Economie)


Op de Cinekid-site is tijdens het jaarlijkse kinderfilmfestival Cinekid (van 22 tot 29 oktober in diverse bioscopen in Amsterdam) van alles te beleven voor kinderen en jongeren. Zo staat er op de website bijvoorbeeld het programma Moviemaker, waarmee cineasten in de dop hun eigen filmpje kunnen maken. Verder is er tijdens het festival een speciale Cinekid-krant, waarin ieder kind met filmrecensenten- ambities een eigen pagina kan maken. Ook kunnen er spelletjes gespeeld worden en kunnen jeugdige filmfanaten hun kennis testen aan de hand van een quiz. De hele week is 's avonds om 19.50u. een speciaal Cinekid- journaal te zien in het kinderprogramma Alles Kits. Verder kunt u op de site terecht voor informatie over de afzonderlijke films en kunnen kaartjes worden gereserveerd voor dit jaarlijkse jeugdfestival over film, televisie en nieuwe media.
(www.cinekid.nl/)

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad