U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Test uw buurt op pedoseksuelen
De 'STROP'-groep werkt aan de eerste Nederlandse website om ex-zedendelinquenten te traceren. Helemaal legaal, aldus de groep: "Wij willen de politiek een duwtje geven."

Britannica gratis op Internet
De volledige inhoud van de Encyclopaedia Britannica, de beste encyclopedie ter wereld, is gratis toegankelijk op Internet (www.britannica.com).

Kritiek op Friese media wegens rel met eieren Kollum
Friese media kwamen gisteren onder vuur van het COA wegens hun berichtgeving. Maar de voorlichting over asielzoekers laat ook te wensen over.

Verbod op vaste prijs tijdschriften
Winkels mogen vanaf 1 juli volgend jaar zelf de prijs bepalen bij de losse verkoop van tijdschriften en buitenlandse kranten. De huidige prijsafspraken tussen uitgevers en winkels worden verboden.

Forse stijging winst voor Microsoft
Softwareproducent Microsoft heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 30 procent zien stijgen, veel meer dan wat was verwacht. Het bedrijf noemde gisteren bij de bekendmaking van de resultaten de vraag naar pc's "adembenemend".

Ordina derde op Forbes' wereldranglijst kleine bedrijven
Het Utrechtse computeradviesbureau Ordina Beheer staat op de derde plaats van Forbes' prestigieuze lijst van meest succesvolle kleine ondernemingen. In totaal staan acht Nederlandse bedrijven in de tophonderd van het Amerikaanse zakenblad.

Nieuwe 'Aloha' voor oudere muziekfans
Vanaf morgen ligt het in de winkel: Aloha, een nieuw poptijdschrift voor oudere muziekliefhebbers. Hoofdredacteur Tjerk Lammers (ex-Oor) en uitgever Wouter Verkennis (ex- Hitkrant) kozen welbewust de naam van het underground- tijdschrift dat van 1969 tot 1974 door Willem de Ridder werd uitgegeven. Maandagavond werd de nieuwe Aloha gepresenteerd in de voormalige hippietempel De Melkweg in Amsterdam.

Hitchcock als pareltje
Een van de verdiensten van de Nouvelle vague, de Franse vernieuwingsbeweging in de film rond 1960, is dat zij de aandacht heeft gevestigd op de waarde van Amerikaanse, commerciële cinema. De Nouvelle vague streefde naar erkenning van de zogeheten auteurscinema, waarbij de regisseur meer is dan de uitvoerder van de ideetjes van een producent. Die erkenning van de regisseur als mogelijk auteur - je houdt natuurlijk lorren die gewoon opportunistisch doorgaan met het maken van waardeloze films - is van permanente betekenis gebleken, ook buiten Frankrijk.

Gluren met webcams
Ongeveer 2.000 mensen kijken dagelijks naar het huis van Alex van Es. Ze komen veel te weten: wat hij zelf eet, wat zijn katten eten, wie er aanbelt, wie er opbelt, hoe vaak hij de koelkast opent. Vrijwel alles in en om het huis van Van Es is via webcams en barcodelezers verbonden met het internet.

Big Brother
Het spreekt mij wel aan wat Jaap Boerdam beweert (NRC Handelsblad, 16 oktober): Big Brother is een live-verslag van het civilisatieproces. Om te overleven zijn mensen aardig voor elkaar. Afgezien van de invloed van de camera's lijkt deze kleine kunstmatige samenleving in veel opzichten op de grote echte.

Politie te horen via Internet
De politie van Amsterdam is vanaf vandaag af te luisteren via Internet. Op de site van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie is het mobilofoonverkeer tussen de meldkamer en politiewagens te horen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de korpsleiding hebben toestemming gegeven. "We zijn toch altijd al af te luisteren met scanners", zegt APV-voorzitter G. Cevat. "We hopen zo het politiewerk dichter bij het publiek te brengen."

Mannesmann aast op Orange
Mannesmann voert gesprekken over de aankoop van het Britse mobiele telecombedrijf Orange. Dat heeft het Duitse concern gisteren bevestigd. Het Britse bedrijf heeft nu een beurswaarde van bijna 17 miljard pond sterling (57,8 miljard gulden) en is de op twee na grootste mobiele aanbieder in het Verenigd Koninkrijk. Vodafone, moeder van onder meer Libertel, en Cellnet (eigendom van British Telecom) zijn groter.

Winst SAP gaat fors omlaag
Het Duitse softwarebedrijf SAP heeft in het derde kwartaal zijn winst drastisch zien dalen. Het nettoresultaat van de concurrent van het Nederlandse Baan zakte met 64 procent tot 45 miljoen euro (99 miljoen gulden). De omzet steeg met een 7 procent tot 1,1 miljard euro. De koers van SAP daalde vanmorgen met bijna vijf procent. SAP wijt de magere resultaten aan onverwacht zwakke licentie-opbrengsten in de Verenigde Staten en Japan. Bovendien vielen de softwareverkopen in Groot-Brittannië tegen. Het Duitse bedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat over geheel 1999 de resultaten zullen tegenvallen. In de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de nettowinst 285 miljoen euro. Dat is 24 procent minder dan in dezelfde periode in 1998. De omzet steeg tot oktober met 14 procent tot 3,46 miljard euro. SAP had vorige week al de prognose voor de omzetgroei voor dit jaar naar beneden bijgesteld van 20 25 procent naar 15 tot 20 procent. Baan komt morgen met de cijfers over het derde kwartaal.

UPC
De jongste aandelenemissie van kabelmaatschappij UPC levert maximaal 807 miljoen euro (1,8 miljard gulden) op. Wanneer een optie van 1,5 miljoen aandelen ook nog wordt uitgeoefend, komt het totaalbedrag op 896 miljoen euro. UPC plaatst ook nog voor ruim 2 miljard gulden aan onderhandse obligatieleningen. Automatiseerder CMG heeft voor 11 miljoen gulden branchegenoot Eurasoft in Parijs overgenomen. Het bedrijf levert informatiesystemen aan de Franse verzekeringssector.


Alle 32 delen van de Encyclopedia Britannica, met 44 miljoen woorden, zijn sinds gisteren gratis te raadplegen via internet. De Britannica- site bevat ook nieuws, artikelen uit tijdschriften zoals Esquire en The Economist, en een verzameling door de redactie aanbevolen websites (een dienst eerder bekend als E-Blast). Zo wordt gepoogd zoveel mogelijk mensen te bereiken. Reclame-inkomsten moeten de website rendabel maken.

(www.britannica.com)

NRC Webpagina's
20 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)