U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vodafone kondigt vijandig bod aan
Vodafone Airtouch, het grootste mobiele-telefoniebedrijf ter wereld, brengt eind deze week een vijandig bod uit op de Duitse concurrent Mannesmann. Dat heeft de Britse onderneming vanmorgen aangekondigd.

Vodafone werkt met ondenkbare bedragen
De aankoop van Orange behoedt Mannesmann niet voor een vijandige overname. Vodafone Airtouch laat zich niet afschrikken. Zijn de astronomische overnamebedragen nog te rechtvaardigen?

Hoger verlies bij UPC door investeringen
Kabelmaatschappij UPC heeft in het derde kwartaal een verlies gemaakt van 55 miljoen gulden. Het Amsterdamse beursfonds, dat mogelijk volgend jaar onderdeel wordt van de beursgraadmeter, de AEX-index, maakte vorig jaar in dezelfde periode nog een winst van 33 miljoen gulden.

Koop de handdoek van Ruud
Internetgebruikers kunnen op de veilingsite QXL tot 5 december een bod doen op de douchemat, de stoelen, de koffertjes en de tafel die door Big-Brotherbewoners Ruud, Karin, Maurice, Willem, Bart en Anouk worden gebruikt. "Er is ongelooflijk veel belangstelling voor de huisraad en accessoires uit Big Brother", vertelt Jurjen Worp van QXL. De veilingsite wordt dagelijks door een paar duizend mensen bezocht, die soms veel over hebben voor de aanschaf van een decorstuk uit de tv-serie van Veronica.

Teletekst: Alles in honderd woorden
De teletekstjunk zet het toestel bij thuiskomst meteen aan. Plof in de stoel, een greep naar het zapapparaat en intoetsen: pagina 101 voor het laatste nieuws, 501 economie, 601 sport, 220 (wat heeft Netwerk?), 223 (Nova), 224 (Studio Sport), 225 (Journaal), 228 (documentaires). Behoefte in een minuutje bevredigd, de avond kan beginnen.

Shockvertising
De man met de ontbrekende voortand grijnst de kijker vriendelijk toe. Maar als hij verschijnt, ter afsluiting van een nieuw Amerikaans reclamefilmpje voor de sportschoenen van Nike, is er al heel wat onprettigs aan vooraf gegaan: een bokser met een bloemkooloor, een skiër met een knie vol littekens, een surfer met de tanden van een haai in zijn heup, een rodeo-cowboy die zijn ooglapje optilt om een door een ongeval verblind oog te tonen, en nog meer topsporters die de zichtbare sporen dragen van verwondingen als gevolg van hun sport.

Hoofdredacteur De Morgen weg om foute primeur
Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 NOV. De hoofdredacteur van de Belgische krant De Morgen, Ludwig Verduyn, heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de affaire-Reynders. De krant beschuldigde minister van Financiën Reynders er vorige week van geheime bankrekeningen in Luxemburg te hebben. Naar later bleek waren de documenten waarop de beschuldiging was gebaseerd vervalst door een voormalige boekhouder van de Luxemburgse bank. Verduyn wil met zijn ontslag laten blijken dat "de geloofwaardigheid van de berichtgeving het hoogste goed is" voor de kwaliteitskrant die De Morgen wil zijn. "Wij trekken vandaag het boetekleed aan", schrijft Yves Desmet, algemeen hoofdredacteur van de krant, vandaag op de voorpagina. "Het zit niet erg gemakkelijk, maar het past ons wel."

Denda kan eigen telefoonboek uitbrengen
Multimediabedrijf Denda in Oldenzaal kan een eigen telefoongids op cd- rom uitbrengen. Na twee jaar strijd heeft telecombedrijf KPN de benodigde gegevens geleverd. Daarvoor was een groot aantal rechtszaken en uitspraken van telecomtoezichthouder Opta nodig. KPN maakte gisteren bekend dat de abonneegegevens onder bepaalde voorwaarden gebruikt mogen worden. "Zowel Denda als Opta kan zich daarin vinden", zegt een woordvoerder. Daarmee is een geplande rechtszaak, die voor vandaag op de rol stond, van de baan. Denda gaat nog wel een schadeclaim van "enkele tientallen miljoe nen" eisen. Het Oldenzaalse bedrijf wil in het begin van het nieuwe jaar met de telefoon-cd-rom op de markt komen. Die zal volgens Denda ongeveer de helft kosten van de 79,50 gulden die KPN er voor vraagt. Opta bepaalde twee maanden geleden dat KPN de abonneegegevens moest leveren en daar niet meer dan een halve cent per adres voor mag rekenen. KPN heeft tegen dat bedrag beroep aangetekend. (ANP)

Draka neemt vijf kabelfabrieken over
Kabelproducent Draka in Amsterdam neemt vijf Zweedse en Noorse kabelfabrieken over van de Zwitserse concurrent ABB. Met de overname wil Draka het Europees marktaandeel uitbreiden. Doel is een marktaandeel van minimaal 15 procent. De vijf ABB-vestigingen in Zweden en Noorwegen produceren datatransmissiekabels, kabels voor de olie- en gasindustrie en laagspanningskabels. In 1998 hadden de vijf met 850 mensen een omzet van circa 440 miljoen gulden. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Draka wil de aankoop bekostigen met de uitgifte van nieuwe aandelen volgend jaar. Het huidige aandelenkapitaal zal met maximaal 10 procent worden uitgebreid, aldus Draka. (ANP)

Winstsprong Telefónica
Het Spaanse telecommunicatieconcern Telefónica heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de nettowinst zien stijgen met 44 procent tot 1,41 miljard euro (3,1 miljard gulden). De omzet nam toe met 9,6 procent tot 9,85 miljard euro.


Volgens de Verenigde Naties is Dutchbat niet de hoofdverantwoordelijke voor de etnische zuiveringen in de moslimenclave Srebrenica. Dat staat in een VN-rapport dat gisteren is verschenen. Vooral de VN en de Veiligheidsraad zelf hebben gefaald in hun optreden, aldus het rapport. In Dossier Srebrenica staat een overzicht van het nieuws, de achtergronden en opinie over de val van de stad in juli 1995. (www.nrc.nl)

NRC Webpagina's
16 NOVEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)