U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Informatie voor mensen die familieleden in Turkije zoeken

ReliefWeb: collectie nieuwsartikelen over de aardbeving in Turkije

Turkish daily news

Global earthquake report

National earthquake centre, US


Mogelijk tienduizenden doden Turkije

Door onze correspondent
ISTANBUL, 20 AUG. Het dodental van de aardbeving in Turkije komt waarschijnlijk aanzienlijk hoger uit dan tot dusver werd aangenomen. Volgens de Turkse autoriteiten liggen nog 35.000 mensen onder het puin. Vanmiddag waren de lichamen van meer dan 8.700 slachtoffers geborgen.

Een woordvoerder van het VN-bureau voor humanitaire hulp (OCHA) in Genève zei vanochtend dat het ,,mogelijk'' is dat het definitieve dodental boven de 40.000 zal uitkomen. Hij onderstreept dat de cijfers afkomstig zijn van de Turkse autoriteiten en dat het om ,,schattingen'' gaat.

Gisteren al werd duidelijk dat het dodental van de aardbeving veel en veel hoger ligt dan aanvankelijk was gedacht. De burgemeester van Gölcük zei dat er in zijn stad waarschijnlijk alleen al 10.000 mensen onder het puin liggen.

Het gevaar van een nieuwe aardbeving in het westen van Turkije lijkt geweken. Gisteravond werd nog een waarschuwing gegeven voor een nieuwe beving. Miljoenen stedelingen verlieten hun huizen.

De kritiek op de autoriteiten wordt steeds feller. Vooral in plattelandsgebieden schiet de hulp tekort, stellen veel waarnemers vast. De regering heeft toegegeven dat het onmogelijk is om een aantal getroffen gebieden te bereiken. Ook de samenwerking tussen buitenlandse hulpverleners en hun Turkse collega's verloopt niet optimaal. Radiostations riepen Turken die Engels spreken op om naar het rampgebied te reizen om daar de communicatie te vergemakkelijken. Buitenlandse hulpverleners zetten grote vraagtekens bij de inzet van graafmachines. Die zouden meer kwaad dan goed doen voor de overlevenden die zich nog in de puinhopen bevinden.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gaat waarschijnlijk morgen naar Istanbul om de deelneming over te brengen van de Nederlandse regering. Van Aartsen, die morgen begint aan een zesdaags bezoek aan het Midden-Oosten, overweegt een tankstop in Istanbul te maken.

Volgens de Turkse televisie is de bouwondernemer Veli Göcer naar Nederland gevlucht. Göcer werd in de stad Yalova het doelwit van volkswoede omdat 90 procent van de huizen die in de stad zijn verwoest, door hem werden neergezet. Overlevenden probeerden zijn auto in brand te steken. Een lynchpartij kon worden voorkomen.

NRC Webpagina's
23 AUGUSTUS 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)