U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Persoon gestolen
Waarom willen mensen op televisie? Waarom antwoord geven op impertinente vragen alleen omdat er een camera bij is? Dat zou toch reden temeer zijn om te zwijgen? Maar bij de gedachte dat miljoenen het kunnen zien, verdwijnt elke gedachte aan privacy. Aan één of twee onbekenden is het niet interessant om de ziel te openbaren maar aan honderdduizenden wel. Personalia? Naam? Geboren? Ouders leven nog? Doet u aan seks? Hebt u een vriend of een vriendin? Dingen die je niet op de bonuskaart van Albert Heijn zou willen laten zetten.


T V   V O O R A F :


Leven na de misdaad
"Het was een rustige buitenwijk waar nooit zoiets zou gebeuren", zegt een anonieme stem op dreigende toon. Zo begint een Australische documentaire over restorative justice. Dat 'zoiets' is het in koelen bloede doodschieten van een tiener, Michael geheten. Michael was tijdens een overval op een Pizzahut op 'the wrong place at the wrong time'. De rovers maakten een gering bedrag buit en werden korte tijd later gearresteerd. Het waren generatiegenoten van het slachtoffer.


F I L M   V O O R A F :


Oorlog in clichés
Een groots moment uit de televisiegeschiedenis, noemde Der Spiegel vorige week de verfilming van Viktor Klemperers dagboeken uit de jaren 1933-'45. De joodse hoogleraar romanistiek - die dankzij zijn huwelijk met een niet- joodse vrouw gevrijwaard bleef van deportatie en concentratiekamp - zou zich in zijn graf omdraaien als hij het had gelezen. Want hoe mooi de twaalf afleveringen van Klemperer - ein Leben in Deutschland ook zijn gefilmd, hoe meesterlijk er ook wordt gespeeld en hoe treffend het dagelijks leven in het Derde Rijk ook is weergegeven, voor wie de dagboeken van Klemperer kent (waarop de serie is gebaseerd) is deze verfilming een grote teleurstelling. Vooral omdat je Klemperer maar heel in de verte herkent in zijn vertolker Matthias Habich, die behalve in zijn gedrag ook uiterlijk hemelsbreed van de 'echte' professor verschilt.


NRC Webpagina's
20 OKTOBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)