U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Legionella in Radboud

Organisator van Flora niet vervolgd

Door onze redacteur JOEP DOHMEN
ALKMAAR, 18 NOV. Het openbaar ministerie in Alkmaar ziet af van een strafrechtelijk onderzoek tegen de organisator van de Westfriese Flora.

Ook de exposant van de whirlpool, waaruit de legionellabacteriën zich op de flora verspreidden, wordt niet vervolgd. Dat heeft justitie gisteren besloten na een oriënterend onderzoek naar de epidemie in Bovenkarspel. Daarbij overleden in het begin van dit jaar 28 bezoekers en werden ruim 200 mensen ziek.

Dat het niet tot vervolging komt in deze grootste legionellabesmetting ter wereld, houdt volgens justitie verband met het ontbreken van verwijtbaar of nalatig gedrag. Organisator en exposant konden niet weten dat zij door hun handelen schade zouden toebrengen. Voor zover de overheid al regels gesteld had aan gebruik van watersystemen en whirlpools, hebben beiden zich daar aan gehouden.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees eerder wel in de richting van de organiserende stichting Westfriese Flora en de whirlpoolexposant uit Heerhugowaard. De besmetting bleek zo goed als zeker veroorzaakt door langdurige opwarming van het water in de pool. De bacterie kwam vrijwel zeker uit de verouderde waterleiding van het Flora-gebouw.

Na het besluit van justitie in Alkmaar wachten de Flora, de exposant en mogelijk ook het ministerie van Volksgezondheid nog schadeclaims, die zijn ingediend door slachtoffers en nabestaanden. De advocaat van een nabestaande kondigde vorige week aan een kort geding aan te spannen.

De Consumentenbond vindt dat de exposant, de organisatie en VWS wél aansprakelijk zijn. De standhouder had volgens de bond chloor aan het water moeten toevoegen, de Flora heeft hierop onvoldoende toegezien en de overheid heeft nagelaten het toevoegen van chloor verplicht te stellen. Voorzitter J. Haanstra van de Westfriese Flora zegt verheugd te zijn met het besluit van het OM. "Uit het onderzoek blijkt dat onze organisatie niet heeft gefaald, dat er geen verwijtbare dingen zijn gebeurd." Voorzitter F. Bertrand van de stichting (flora) Veteranenziekte, vertegenwoordiger van de nabestaanden en getroffenen, spreekt over een "bittere teleurstelling". In het Nijmeegse St. Radboudziekenhuis is op vier plaatsen de legionellabacterie aangetroffen. Volgens het ziekenhuis zijn er geen patiënten besmet. In een personeeldouche van van het Aanmeldcentrum voor asielzoekers in Rijsbergen is deze week een verhoogde concentratie van de legionellabacterie gevonden.


Zie ook:

Recordaantal slachtoffers door legionella (21 juni 1999)
Legionella op alle fronten bestreden
Aantal doden na Flora loopt op tot twaalf (17 maart 1999)
Al tien doden bij Flora (16 maart 1999)
Derde dode door veteranenziekte (15 maart 1999)
Besmet bij douchen in zwembad (15 maart 1999)
Twee doden door veteranenziekte (13 maart 1999)

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)