U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kabinet wil meer Paralympics op tv

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 OKT. Het kabinet roept de publieke omroepen op meer beelden uit te zenden van de Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten die afgelopen week in Sydney zijn begonnen.

"Er worden even bijzondere prestaties geleverd als op de gewone Olympische Spelen", zei vice-premier Borst gisteren na afloop van de ministerraad. Ze verklaarde dat staatssecretaris Vliegenthart (Sport) de publieke omroep hierop zou aanspreken. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat echter niet meer mogelijk omdat Vliegenthart gisteravond naar Sydney zou vliegen.

Volgens hoofdredacteur G. Lippens van Studio Sport zal de oproep van het kabinet niet leiden tot meer aandacht voor de Paralympics. "Wij berichten over topsport. De Paralympics zijn een afgeleide van topsport. Je kunt met hetzelfde gemak betogen dat de veteranensport topsport is." In de sportjournaals wordt volgens Lippens wel melding gemaakt van bijzondere prestaties, bijvoorbeeld als Nederlanders gouden medailles halen. "Maar ook niet alle medailles zijn bijzonder genoeg. In sommige categorieën doen zo weinig sporters mee dat bijna iedereen een medaille wint." Lippens is niet onder de indruk van de oproep. "Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid. Politici spelen soms wel erg gemakkelijk in op het volksempfinden." Hij wijst er op dat de EO nog twee documentaires van een half uur zal uitzenden in de zendtijd van Studio Sport.

Het Kamerlid Atsma (CDA) vindt dat de overheid zich principieel niet moet bemoeien met de programma's. Hij waarschuwde daar ook vorig jaar voor, toen besloten werd de kijk- en luisterbijdrage door de rijksbelastingen te laten innen. "Het is aan de omroepen om te bepalen hoeveel aandacht zij willen schenken aan bepaalde onderwerpen", aldus Atsma, die ook meent dat je 'niet te snel' de Paralympics met de gewone Olympische Spelen gelijk moet stellen.

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad