U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een reportage uit Turkije over de teruggestuurde 'witte illegale' kleermaker Gümüs naar aanleiding van de oproep van burgemeester Patijn dat hij naar Nederland terug moet komen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de televisiekijker in Rusland die nu wél beelden van de oorlog in Tsjetsjenië te zien krijgt en aandacht voor het onderzoek naar huilende baby's waarmee de universiteit in Tilburg gaat beginnen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world. Vanavond o.a. een virtual reality-spel waarbij het brein van de speler echt denkt dat het lichaam beweegt. BBC1, 20.30-21.00u.

A dog's life. Over het leven van de straathond wiens gedrag grotendeels bepaald wordt door zijn oeroude overlevingsinstinct. NGC, 21.00-22.00u.

Walking with dinosaurs. In deze aflevering gaat het om de meest bloeddorstige dinosaurus uit de geschiedenis: de Tyrannosaurus Rex. Hij is meer dan 13 meter groot en heeft een gevaarlijke bek met tanden, waarmee hij brokstukken vlees van wel 70 kg naar binnen kan schrokken. Ned.1, 21.05-21.40u.

Het vuile werk. In deze aflevering aandacht voor het Leger des Heils in Amsterdam dat extreem vervuilde huizen schoonmaakt en een reportage over de bestrijding van muizen bij varkensboeren. Net5, 22.20-22.50u.

Gewoon handelen. Vervolg op een portret uit 1998 van idealiste Trees van Rijsewijk, de drijvende kracht achter een stichting die projecten organiseert en financiert voor arme vrouwen en weeskinderen in Nepal. Ned.1, 22.31-23.23u.

In the mind of daredevils. Over mensen die hun angstgrens steeds verder proberen te verleggen. Met o.a. basejumpers - parachutisten die van bruggen, torens en rotsen afspringen - rotsbeklimmers, koorddansers en mensen die op een vleugel van een vliegend vliegtuig lopen. Discovery, 23.00-24.00u.

Der Fotograf. In 1987 werd in een antiquariaat in Salzburg een serie kleurendia's gevonden met afbeeldingen van het joodse getto van de stad Lodz. Ze bleken van Walter Genewein, de nationaal-socialistische financieel manager. Ze behoren tot de eerste kleurenfoto's van de holocaust en geven een uniek beeld van een plek die we tot nu toe alleen maar in zwart-wit kennen. ARD, 23. 00-23.55u.

Mind traveller. Neuroloog en schrijver Oliver Sacks belicht vanavond het syndroom van Williams bij kinderen. Deze kinderen hebben uitstekende taalkundige, sociale en muzikale vaardigheden maar grote problemen met getallen, ruimtelijk inzicht en concentratie. Canvas, 23.05-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Discussie met kunstenares Moniek Toebosch en historicus Bastiaan Bommeljé over de vraag wat precies een documentaire is. Als een gezin wordt gevraagd zijn eigen leven na te spelen voor de camera is het dan een speelfilm of een documentaire? Ned.3, 19.55-20.30u.

DRAMA

Gulf War. Eerste twee delen van een gedramatiseerde serie over het vermeende Golfoorlogsyndroom. Zie tv-vooraf. RTL4, 20.30-22.15u.

Jan Wolkers: De Wet op het Kleinbedrijf. Verfilming van een verhaal van Jan Wolkers. Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.23-0.16u.

KUNST

De avond van de Nederlandse poëzie. Joost Prinsen maakt in deze rechtstreekse uitzending uit het Rotterdamse Maastheater bekend wie het Nederlandse volk als 'Dichter des Vaderlands' heeft gekozen. Ook zullen tien favorieten gedichten worden vertolkt. De sopraan Roberta Alexander en popzanger Huub van der Lubbe brengen op muziek gezette gedichten. Ned.3, 20.30-21.51u.

Films & sterren. Deze uitzending staat geheel in het teken van de uitreiking afgelopen zondag in Los Angeles van de Golden Globes waar de film American Beauty werd bekroond. Veronica, 23.15-23.45u.

FILM

Tough Guys (Jeff Kanew, 1986, VS). Kirk Douglas (1916) en Burt Lancaster (1913) spelen hoofdrollen in kinderlijke komedie over twee treinrovers die na 30 jaar gevangenis het gebrek aan respect voor de ouderdom ondervinden. Voorspelbaar scenario mondt uit in obligate achtervolgingsscène, waarin het duo triomfeert met een nieuwe treinroof. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

The People versus Larry Flynt (Milos Forman, 1996, VS). Door Tsjechische emigrant Forman geregisseerde ironische revue volgt de strijd van porno-exploitant Larry Flynt (Woody Harrelson) tegen de moraalridders. Meer dan als pamflet voor de vrijheid van meningsuiting is de film geslaagd als monument voor de formidabel acterende rockster Courtney Love in de rol van mevrouw Flynt, een zelfdestructieve en ambitieuze ex-stripper. Canvas, 20.55-23.05u.

The Santa Fe Trail (Michael Curtiz, 1940, VS). Respectabele western van de regisseur van Casablanca, gesitueerd aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Officieren Errol Flynn en Ronald Reagan zien zich geconfronteerd met anti-slavenhandel-activist John Brown (Raymond Massey) en vallen voor Olivia De Havilland. ARD, 0.30-2.15u., zw., nagesynchroniseerd.

Topless Women Talk about Their Lives (Harry Sinclair, 1997, Nieuw-Zeeland). Debuutfilm is een semi-geïmproviseerd, uit losse vignetten opgebouwd groepsportret van tot de Generation X behorende vrienden en kennissen: een door haar vriend verlaten, zwangere vrouw, een gemankeerde filmmaker en een vrouw die volgens alle rituelen trouwt in het stamdorp van haar Maori-echtgenoot. Ned.3, 0.35-2.02u.

Last Train from Gun Hill (John Sturges, 1959, VS). Solide western van Sturges, waarin sheriff Kirk Douglas de moordenaar van zijn vrouw traceert. Blijkt de zoon van zijn oude maat Anthony Quinn te zijn. Morgen, SBS6, 13.55-15.35u., met reclame.

aanbevolen

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)