U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Informatie voor mensen die familieleden in Turkije zoeken

ReliefWeb: collectie nieuwsartikelen over de aardbeving in Turkije

Turkish daily news

Global earthquake report

National earthquake centre, US


Dodental Turkije boven tienduizend

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 AUG.De Turkse autoriteiten geven nu als officieel dodental van de aardbevingsramp 10.009 op. Het aantal vermisten bedraagt 35. 000. Bij de aardbeving zijn ten minste 38 uit Nederland afkomstige personen overleden.

Dit heeft Eurocross International, dat namens de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales optreedt, gisteravond gemeld. Eurocross telde vannacht 41 gewonden uit Nederland, van wie nog onbekend is hoe zwaar zij gewond zijn. In totaal zijn 520 personen uit Nederland geregistreerd die bij de aardbeving betrokken zijn. Van 225 personen staat vast dat zij ongedeerd zijn. Zij behoren tot 110 merendeels Turkse gezinnen. Vermoedelijk 5 gezinnen zijn van Nederlandse afkomst.

Minister Borst (Volksgezondheid) werkt aan een plan voor de opvang van slachtoffers van de aardbeving, waarschijnlijk in het calamiteitenhospitaal in Utrecht. Dit maakte premier Kok gisteren bekend na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad. Gisteren is een tweede vliegtuig van Defensie met aan boord 90 personen naar Nederland gevlogen. Het gaat om niet- of lichtgewonden.

De Nederlandse regering geeft 5 miljoen gulden aan de nationale actie voor Turkije die volgende week wordt gehouden. Dit bedrag komt bovenop de 2,5 miljoen gulden die eerder is toegezegd. Justitie zal ruimhartig omspringen met het verlenen van visa aan Turken die in Nederland "even bij willen komen", aldus Kok. De publieke en commerciële zenders zullen de nationale actie 'Help Slachtoffers Aardbeving Turkije' van de samenwerkende hulporganisaties ondersteunen met een gezamenlijke televisieactie. De dag van uitzending was gisteravond nog niet bekend.

In Turkije kwam het aantal geborgen lichamen vannacht volgens een officiële telling op 10.009. Het aantal vermisten bedraagt volgens de Turkse autoriteiten nu 35.000, terwijl het aantal gewonden op 34.000 wordt geraamd. In de stad Adapazari steeg het dodental binnen enkele uren van 1.013 tot 2.995 toen reddingsploegen serieus konden gaan puinruimen.

Na de dagenlange verontwaardiging in de Turkse pers over de wijze waarop aannemers bouwvoorschriften hebben genegeerd - de woede uitte zich onder meer in een lynchpoging op projectontwikkelaar Veli Göcer in de stad Yalova - maakte de Turkse overheid gisteren bekend drie aannemers te hebben aangehouden in de westelijke stad Eskisenir. Het was het eerste voorbeeld van gerechtelijke stappen na de catastrofe.


Zie ook:
Mogelijk tienduizenden doden Turkije (20 augustus 1999)

'Opvang na ramp nog gebrekkig (19 augustus 1999)

'We weten niet of ze leeft, we zijn machteloos' (18 augustus 1999)

'Alles waarvoor ik heb gewerkt is ineens kapot' (18 augustus 1999)

Dodental aardbeving Turkije blijft stijgen (18 augustus 1999)

Zware aardbeving treft West-Turkije (17 augustus 1999)

Verdriet en boosheid na de beving (17 augustus 1999)

NRC Webpagina's
21 AUGUSTUS 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)