NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 12 mei 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Eindexamen2000

Rijksmuseum: schatkamer met vele gezichten in Profiel.
Tegenspraak: Salman Rushdie en het boekenweekgeschenk.
@: Moet alle informatie op internet vrij zijn?
Stemming: moet de EU naar 30 landen?
Eurosie in Economie voor Jou.
Rendement Beleggingsfondsen: ook in april verlies.
In het nieuws:
Dossier Papoeas
Dossier World Online
Dossier Computerbeveiliging
Dossier EK 2000
Dossier Lockerbie
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad



Kunstenaar Bridget Riley ontmoet Koningin Elizabeth, kort na de opening van de Tate Gallery of Modern Art, gisteravond in Londen. Tate Modern is gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale aan de zuidoever van de Theems en beschikt alleen al met de voormalige turbinehal over de grootste tentoonstellingsruimte ter wereld. De oude Tate Gallery heet voortaan Tate Britain.
(Foto AP/Kieran Doherty)

Prijs aidsremmer drastisch omlaag
Vijf farmaceutische producenten van de belangrijkste medicijnen tegen HIV en aids zijn bereid hun prijzen in ontwikkelingslanden drastisch te verlagen. Daarover is gisteren een akkoord bereikt met VN- organisaties..

* CDA krijgt 'digitale leden'
Het CDA krijgt 'digitale leden'. Partijvoorzitter Van Rij kondigt dit aan in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

* Automobilist betaalt per kilometer
Automobilisten gaan in de toekomst een heffing per afgelegde kilometer betalen. Ze betalen meer tijdens de spitsuren en in stadscentra. Het tarief wordt gedifferentieerd naar gewicht en milieu-belasting van het voertuig.

* Fischer wil één regering voor Europa
De Duitse minister Joschka Fischer van Buitenlandse Zaken vindt dat de Europese Unie ingrijpend moet worden hervormd. Er dient één Europese regering te komen met een parlement dat bestaat uit twee kamers.

* 'VN-macht in Sierra Leone moet versterkt'
Afrikaanse en andere landen hebben gisteren tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gepleit voor uitbreiding van de VN-vredesmacht in Sierra Leone en versterking van haar mandaat om zo het door rebellen bedreigde vredesproces te redden.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad


Krekel
Krekel
Klashorst: 'Schilderen? Het was meer achterstallig onderhoud'

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Peter Klashorst weet niet waarom hij is opgepakt
"Ik had geen controle over de meeste mensen - rasta's, meisjes - die bij mij thuis kwamen in Dakar. Mijn huis was een vrijplaats voor vrijdenkers. Ik heb me niet gerealiseerd dat anderen zich daar geweldig druk over konden maken. Ik heb zoiets: iedereen moet doen waar hij zin in heeft. Dat is misschien een verkeerde insteek geweest voor Senegal. "

* Op veilingsite groeit fraude het snelst
De omstreden verkoop van een schilderij via internet vestigt andermaal de aandacht op de veilingssites. De omzetten nemen toe, het aantal bedrogen kopers ook.

* Monti pakt fabrikanten auto's aan
Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) wil de manier waarop nieuwe auto's in de Europese Unie worden verkocht vanaf 2002 drastisch gewijzigd zien. De greep die autofabrikanten nu hebben op hun dealers is niet in het voordeel van consument of tussenhandel, vindt hij.

* Hoe meer zielen op het dorp, hoe meer zeges
Drie christelijke vissersdorpen strijden vanaf morgen om de Nederlands titel bij de zaterdagamateurs. Op Urk, Katwijk en Spakenburg is voetbal een soort religie. Hoe meer zielen, hoe meer zeges.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* ...Poetin in de aanval
Onafhankelijke media in Rusland zijn schaars. Nagenoeg alle kranten, radiozenders en televisiestations zijn in handen van de conglomeraten die de 'oligarchen' dankzij de privatisering in handen hebben gekregen. Deze oligarchen gebruiken hun media onbeschroomd in de strijd om posities rond de regering en tegen elkaar.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Het house-paleis
De nieuwe Tate Gallery of Modern Art in Londen is niet alleen de grootste tentoonstellingshal ter wereld, de kunst wordt er ook ademstokkend mooi tentoongesteld.

B O E K E N
* Denksport voorhemelbestormers
Ze gelden wel als het begin van de moderne poëzie, de 'Illuminations' die Arthur Rimbaud omstreeks 1874 schreef en die zonder zijn medeweten werden uitgegeven door zijn compagnon Verlaine. Maar hoe serieus moet je deze 54 teksten en tekstjes nemen? Paul Claes vertaalde ze en schreef er uitleg bij die vaak komischer is dan de teksten zelf.

B O E K E N
* Onstilbare honger naar straf
De roep om strenge straffen neemt toe in de samenleving. Tegelijk waarschuwen politici dat rechters steeds vaker op de stoel van bestuurders gaan zitten. Drie boeken over de overspannen verwachtingen van het recht.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement