U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Peter Klashorst weet niet waarom hij is opgepakt

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK
DAKAR / ROTTERDAM, 12 MEI. "Ik had geen controle over de meeste mensen - rasta's, meisjes - die bij mij thuis kwamen in Dakar. Mijn huis was een vrijplaats voor vrijdenkers. Ik heb me niet gerealiseerd dat anderen zich daar geweldig druk over konden maken. Ik heb zoiets: iedereen moet doen waar hij zin in heeft. Dat is misschien een verkeerde insteek geweest voor Senegal."

Dit zegt de Amsterdamse kunstschilder Peter Klashorst (43) in een telefonisch vraaggesprek met deze krant. Klashorst werd gisteren vrijgelaten uit de gevangenis in Dakar, de hoofdstad van het West- Afrikaanse land Senegal, in afwachting van een eventueel proces. Zijn paspoort houdt de Senegalese justitie nog in beslag.

De kleine macho-schilder uit de Amsterdamse grachtengordel belandde ruim twee weken geleden in een overvolle cel nadat buurtgenoten hadden geklaagd over zijn losbandige levensstijl en het grote aantal telkens andere meisjes in en om zijn huis in een rustige buitenwijk van Dakar.

Monter beantwoordt de zojuist vrijgekomen Klashorst de vragen: het is allemaal de schuld van de schilder Matisse - die ging ook naar Afrika. En: het is niet alleen het bloot, het is vooral de politieke lading van Klashorsts schilderijen die hem in moeilijkheden bracht. En: in de koran zijn ze hartstikke vóór seks. "Het is niet zo als in de bijbel. Je mag ervan genieten - en veel plezier ermee!"

Klashorst praat er graag over. Over zijn belevenissen in de cel en over zijn visie op de Senegalese samenleving. Te graag, menen zijn familie en vrienden. Dat kan hem alleen maar verder in de problemen brengen.

"Als je geschoren wordt moet je stil zitten", zegt zijn vriend Gert Meijerink. Meijerink, directeur van het Amsterdams instituut voor schilderkunst, kwam drie weken geleden voor het eerst in Senegal aan om samen met Klashorst voorbereidingen te treffen voor kunstuitwisseling. Hij wordt zelf ook beschuldigd van losbandigheid.

Meijerink is actief aanwezig bij het interview met de Amsterdamse kunstschilder in Dakar. Hij is de censor. Gevoelige vragen over bijvoorbeeld omkoping, het justitiële apparaat in Senegal en vluchten naar Nederland kapt hij resoluut af. Gevoelige antwoorden van Klashorst ondergaan hetzelfde lot. Klashorst moet immers nog voorkomen - als het proces doorgaat. Hij wordt verdacht van 'het gelegenheid geven tot prostitutie', het 'aanzetten tot losbandigheid' en het 'vervaardigen van obscene afbeeldingen'. Het wordt een van Klashorsts meest ingetogen vraaggesprekken. Meijerink: "Dit is het laatste gesprek met de pers totdat Peter weer in Nederland is."

'In de Koran zijn ze hartstikke voor seks'

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)