U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VARA


De kater


DE VARA BLIJFT dus toch in het publieke omroepbestel. Deze uitslag is een schoolvoorbeeld van wat de Amerikaanse socioloog Daniel J.Boorstein ooit in zijn boek The Image fraai betitelde als een 'pseudo-event'. Echt nieuw was het geweest als de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs de stap naar de commerciële omroep wél had gezet. Dan pas had de wezenlijke beleidsvraag aan de orde kunnen komen of de controverse tussen de VARA en het bestel ook leidt tot een ommekeer bij de publieke omroep.

Zoals de TROS van weleer heeft de VARA van nu uiteindelijk gekozen voor Hilversum, zij het niet zozeer uit overtuiging als wegens overwegingen van financiële haalbaarheid. De beoogde partner SBS zag uiteindelijk van de verbintenis af. De som van kosten, baten en risico's is niet moeilijk na te rekenen en de uitkomst was eigenlijk al vanaf het begin duidelijk. Zeker gezien de eigen opvatting over het winstoogmerk waaraan de VARA ook bij uittreding wilde vasthouden.

'HILVERSUM' KAN zich verheugen in het behoud van een publiekstrekker. De kater is er niet minder om. De bestuurlijke verhoudingen, waar het bestel het zo van moet hebben, kunnen er moeilijk op zijn vooruitgegaan. De vrijage van de VARA-top met de commercie heeft ook een leerzaam kijkje opgeleverd in de verhoudingen op de werkvloer. Inclusief de verzuild-politieke connecties waar het bestel nu juist vanaf moet.

De besprekingen van VARA-voorzitter Keur met SBS mochten geen onderhandelingen heten, maar ze zijn het stadium van "druk zetten op de politiek" onmiskenbaar te buiten gegaan. Het loyaliteitsconflict dat een van de godfathers van het bestel zo duidelijk aan de dag heeft gelegd, doet de overtuigingskracht van het hele publieke bestel geen goed. Met de VARA binnenboord kan het Hilversumse bestel weer even vooruit met het vertrouwde "meer van hetzelfde". Maar het heeft wel een flinke buts opgelopen.


Zie ook:

VARA blijft toch in publiek bestel (10 februari 2000)
VARA en SBS strijden om eer van breuk (10 februari 2000)
Medewerkers VARA-radio kiezen voor publieke bestel (9 februari 2000)
Eeuwige adempauze (21 januari 2000)
'VARA heeft allang besloten (18 januari 2000)
Commotie rond de VARA is irreëel (17 januari 2000)
Sterfhuis Hilversum (8 januari 2000)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)