U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telefoon van kerk heeft een concurrent

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JAN. Kerkdiensten volgen via de telefoon: het bestaat al zo'n 75 jaar. En de Landelijke Organisatie Kerktelefoon (LOK) schat dat ten minste 80.000 ouderen en zieken er nog gebruik van maken.

Het principe is eenvoudig. Het signaal van de geluidsinstallatie van een lokale kerk wordt over het telefoonnet doorgestuurd. Met een speciale aansluiting kunnen geabonneerden van de kerktelefoon de preek via de radio volgen. Omdat het om het woord Gods voor zieken en bejaarden gaat, brengt KPN-Telecom een speciaal tarief in rekening: 9 gulden per maand.Maar als het aan de OPTA ligt, gaat dat bedrag per 1 mei drastisch omhoog. Vorig jaar bepaalde de toezichthouder van de telecomsector dat KPN-Telecom de kerktelefoon niet langer onder de kostprijs mag aanbieden. Het nieuwe 'kostendekkende' tarief zal tussen de 36 en 46 gulden per maand liggen, zegt een woorvoerder van de OPTA. "Tot nu toe hadden we voor de kerktelefoon een uitzondering gemaakt, omdat we er vanuit gingen dat er geen concurrentie bestaat. Maar vorig jaar bleek er wel degelijk een concurrent te zijn."

Die concurrent is Kabelfoon BV uit Naaldwijk, een dochteronderneming van kabelexploitant CAI-Westland. De Landelijke Organisatie Kerktelefoon heeft een beroepsprocedure aangespannen tegen het OPTA-besluit. Volgens de woordvoerder heeft Kabelfoon 'uit principe' protest aangetekend tegen het lage KPN-tarief. , ,Wij hoeven hier geen winst op te maken."

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)