U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turkish daily news

Global earthquake report

National earthquake centre, US


Ruim 450 doden bij aardbeving in Turkije

Door onze correspondent
ISTANBUL, 15 NOV. Het dodental van de aardbeving van vrijdag in het noordwesten van Turkije is opgelopen tot ten minste 452. Dat hebben het crisiscentrum van de Turkse regering vanmorgen bekendgemaakt. Het aantal gewonden bedraagt zeker 2.386. Ten minste 722 gebouwen zijn ingestort door de beving, die een kracht had van 7,2 op de schaal van Richter.

De hoop om overlevenden onder het puin uit te halen wordt met het verstrijken van de tijd steeds kleiner. Reddingswerkers gaan er in het algemeen van uit dat mensen ongeveer 72 uur onder het puin kunnen overleven. Groot probleem in de stad Düzce en omstreken, het epicentrum van de beving, is dat het daar ijskoud is. 's Nachts liggen de temperaturen rond het vriespunt in het rampgebied. Er stromen nog steeds internationale reddingsploegen naar het rampgebied. Volgens de autoriteiten in Ankara verlenen 23 landen hulp aan Turkije. Daaronder bevindt zich aartsvijand Griekenland, dat deze aardbeving, juist als die in augustus, wil aangrijpen om het proces van toenadering met Turkije te verstevigen. Onmiddellijk na de aardbeving vrijdag belde de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Papandreou, al met zijn Turkse ambtgenoot om Turkije sterkte te wensen bij de nieuwe ramp. Vanuit Nederland is inmiddels onder andere een team met speurhonden vertrokken, die in het puin van het rampgebied naar overlevenden gaan zoeken.

Gisteren maakten de Turkse media nog melding van een miraculeuze redding. Een 48-jarige vrouw werd na 41 uur onder het puin vandaan gehaald. Zelf was ze uiterst vrolijk en nodigde ze de mensen die haar hadden gered uit om een kopje thee bij haar te komen drinken. Ze wist op dat moment echter nog niet dat een van haar dochters, die ook in het puin klemzat, de ramp niet had overleefd. De reddingswerkers die haar bevrijdden, hadden haar dat niet verteld omdat ze bang waren dat ze anders niet verder wilde leven.

Algemeen is de overtuiging in Turkije dat de autoriteiten dit keer veel alerter op de aardbeving hebben gereageerd dan in augustus. "De staat is wederopgestaan", schreef het dagblad Radikal, in augustus een van de felste critici van de regering. Toch verloopt de hulpverlening niet geheel zonder problemen. Volgens reddingswerkers zijn er nog steeds niet voldoende tenten in het gebied. Voldoende voedsel is er wel en de distributie daarvan verloopt, in tegenstelling tot de aardbeving van augustus, ordelijk.


Zie ook:

Weer aardschok in noordwest Turkije (13 november 1999)
Praten over aardbeving is taboe in de crèche (22 oktober 1999)
Vier dagen bidden en peinzen onder het puin (24 augustus 1999)
Epidemieën dreigen nu in Turks rampgebied (23 augustus 1999)
Dodental Turkije boven tienduizend (21 augustus 1999)
Hulpacties vanuit Nederland voor Turkije op gang (21 augustus 1999)
Mogelijk tienduizenden doden Turkije (20 augustus 1999)
'Opvang na ramp nog gebrekkig (19 augustus 1999)
'We weten niet of ze leeft, we zijn machteloos' (18 augustus 1999)
'Alles waarvoor ik heb gewerkt is ineens kapot' (18 augustus 1999)
Dodental aardbeving Turkije blijft stijgen (18 augustus 1999)
Zware aardbeving treft West-Turkije (17 augustus 1999)
Verdriet en boosheid na de beving (17 augustus 1999)

NRC Webpagina's
15 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)