U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Buitenlandse Zaken - Israel

Hezbollah

Lebanese Army

Conflict Israel-Lebanon volgens Amnesty International


Wraakactie Israel tegen Hezbollah

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 8 FEBR. Met luchtaanvallen op drie elektriciteitscentrales en een radiostation in Libanon heeft Israel vannacht wraak genomen op de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah.

Als gevolg van de Israelische bombardementen kwam een deel van Libanon, inclusief de hoofdstad Beiroet, zonder stroom te zitten. Zeker 15 burgers zouden gewond zijn geraakt. Hezbollah liet vanmorgen weten de Israelische aanvallen te zullen beantwoorden op een moment dat hij zelf bepaalt. Voordat de Israelische luchtmacht vannacht opsteeg, kregen driehonderdduizend inwoners in Noord-Israel, die binnen het bereik wonen van katjoesja-raketten uit het arsenaal van Hezbollah, opdracht voor onbepaalde tijd de schuilkelders in te gaan. Tienduizenden Israeliërs trokken daarop in lange files uit het gevarengebied naar veiliger plaatsen. Syrië heeft de Israelische aanval vanmorgen scherp veroordeeld als "een barbaarse aanslag op de vrede". Ook Frankrijk noemde het bombarderen van openbare voorzieningen "onaanvaardbaar".

Met acht tegen twee stemmen ging het Israelische veiligheidskabinet gisteravond na een fel debat akkoord met het dwingende voorstel van premier Ehud Barak om de economische infrastructuur van Libanon opnieuw te treffen. Met die actie reageerde Israel op de recente successen van Hezbollah, die de afgelopen twee weken vijf Israelische soldaten in de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon had gedood. In de zomer van 1999 bombardeerde de Israelische luchtmacht op bevel van de regering Netanyahu bruggen en elektriciteitsinstallaties in Libanon in reactie op Hezbollah-activiteiten. De ministers Jossi Beilin (Justitie) en Jossi Sarid (Onderwijs) stemden tegen de voorgestelde militaire actie. Volgens hen heeft Baraks initiatief meer te maken met wraak dan met verstandig beleid. De Israelische uitval naar Libanon komt op het moment dat het vredesproces met Syrië vastzit en de populariteit van Barak volgens opiniepeilingen een ongekend dieptepunt heeft bereikt. Met precisieraketten vernietigden de Israelische gevechtsvliegtuigen een tranformator ten zuiden van Beiroet en een andere bij de stad Tripoli. In de stad Ba'albek, die in het door Syrië gecontroleerde gebied in Noordoost-Libanon ligt, werd behalve een transformator ook een radiostation van Hezbollah aangevallen waarbij zes burgers werden gewond. De Israelische vliegtuigen stuitten op luchtafweer, maar de Syrische Sam-5 antiluchtdoelraketten kwamen niet in actie.

Hezbollah heeft vanmorgen verklaard de Israelische acties van vannacht als een schending van de akkoorden van 1996 te beschouwen.

De akkoorden van 1996 werden gesloten na de grote Israelische militaire actie in Zuid-Libanon tegen Hezbollah. Dat gebeurde na bemiddeling van de Verenigde Staten en met instemming van Syrië. Hezbollah zou geen katjoesja-raketten meer op Noord-Israel afvuren maar behield het recht om de strijd tegen het Israelische bezettingsleger in Zuid- Libanon voort te zetten. Volgens Israel schendt Hezbollah dit akkoord doordat de strijders van deze goed getrainde guerrillabeweging zich verschuilen onder de bevolking in Libanese dorpen. Israel heeft vanmorgen Libanon gewaarschuwd dat andere en belangrijkere economische doelen door Israel zullen worden vernietigd als Hezbollah haar dreigement uitvoert en Noord-Israel onder katjoesja-raketvuur legt. "We zullen Libanon veertig jaar terug in de tijd bombarderen", zei de ex- minister van Defensie Ariel Sharon, thans leider van Likud vanmorgen bij het uitspreken van zijn enthousiaste steun aan het besluit van Barak om in Libanon toe te slaan. Sharon is de architect van de in 1982 tegen de PLO begonnen 'Libanese oorlog' waarvan de strijd tegen Hezbollah de voortzetting is.

Premier Barak gaat ervan uit dat de als ernstige waarschuwing bedoelde militaire actie van vannacht Syrië dwingt een keuze te maken tussen vredesoverleg met Israel of steun aan Hezbollah met alle gevolgen van dien voor de Libanese economie. Israelische commentatoren vragen zich echter af of Syrië voldoende controle over Hezbollah kan en wil uitoefenen. Vanuit Damascus gezien is Hezbollah een militair instrument om Israel aan de conferentietafel concessies af te dwingen.

Grote vraag is of Amerikaanse ongerustheid over de escalatie van de vijandelijkheden in Libanon achter de schermen voldoende gewicht heeft om de brokstukken te lijmen en het vredesproces tussen Israel en Syrië over Libanon en de hoogvlakte van Golan weer op de rails te zetten. Vanuit dat perspectief kan de spanning over Libanon gezien worden als een militair element van het onderhandelingsproces dat tot opklaring van de standpunten en duidelijkheid kan leiden.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)