U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgelicht

Met Wap het web op

Door CEES VERSCHURE
Voor het surfen op het world wide web zijn er nieuwe voertuigen. De vertrouwde pc en zijn draagbare versie hebben gezelschap gekregen van kleinere varianten: de handhelds, palmtops, organizers en smartphones. Maar het duurt nog even voordat zaktelefoons en -computers met GPRS (General Packet Radio Service, waarmee de huidige snelheid van 9.600 bits per seconde wordt vervijfvoudigd) en Bluetooth (een nieuwe standaard voor draadloze radioverbinding op korte afstand) zich wat Internet betreft kunnen meten met bureaucomputers.

Voorlopig moeten we het doen met de introductie van Wap (Wireless Application Protocol). Deze nieuwe standaard ontdoet de informatie op het web van tijdrovend beeld en geluid, functies die voor een deel verantwoordelijk zijn voor het succes van Internet. Ook voorziet Wap in verbeterde mogelijkheden voor selectie door middel van schermaanraking en klikken, want de traditionele muis ontbreekt.

Fabrikanten Nokia en Ericsson hebben de eerste toestellen met een zogenaamde Wap-browser geïntroduceerd. KPN Telecom is gestart met M-info, een informatiedienst in Wap-formaat te gebruiken met de nieuwe zaktelefoon Nokia 7110. Ericsson biedt een Wap-toegang tot het web met de MC 218, een kleine zakcomputer, die voor communicatie de hulp van een zaktelefoon nodig heeft, bij voorkeur van Ericsson.

Heeft deze speciale oprit van de digitale snelweg zin, of is, zoals bij veel van deze digitale miniatuurtjes, het bezit belangrijker dan het gebruik? Een snelle verkenning.

De Nokia 7110 is een fraai vormgegeven zaktelefoon. Het uiterlijk heeft, wat betreft vorm en doelgroep, afgerekend met het puisterige tiener- imago. Het schermpje is bijna 80 procent groter dan zijn voorganger, de buitenmaten zijn bijna gelijk. Er is een 'naviroller', waarmee met de duim door menu's kan worden gerold. En het backlight schijnt aanmerkelijk feller en maakt het scherm goed leesbaar. Met het toestel wordt software geleverd waarmee het mogelijk is te synchroniseren met de pc, zodat invoer van telefoonlijsten prettiger kan plaatsvinden dan via het toetsenbordje van de telefoon. De pc moet dan wel over een infraroodpoort beschikken, anders moet er een kabeltje worden aangeschaft.

Met de roller belanden we snel in het menu 'Diensten', waarmee een verbinding wordt opgezet met de KPN-dienst M-info. Eenmaal verbonden met de 'Wap-gateway-server' van KPN kunnen met 'bookmarks' andere pagina's dan die van M-info worden geraadpleegd. Maar eerst moet een adres worden ingevoerd en daar is het toetsenbord van een telefoon niet voor ontworpen. Invoerschermpjes en roller kunnen het leed slechts gedeeltelijk verzachten. Het blijft een enorme opgave om mmm.dinges.dat/ennogwat.wml ingetoetst te krijgen en het resultaat op het scherm geeft niet altijd reden tot juichen. Op een hifi kleuren-tv kan het bekijken van een stomme film leuk zijn, maar niet alle stomme films zijn leuk. Zo ook met de 'platte' Internetinformatie: in je achterhoofd zie je wat je mist: prettig vormgeving, snel bereikbaar en inwisselbaar. Surfen vereist snelheid: GSM, langzame invoer en geen 'touch-screen'-invoer maken het Internet met een zaktelefoon tot een zondagochtendwandeling langs het strand.

M-info is weliswaar menugestuurd, maar het bijna eindeloos geklik kost geld (voor de verbinding en soms voor de dienst). En dan de kwaliteit van de diensten: die is sterk wisselend. Het telefoonboek is eenvoudig te raadplegen, maar even bellen met de zaktelefoon is sneller. We geven het plannen van een route van Delft naar Dordrecht op, omdat de chauffeur van de auto - gelijk gestart met het intikken van de opdracht - zijn voertuig al tot de Van Brienenoordbruggen heeft gebracht als we nog wanhopig bezig zijn met het geven van opdrachten. Eenmaal op de plaats van bestemming parkeren we in het zicht van drie geldautomaten en laten ons via de rubriek financieel een automaat in het 5 kilometer verder gelegen centrum aanbevelen. Nog even zoeken op trefwoord: medio januari is het eerste aanbod: kerstbomenverkoop en vuurwerk! Agenda en persoonlijk adresboek moeten via een pagina op Internet met een pc worden ingevoerd. Er valt niets te synchroniseren met standaardprogramma's, zoals Outlook. E-mail moet worden opgehaald door tussenkomst van een andere dienst: Twigger, die na achterlating van naam en wachtwoord (niet echt aan te bevelen) de post leest bij de provider. Dat wil zeggen, als je daar beschikt over de standaard mail- server, en dat doen de vele zakelijke gebruikers waar M-info op mikt niet. Bovendien vertoont Twigger kinderziektes: ook na herhaald aandringen duurde het nog vier dagen voor onze provider werd herkend. Prettiger in het gebruik, maar duurder in verband met de noodzakelijke zaktelefoon, is de MC 218 van Ericsson. Het beeldscherm is klein, maar 145,5 cm is aanmerkelijk groter dan dat van een telefoon. Er is een toetsenbord (even groot als het scherm) en een 'stylus' waarmee het scherm kan worden aangetikt en eventueel het toetsenbord. Een klein infraroodmodem kan aan de telefoon worden geklikt.De MC218 heeft een 'normale' browser voor het Internet en een Wap-browser waarmee via een Wap gateway-server van Ericsson pagina's in Wap-formaat op het voor iedereen toegankelijke deel van Internet kunnen worden opgeroepen. Toetsenbordinvoer en keuzes met schermaanraking maken de snelheid acceptabel.

De MC 218 is een zakcomputer en biedt de mogelijkheid tot onder meer tekstverwerken en bescheiden beeldverwerking. Gegevens voor agenda, e- mail en adresboeken kunnen met de pc worden gesynchroniseerd. E-mail kan (door opgave van provider en servers) worden opgehaald en verstuurd en er kunnen faxen worden verzonden en ontvangen. Jammer is de rommelige manier waarop software beschikbaar is: de standaard browser op de zakcomputer, de Wap-browser op een cd en mail-synchronisatie via het Internet. De standaard batterijen waren na twee weken leeg (een extra adapter is aan te bevelen) en vooral brildragers dienen zich bij aanschaf te vergewissen van de kwaliteit van het scherm bij kunstlicht.

De Nokia 7110 kost ƒ1.149,- (adviesprijs); bij KPN ƒ398,- met abonnement.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)