NRC Handelsblad: vandaag Dinsdag 16 november 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Document: Srebrenica rapport.
bolletje Een verwachte rentestijging in Economie voor jou.
bolletje Reacties Tweede Kamer op het Belastingplan 2001.
bolletje De Stemming: discussieer mee over gaswinning op de Waddenzee.
bolletje Profiel over kinderrechten.
bolletje In het nieuws:
Dossier Srebrenica
Dossier Clickfonds
Dossier Varkenswet
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Verkleumde Tsjetsjeense vluchtelingen aan de grens met Ingoesjetië
In Ingoesjetië, de buurrepubliek van Tsjetsjenië komen iedere dag gemiddeld 4.500 Tsjetsjeense vluchtelingen aan. De opvangmogelijkheden zijn beperkt: de vluchtelingen worden ondergebracht in tenten en stallen waar de sneeuw naar binnen waait. De temperatuur is gedaald tot vijftien graden onder nul.
(Foto Ilkka Uimonen)

'Srebrenica niet schuld Dutchbat'
Het Nederlandse lichtbewapende VN-bataljon van 150 man kon op 11 juli 1995 weinig doen tegen de Servische overmacht om de val van de Bosnische moslim-enclave Srebrenica te voorkomen. Dat staat in een 155 pagina's tellend onderzoekrapport van de Verenigde Naties dat gisteren in New York is gepubliceerd.

* Een late zelfanalyse van de VN
Ruim vier jaar na de val van Srebrenica hebben de VN voor het eerst een kritisch rapport gepubliceerd over hun eigen rol. Nederland en de wereldgemeenschap worden niet gespaard.

* EU vordert 125 miljoen terug van Landbouw
Nederland moet 125 miljoen gulden terugbetalen van de vergoeding die het van de Europese Unie heeft gekregen voor de bestrijding van de klassieke varkenspest. De Europese Commissie vindt dat Nederland fouten heeft gemaakt bij de bestrijding van de varkenspest in 1997 en vordert een deel van de tegemoetkoming van ruim 450 miljoen gulden terug.

* Basispolis zorg voor iedereen
Minister Borst (Volksgezondheid) wil een voor iedereen verplichte basisverzekering waarvan de premie grotendeels naar draagkracht zal worden bepaald. Zij zei dit gisteren tijdens begrotingsbesprekingen.

* Armoede op Curaçao maakt moedeloos
Koningin Beatrix bezoekt de achterstandswijken van Curacao. Drugs, werkloosheid, alleenstaande tienermoeders en dropouts.

* De Draad - dagelijkse column
De helden van deze tijd kunnen omgaan met Big Brother
* Dagelijkse cartoon:
Fokke & Sukke
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

Krekel
Krekel
Dutchbat mag wel
weer een flesje
aan Mladic sturen

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Brits voorstel voor Europees legerkorps
De Europese Unie moet in 2003 over een eigen snel inzetbare militaire macht beschikken voor crisisbeheersing en humanitaire taken. Dat plan van de Britse premier Blair heeft gisteren veel steun gekregen op een gezamenlijke bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie van de EU.

* Illegalen spelen bij profclubs
Zes clubs in het betaalde voetbal hebben jeugdspelers van buiten de Europese Unie onder contract zonder dat die over een tewerkstellingsvergunning beschikken. De spelers worden mogelijk door justitie het land uitgezet. Tegen de clubs is proces-verbaal opgemaakt omdat ze de Wet arbeid vreemdelingen hebben overtreden. Dit blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie, die dit jaar een onderzoek heeft verricht onder alle 36 clubs in het betaald voetbal. Ook bleek dat bij acht spelers boven de achttien de vergunningen niet in orde waren.

* WTO-akkoord breekt Chinese staatsinvloed af
China en de Verenigde Staten sloten gisteren een akkoord dat de weg vrijmaakt voor het Chinese lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie. China wordt toegankelijker voor buitenlandse producten en bedrijven.

* Vrije inkoop van energie al in 2003
Iedere Nederlander kan uiterlijk in 2003 vrijuit zijn leverancier van stroom en gas kiezen. Om duurzame energie te bevorderen wil minister Jorritsma gemeenten verplichten windmolenparken aan te leggen.

* Bestuur FC Volendam afgetreden
Het bestuur van FC Volendam is afgelopen nacht afgetreden en heeft daarmee de weg vrijgemaakt voor een laatste poging de eerstedivisieclub te behoeden voor een faillissement. Aanvankelijk zou de gemeente Edam- Volendam vandaag een deurwaarder naar de profclub sturen om de achterstallige huur van 309.000 gulden te innen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal de wethouder van Financiën, Jan Tol, de Raad van Commissarissen nog enkele dagen respijt geven om orde op zaken te stellen bij Volendam.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Nostra culpa
Nederland slaakt een zucht van verlichting. Ruim vier jaar na de tragedie in Srebrenica pleiten de Verenigde Naties in een rapport Dutchbat grotendeels vrij van schuld. De beelden van de overgave van de 'veilige haven' door de Nederlanders blijven ontluisterend, maar de primaire verantwoordelijkheid voor het debacle waarbij duizenden moslims werden omgebracht, leggen de VN toch bij zichzelf.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )