U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Maxima op Internet:

Fransisco van Jole

Maxima-Oranje.nl

Maxima-Zorreguieta.nl


Kok op de hoogte van plannen rondom Máxima


Premier Kok zegt dat er nog "geen sprake is van een concreet voornemen voor een aanstaande verloving" van de kroonprins en Máxima.

Door onze politieke redactie

DEN HAAG, 15 JAN. Premier Kok is "gedetailleerd op de hoogte" van voorbereidingen voor een eventueel langer verblijf in Nederland van Máxima Zorreguieta, vriendin van prins Willem-Alexander. Kok noemde het treffen van deze voorbereidingen "als onderdeel van een vriendschap die als serieus wordt gezien niet onverstandig". De premier zei dit gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Met klem wees Kok erop dat er nog "geen sprake is van een concreet voornemen voor een aanstaande verloving". Afgelopen donderdag meldde NRC Handelsblad dat aan het hof een introductieprogramma voor Máxima wordt voorbereid. Ook zouden advocaten zich oriënteren op de inhoud van juridische en financiële voorwaarden van een eventueel huwelijk. Deze voorbereidingen zijn nog niet in een stadium waarin een verlovingsdatum kan worden vastgesteld, zo meldde deze krant.

Deze berichtgeving heeft speculaties in de media gevoed als zou de aankondiging van een verloving en huwelijk op korte termijn te verwachten zijn. De premier noemde deze reactie "overtrokken" en zette vraagtekens bij de manier waarop media "met bronnen omgaan". Hoewel de premier de introducerende activiteiten rondom Máxima bevestigde, bestempelde hij de publicatie in deze krant eveneens als "volkomen onjuist".

De premier stelde bij herhaling dat "concrete voorbereidingen voor een verloving niet worden getroffen". Hij wilde niet nader aangeven wat hij daarmee bedoelde. "Als men eens een telefoonboek pakt om te bellen over een talencursus, dan wil dat nog niet betekenen dat men een huwelijk voorbereidt", zo gaf de premier wel aan.

Met zijn bevestiging van nadere kennismaking met Nederland en de Nederlandse taal door Máxima ging de premier een stap verder dan de Rijksvoorlichtingsdienst, die onder zijn verantwoordelijkheid valt. Donderdag en gisteren wilde de RVD op geen enkele vraag over de vriendin van de prins inhoudelijk reageren.

Een zelfde houding koos de RVD vorige week, toen bekend werd dat Máxima met de koninklijke familie de jaarwisseling in India heeft gevierd. Kok daarentegen bevestigde gisteren de aanwezigheid van Máxima in India. Ook in september, toen eerste berichten over een nieuwe vriendin van de prins opdoken, hield de RVD zich op de vlakte, tot de premier naar buiten liet brengen dat hij een gesprek had gehad met de prins over zijn vriendschap met Máxima.

Kok onderstreepte gisteren dat er geen discrepantie bestaat tussen de mededelingen van de RVD en zijn eigen uitspraken omtrent de vriendschap. "De RVD doet alles op mijn instructie en onder mijn verantwoordelijkheid." Kamerlid Rehwinkel (PvdA) heeft er de afgelopen jaren herhaalde malen op aangedrongen dat de minister-president en de RVD rondom het koningshuis een slagvaardiger en opener voorlichtingsbeleid zouden voeren, om te voorkomen dat speculaties en berichten kunnen uitgroeien tot 'hypes'.

In de jaren zestig is de RVD herhaalde malen bekritiseerd wegens de informatieverstrekking rondom de verlovingen van Beatrix en Irene. Bij de commotie rond de verloving van Irene in 1964 speelde een rol dat koningin Juliana geen openheid gaf aan premier Marijnen en de RVD. Als gevolg daarvan is in 1965 de eigen verantwoordelijkheid van de RVD inzake voorlichting over privé-kwesties van de koninklijke familie verankerd in een Koninklijk Besluit.


Zie ook:

Máxima moet stressbestendig zijn (14 januari 1999)
Hof werkt aan huwelijk prins en Argentijnse (13 januari 1999)
Máxima, de koninklijke vriendin (13 januari 1999)
Op kousenvoeten rond het koninklijk huis (1 december 1999)
Argentijnse Zorreguieta nieuwe vriendin kroonprins (1 september 1999)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)