U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Jezus' leven op gratis 'bijbelgetrouwe' video's
De mensen weten nog net wat Kerstmis behelst, maar van Jezus weten ze maar weinig. Een video zou dat kunnen veranderen.

Oostenrijkse media vervolgd door FPÖ
Oostenrijkse media worden steeds vaker voor de rechter gedaagd door klagende politici van de FPÖ. "De partij heeft een hele beroepsgroep gecriminaliseerd."

NPS blijft opera en dans uitzenden
In tegenstelling tot eerdere voornemens blijft de NPS opera- en dansregistraties uitzenden. Mede onder druk van staatssecretaris Van der Ploeg heeft de publieke omroep dat besloten.

Onderzoek rechter moet aan gijzeling voorafgaan
Gijzeling van een journalist dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Voor de rechter is het meestal niet nodig die principiële grens te overschrijden, meent Tom Schalken.

Tijdsverschil kost NBC kijkers
De Olympische Spelen lijken op een financiële tegenvaller uit te lopen voor de Amerikaanse televisiezender NBC. De kijkcijfers zijn de laagste die ooit in de Verenigde Staten bij de Spelen zijn gepeild. Alleen tijdens de zaterdag en zondag van het openingsweekend scoorde NBC hoog maar daarna is het matig geweest en gebleven. NBC verwachtte ongeveer 16,5 miljoen kijkers per dag te trekken maar zat daar op sommige dagen 5 miljoen onder.

Winstdaling voor PCM Uitgevers
De kosten van nieuwe kleurenbijlagen bij de zaterdagkranten en hoge bezorgkosten drukken dit jaar stevig op de winst van PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad. De winst van PCM zal dit jaar ongeveer eenderde lager uitkomen dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die gisteren bekend zijn gemaakt.

Internet kan bouw miljarden besparen
Bedrijven uit de 'oude' economie stomen zich klaar voor het internettijdperk en investeren miljoenen in projecten op het wereldwijde web. Geld verdienen op internet, hoe gaat dat?

Laat je hart spreken
Voor de blauwwitte wolkenlucht prijkt een levensgroot lieveheersbeestje, maar erg natuurgetrouw is het niet. Het hangt los in de ruimte en pulseert als een hart. Terwijl die harteklop doorklinkt op de achtergrond, noemt de stem buiten beeld allerlei vormen van geweld - fysiek en verbaal - en roept op tot respect voor iedereen. "Acties vanuit het hart van de samenleving hebben de grootste impact", zegt hij. "Laat je hart spreken, zeg nee tegen zinloos geweld. Een minuut stilte is niet genoeg." En dan maakt de afzender van de boodschap, de stichting Tegen Zinloos Geweld, zich bekend met het adres van de website.

Rusland beperkt spionage op internet
Het Russische hooggerechtshof heeft inlichtingendiensten verboden nog langer onbeperkt in het internetverkeer in het land te neuzen. Het hof verklaarde de wet van president Poetin die de spionage mogelijk maakte ongeldig. De uitspraak van het hooggerechtshof is een gevoelige klap voor het prestige van Poetin. De president ondertekende de wet op het gebruik van het controversiële 'spiekprogramma' SORM in januari als onderdeel van de strijd tegen criminaliteit. Mensenrechtenactivisten vermoeden dat de informatie wordt gebruikt om politieke dossiers aan te leggen. Het hooggerechtshof staat het gebruik van SORM wel toe als het Openbaar Ministerie daartoe opdracht heeft gegeven. De rechters oordeelden overigens dat de overheid dient te betalen voor de kosten van het programma. Providers zijn zonder enige vergoeding verplicht hun gegevens via SORM toegankelijk te maken. (ANP)

'Nieuwe claims WOL'
Twee institutionele beleggers die zich hebben verslikt in de beursgang van World Online (WOL) overwegen zich aan te sluiten bij de juridische actie in Nederland om een schadevergoeding. Zij onderhandelen hierover met de advocaten O. Hammerstein en G. Spong, aldus de advocaten gisteren. Ze wilden niet zeggen wie de twee institutionele beleggers zijn, behalve dat zij uit Duitsland en Zwitserland komen en vele miljoenen WOL-aandelen bezaten. Het juridische gevecht begint morgen voor de rechtbank in Amsterdam met een zogenoemde rolzitting.

Reclame nieuwe Volvo alleen op internet
De Zweedse autofabrikant Volvo voert de reclamecampagne voor het nieuwe model S60 in de Verenigde Staten uitsluitend via internet. De campagne moet midden oktober beginnen en is alleen via internetprovider America Online (AOL) te zien. AOL heeft ongeveer 24 miljoen abonnees. Amerikanen die de S60 via het net kopen, krijgen gratis accessoires met een waarde die kan oplopen tot 2100 dollar (5250 gulden). De S60 is een sportmodel dat begin november op de markt wordt gebracht. De wagen zal tussen 26.500 en 29.900 dollar kosten. Het initiatief moet Volvo aantrekkelijker maken voor jongeren. Zij worden minder getrokken door de reputatie van veiligheid en robuustheid die de auto's van het Zweedse bedrijf hebben. Volvo, onderdeel van de Amerikaanse autobouwer Ford, is in de VS nauwelijks aanwezig. (AP)

Interpay zal e-commerce beheren
Interpay gaat voor 800 financiële instellingen de infrastructuur voor betalingsverkeer via e-commerce bouwen en beheren. Daartoe heeft het bedrijf, dat in Nederland het betalingsverkeer tussen banken afhandelt, een contract gesloten met de Global Trust Authority. Interpay is gekozen omdat het bedrijf in Nederland al met veilige toepassingen voor betalen via internet werkt. (ANP)

Elsevier neemt NieuwsTribune over
Uitgever Elsevier Bedrijfsinformatie koopt NieuwsTribune, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2000. Elsevier Bedrijfsinformatie geeft 180 bladen uit met informatie van bedrijven voor bedrijven. NieuwsTribune Publishing geeft NieuwsTribune, CommunicatieGids, BureauTribune, Effieboek en RetailTribune uit. Het bedrijf verwacht dit jaar zo'n 8 miljoen gulden om te zetten. (Redactie economie)

Videotheken verhuren 40 miljoen banden
De ruim 1.100 videotheken in Nederland hebben in 1999 een gezamenlijke omzet gerealiseerd van 350 miljoen gulden. De branche haalt 82 procent uit verhuur, 11 procent uit verkoop en de rest van de omzet komt uit verkoop van snoep, snacks en telefoonkaarten. Jaarlijks huren filmkijkers circa 40 miljoen videobanden. De omzet van de videobranche is in de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. (ANP)


Liefhebbers van woordspelletjes kunnen 5x5 spelen op internet. Althans, voor zolang het duurt. ID&D TV, de producent van Lingo, heeft de makers namelijk gesommeerd het spelletje van het web te halen, omdat ID&D TV het auteursrecht zegt te hebben op spelletjes waarbij een woord van 5 letters geraden moet worden in 5 beurten. In afwachting van het kort geding dat IDTV heeft aangespannen, is het spelletje echter gewoon te spelen.
(www.5x5.nl)

NRC Webpagina's
26 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad