U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Symbolisch aanpassen'

Kamer voor wijziging wet concessies tv

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 JAN. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de hoofdlijnen van het herzieningsplan voor de publieke omroep van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur). Dat bleek gisteravond bij de behandeling van de Concessiewet.

De PvdA is alleen bereid tot enkele "symbolische" aanpassingen van de wet, als dat het "wantrouwen" en de "onrust" die bij de publieke omroep leven kan wegnemen, aldus mediawoordvoerster Van Zuylen gisteren in de Kamer. Ze stelt voor omroepen voor tien jaar toestemming te geven om te mogen uitzenden binnen het publieke bestel, in plaats van voor vijf jaar, zoals in het regeerakkoord staat.

Wel houdt ze vast aan een tussentijdse beoordeling na vijf jaar. Als omroepen dan minder dan 300.000 leden hebben, of zich niet houden aan de programmavoorschriften (zoals een minimumaantal informatieve en culturele programma's), kan de tienjarige concessie alsnog na vijf jaar ingetrokken worden. "Ik zie dit dan ook vooral als een symbolische aanpassing."

De PvdA wil hiermee tegemoet komen aan de grieven van de VARA, die het publieke omroepbestel dreigt te verlaten als de Concessiewet niet ingrijpend wordt gewijzigd. De omroepvereniging is bang dat zij in het nieuwe stelsel haar identiteit verliest, doordat de raad van bestuur van de NOS de bevoegdheid krijgt de VARA-programma's verspreid over de drie publieke netten te programmeren.

Van der Ploeg wil ieder net een strak profiel opleggen. Naast een breed toegankelijk net (Net 2) komen er twee verdiepende netten, een voor de traditionele kijker (Net 1), een voor de progressieve (Net 3). De omroepen worden weliswaar verplicht voor alle drie de netten programma's te produceren, maar houden een 'thuisnet' waarop vijftig procent van de programma's uitgezonden zal worden. De VARA vindt dat onvoldoende.

Van Zuylen kwam gisteren wel nog met het plan om een netstatuut in te voeren. Dat regelt de onderlinge verhouding tussen de programmamakers en de drie netcoördinatoren, die in het nieuwe bestel namens de raad van bestuur van de NOS de programmering opstellen en daarbij de profilering van de netten scherp in de gaten houden. Ze wil de macht van de netcoördinator zo inperken.

De netbesturen, waar de omroepen in zitten die het net als thuisnet hebben, zouden zo'n netstatuut moeten goedkeuren, vindt Van Zuylen. VVD- Kamerlid Nicolaï vindt dit voorstel van Van Zuylen niet consequent. "Dit staat diametraal tegenover het eerdere standpunt van de PvdA om de netbesturen maar af te schaffen."

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)