U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Robeco advies
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van volksgezondheid

Wat is de veteranenziekte?

Derde dode door veteranenziekte

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 MAART. De veteranenziekte onder bezoekers van de Flora in Bovenkarspel heeft een derde dodelijk slachtoffer geëist. Vrijdagavond overleed een inwoonster van Delfzijl. Er liggen nu 35 patiënten in het ziekenhuis.

De 50-jarige overleden vrouw maakte deel uit van een groep van 48 mensen uit Delfzijl die op 26 februari op excursie waren op de bloemententoonstelling. Een andere door de legionellabacterie besmette inwoner van Delfzijl ligt nog in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel en hij is buiten levensgevaar. Twee Flora-gangers uit de groep zijn ,,hangerig''.

Het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal behandelt drie mensen die mogelijk de veteranenziekte hebben. In het West-Fries Gasthuis in Hoorn zijn afgelopen nacht vier nieuwe patiënten binnengebracht. Op de intensive care van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo ligt ook een slachtoffer. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwacht dat zich meer mensen zullen melden. Bij de informatielijn van het ministerie van Volksgezondheid hebben zich vanaf vrijdagmiddag 4.300 mensen gemeld.

Burgemeester E. Haaksman van Delfzijl vraagt zich af of het overlijden van de vrouw uit zijn gemeente had kunnen worden voorkomen wanneer het ministerie eerder alarm had geslagen. Volgens Haaksman wisten de artsen in het Academisch Ziekenhuis Groningen tot vrijdagmiddag laat niet wat de vrouw precies mankeerde. Het ministerie was donderdag op de hoogte van vier gevallen. Een woordvoerder van de inspectie zegt dat het in het begin niet duidelijk was dat de ziekte zich verder had verspreid dan Noord-Holland. Landelijk alarm was donderdag voorbarig, vertelt zij. ,,Weliswaar hadden we donderdagavond informatie dat er wellicht een verband bestond met de Flora. Maar pas vrijdagmorgen stond definitief vast dat alle twaalf slachtoffers de Flora hadden bezocht en dat er dus mogelijk elders in het land slachtoffers waren. Toen waarschuwden we via de televisie.'' Huisarts H. Spelt uit Grootebroek, die vrijdag dienst deed in Bovenkarspel, heeft kritiek op het ministerie. ,,Ik wist vrijdagmiddag niet dat de Flora de besmettingshaard was van de ziekte. Ik moest het horen van patiënten die het op tv hadden gezien.'' Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is bezig met een onderzoek. Het heeft watermonsters genomen in de hallen van de West- Friese Flora. Burgemeester J. Haanstra van Stede Broec waartoe Bovenkarspel behoort - hij is ook voorzitter van de West-Friese Flora - is er nog niet van overtuigd dat de besmetting op de tentoonstelling heeft plaatsgevonden. We gebruiken water van ten hoogste zes graden, daar komt de bacterie toch niet in voor, zo heeft hij verklaard.

Wat is de veteranenziekte

De naam legionairs- of veteranenziekte ontstond in 1976, bij een reunie van Amerikaanse oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog. Bij hun weerzien in een hotel in Philadelphia brak een epidemie van longontsteking uit. Meer dan 180 ex-soldaten kregen de ziekte, van wie er 29 overleden.

Vermoedelijk hadden zich in een deel van het warmwatersysteem van het hotel, dat enige tijd niet was gebruikt, schadelijke bacterien ontwikkeld. Deze kregen later de naam `legionella'. Toen het warmwatersysteem weer op volle toeren moest draaien, spoelde het water de bacterien mee en besmette de douchende gasten.

De legionellabacterie gedijt het beste in water met temperaturen van 35 tot 42 graden. De bacterie verspreidt zich via kranen, douches, koelinstallaties en airconditioning. Er is geen mens-op-mens overdracht. Het inademen van de legionella veroorzaakt griepverschijnselen als spierpijn, buikpijn (diarree) en gebrek aan eetlust. Verder krijgt de patient hoge koorts en heeft grote kans op een acute ernstige, soms dubbele longontsteking.

De longontsteking kan worden behandeld met antibiotica. Als iemand verzwakt is, helpt antibiotica niet meer. In bejaardentehuizen worden daarom lucht- en watersystemen goed onderzocht op legionella's. Zonder behandeling overlijdt tien tot twintig procent van de patienten. Met behandeling sterft ongeveer vijf procent.

Sinds juni 1987 bestaat in Nederland een aangifteplicht voor besmetting met de bacterie. Dat jaar zijn zeventien patienten aangemeld, van wie er acht de ziekte in het buitenland opliepen. Vijf van hen raakten in een ziekenhuis besmet. In 1982 kostte de bacterie in het AMC in Amsterdam het leven aan zes mensen, terwijl drie Nederlanders stierven aan de gevolgen van besmetting in een Spaans hotel. In 1987 overleed in het AMC opnieuw iemand aan de veteranenziekte, in oktober eiste de ziekte in het Nijmeegse Radboud-ziekenhuis het leven van een patient. In 1988 raakten in een periode van zes maanden zeven Nederlanders met de legionellabacterie besmet. Zij hadden allen gelogeerd in een hotel op Kreta. Twee van hen overleden. In 1991 stierven vier mensen aan de ziekte, in 1992 nog eens vijf. In totaal overleden in tien jaar 22 mensen aan de ziekte.

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden jaarlijks gemiddeld veertig patienten gemeld. Ongeveer tweederde van de besmettingen is opgelopen buiten Nederland.

De zogenoemde incubatietijd - de periode tussen het inademen van de bacterie en het begin van de ziekte - bedraagt twee tot tien dagen. De legionella is de tweede oorzaak van longontstekingen na de vanouds bekende pneumococ. (13 maart 1999)


Zie ook:

Twee doden door veteranenziekte (13 maart 1999)

NRC Webpagina's
15 MAART 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Primafoon - Volop voorjaarsvoordeel

QuickNet - Why wait...

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)