U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Automatiseerder Tie als Internetbedrijf naar beurs

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JAN. Het Nederlandse automatiseringsbedrijf Tie gaat volgende maand naar de NMax, de Amsterdamse beurs voor nieuwe bedrijven. Tie ontwikkelt en implementeert software waarmee bedrijven via Internet onderling zaken kunnen doen.

Tie wil bij de beursgang, begeleid door Delta Lloyd, nieuwe aandelen uitgeven waardoor externe beleggers een belang van 30 procent kunnen verwerven. De huidige aandeelhouders verkopen geen aandelen. Ze zien hun belang dalen tot 57 procent (voorzitter D. Raman en drie mede- bestuurders), 6 (overig personeel) en 7 procent (Icom, het investeringsbedrijf van Maurice de Hond).

Tie bestaat tien jaar, maar was tot op heden betrekkelijk onbekend als leverancier van software voor het elektronisch afhandelen van transacties tussen bedrijven (electronic data interchange). "We hebben in de zomer van vorig jaar een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd", zegt Raman. Een van de doelstellingen daarvan was Tie meer "te presenteren" als Internetbedrijf. De elektronische communicatie via Internet tussen bedrijven staat in het middelpunt van de belangstelling. De Amerikaanse autoproductenten General Motors en Ford maakten in november vorig jaar bekend dat zij zaken met toeleveranciers willen gaan afhandelen via een website. General Motors wil voor eind 2001 jaarlijkse inkopen ter waarde van omgerekend 200 miljoen gulden overhevelen naar de nieuwe website. Daartoe is een contract getekend met het Amerikaanse softwarebedrijf CommerceOne.

Tie is wederverkoper van CommerceOne in Europa. Belangrijker nog is volgens Raman dat Tie software verkoopt en ontwikkelt die het kleine toeleveranciers mogelijk maakt te communiceren met de websites die grote ondernemingen inrichten voor hun inkoop. Vorige week maakte Shell bekend dat het met CommerceOne een gezamenlijke onderneming opricht. Die moet een website bouwen die gas-, olie- en chemiebedrijven kunnen gebruiken om grondstoffen en hulpmaterialen in te kopen.

"Ik verwacht zeker dat die overeenkomst ook voor ons opdrachten zal gaan opleveren", zegt Raman. "Het is aardig als grote afnemers zaken gaan doen via Internet, maar de toeleveranciers moeten hun goederen ook via een website kunnen aanbieden."

Tie is volgens Raman ook een bedrijf dat 'zakelijke gemeenschappen' bouwt op Internet. Als voorbeeld noemt hij de website www.qualitybakers.nl, die Nederlandse bakkers gebruiken om zaken te doen met broodkopers.

Tie heeft 160 werknemers en verwacht over 1999 een omzet van 18 miljoen gulden. De opbrengst van de beursgang (naar verwachting vijftig miljoen gulden) wil het bedrijf gebruiken om de groei te financieren, al dan niet via acquisities, bijvoorbeeld in de VS.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)