U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Maxima op Internet:

Fransisco van Jole

Maxima-Oranje.nl

Maxima-Zorreguieta.nl


Hof werkt aan huwelijk prins en Argentijnse

Door onze redacteur DANIELA HOOGHIEMSTRA
DEN HAAG, 13 JAN. Het hof treft voorbereidingen voor een mogelijk huwelijk tussen prins Willem- Alexander en zijn Argentijnse vriendin, Máxima Zorreguieta. Dit is door bronnen aan het hof bevestigd.

"We treffen alle voorbereidingen voor het moment dat het zover is", aldus een zegsman. Het is de eerste keer dat van dergelijke voorbereidingen sprake is. De datum van de verloving is echter nog niet vastgesteld.

Hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst zei vanochtend dat hem van voorbereidingen niets bekend is. Juristen buigen zich over de inhoud van een eventueel huwelijkscontract. Het kantoor De Brauw Blackstone Westbroek/Linklaters & Alliance is het kantoor dat de koningin bij juridische zaken adviseert. Máxima moet, net als prins Claus destijds, de Nederlandse taal leren, en op de hoogte gesteld worden van de Nederlandse staatsinrichting. Voor de 'inburgeringscursus' die Máxima moet volgen, wordt onder meer gebruik gemaakt van rapporten van landelijke planbureaus over economische en sociale trends in Nederland. Overwogen wordt een minister van staat te betrekken bij het inburgeringsprogramma van de Argentijnse.

Máxima was tijdens de afgelopen jaarwisseling met de koninklijke familie in India. De relatie tussen haar en de prins werd eind augustus bekend. Premier Kok noemde de vriendschap "bijzonder genoeg" om te melden. De voorzitters van de coalitiefracties PvdA en D66 melden dat zij niet zijn ingelicht over een eventueel huwelijk. De voorzitter van de VVD-fractie is wegens vakantie niet bereikbaar. Een huwelijk van de prins heeft de goedkeuring nodig van de Staten-Generaal.

Het bekendworden van de relatie tussen Máxima en Willem-Alexander zorgde voor commotie omdat de vader van Máxima, Jorge Horacio Zorreguieta, als onderminister en later minister van Landbouw in Argentinië tussen 1976 en 1982 lid was van de militaire junta van generaal Jorge Videla. Een meerderheid van de Kamerleden liet toen weten dat dit verleden voor een huwelijk geen beletsel is.

De familie Zorreguieta is rooms-katholiek. Een kerkelijke inzegening van het eventuele huwelijk vereist daardoor speciale aandacht.


Zie ook:

Op kousenvoeten rond het koninklijk huis (1 december 1999)
Argentijnse Zorreguieta nieuwe vriendin kroonprins (1 september 1999)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)