U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Naar dat billboard móét je wel kijken
Een billboard met een schaars geklede dame langs de A4 zorgde voor klachten bij de Reclame Code Commissie. De klachten over het onontkoombare en erotisch karakter werden van de hand gewezen.

Ontslag in zaak tv-film Tsjetsjenië
Het Duitse tv-station N24 heeft de verslaggever ontslagen die vorige week - valselijk - liet weten de beelden van een massagraf van Tsjetsjenen te hebben gemaakt.

Riefenstahl overleeft helikopter-ongeluk
Fotografe en regisseuse van nazi-propagandafilms Leni Riefenstahl (97) is licht gewond geraakt bij een helikopter-ongeluk is Soedan. Cameraman en levensgezel Horst Kettner raakte wel ernstig gewond toen de helikopter van geringe hoogte neerstortte.

Met zwarte lesbiennes valt niet te spotten
Na het ontslag van nieuwslezeres Avery Haines woedt in Canada een debat over de cultuur van politieke correctheid. Is die te ver doorgeschoten?

World Online op zoek naar waardering
In het vandaag gepubliceerde prospectus levert World Online de informatie op basis waarvan beleggers moeten oordelen over het bedrijf. "Onzin", noemt Brink sommige rekensommen die de ronde doen over de beurswaarde van de Internet-aanbieder.

'Oudere' whizzkid Li grijpt macht in Aziatische ICT
De ene Aziatische mega-telecomfusie was nog niet afgeketst of de andere werd bekendgemaakt. Singapore Telecom verloor gisteren de slag om het grootste telecombedrijf van Hongkong van een 33-jarige whizzkid.

Grensoverschrijdend klassiek
De Nederlandse Concertzender zal vanaf mei digitaal te beluisteren zijn via de Astra-satellieten. Voor het eerst zal dus de Concertzender - ooit een particulier initiatief, geboren uit onvrede met het gehalte van klassieke muziek op de radio en vorig jaar uit financiële moeilijkheden gered door er een activiteit van de publieke omroep van te maken - ook voor anderen dan kabelabonnees te beluisteren zijn.

Borst ontevreden over eigen code drankbranche
De regels voor drankreclame en voor sponsoring door drankleveranciers die de alcoholbranche heeft opgesteld zijn volgens minister Borst (Volksgezondheid) "onvolledig, niet adequaat en qua inhoud volstrekt ontoereikend". Borst schrijft de Tweede Kamer dat ze zich ergert aan de branche die de totstandkoming van nieuwe gedragsregels zou frustreren. Maar omdat ze toch een door de branche gedragen gedragscode wil, geeft Borst deze een laatste kans om met een adequate regeling te komen. Anders stelt Borst zelf een strenge regeling op met onder meer een verbod op reclame en sponsoring bij jongeren- en sportevenementen.

Dakloze verkoopt glossy Esquire
Glossy magazine Esquire en de Amsterdamse daklozenkrant Z-magazine worden gedurende twee weken samen door dak- en thuislozen op straat verkocht. De actie is bedoeld om de rijke Esquire-lezer op te warmen voor een achtergrondverhaal over Z in het volgende nummer en Z-lezers kennis te laten maken met de wereld van miljonairs. De bladen kosten voorlopig samen 5 gulden, waarvan de helft naar de verkoper gaat.

Geen vervolging NAC-stewards
Het Openbaar Ministerie in Breda zal twee van mishandeling beschuldigde NAC-stewards niet vervolgen. Slachtoffer was freelance-fotograaf Gerrit de Heus uit Bergen op Zoom. Volgens persofficier van justitie mr. M. Corten heeft het politieonderzoek te weinig bewijs opgeleverd. De Heus zegt over voldoende getuigen te beschikken. Hij heeft hun namen bij de politie doorgegeven, maar die heeft daar naar zijn zeggen niets mee gedaan.

Stormloop op Palm
Amerikaanse beleggers hebben zoveel belangstelling voor de beursgang van Palm dat de producent van elektronische organizers de prijs per aandeel waarop ingeschreven kan worden heeft verdubbeld tot een bandbreedte van 30 tot 32 dollar. De handel in het aandeel begint waarschijnlijk morgen.

Ook BMW start eigen Internetproject
De Duitse autofabrikant BMW sluit zich in navolging van Volkswagen niet aan bij het project van concurrenten DaimlerChrysler, General Motors en Ford om te zaken te doen met toeleveranciers, dealers en partners via Internet. Het Duitse concern komt met een eigen Internetproject, aldus een woordvoerder. Het zou gaan om een 'open systeem', waarbij ook andere fabrikanten zich kunnen aansluiten.

Goede resultaten voor Bertelsmann
De omzet van het Duitse mediaconcern Bertelsmann is in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar toegenomen met ruim 12 procent tot 14,5 miljard mark (16,9 miljard gulden). Dat was vooral te danken aan een sterke omzetgroei in de Verenigde Staten, aldus het concern gisteren. Het bedrijfsresultaat steeg in het eind december afgesloten halfjaar met 75 procent tot ruim 1 miljard mark. Exclusief acquisities steeg het bedrijfsresultaat met ruim 9 procent. Bertelsmann maakte geen nettoresultaten bekend.

Fusie tussen twee klassieke zenders
De commerciële klassieke zenders Classic FM en Concert Radio fuseren op 1 april, waarbij het financieel weinig succesvolle Concert Radio verdwijnt. Het is de bedoeling van Classic FM, dat uitzendt via ether en kabel, om de kabelfrequenties van Concert Radio over te nemen in gebieden waar Classic FM nog niet op de kabel zit. Classic FM verhoogt daarmee dan de kabeldekking van 92 tot 100 procent. Volgens programmadirecteur Pieter Buijs zal Classic FM binnen de huidige formule, waarbij slechts deeltjes uit populaire klassieke muziekstukken worden uitgezonden, enkele "accenten richting Concert Radio aanbrengen, waardoor in de middag en de avond langere stukken en rustiger muziek worden uitgezonden." De abonnees van het nu opgeheven programmablad van Concert Radio krijgen van de VPRO een aanbod om zich te abonneren op het nieuwe klassieke programmablad Vrije Geluiden.


Soms doet het wel een beetje pijn, de wetenschap dat je nooit meer op een echte ouderwetse typmachine zult typen. Voor mensen die ook lijden aan schrijfmachine-nostalgie is er de Classic Typwriter Page. Je vindt er veel afbeeldingen, een geschiedenis van de typmachine, een advertentierubriek, onderhoudstips, en zelfs een artikel over het metafysisch belang van de schrijfmachine. (xavier.xu.edu/~polt/typewriters.html)

NRC Webpagina's
1 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)