U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Baby zoekt IT'ers

HENK VAN GELDER
Futloos zit de nachtverpleegster wat te zappen, maar lang kan haar rust niet duren - dit is een reclamefilmpje van 45 seconden, dus de makers moeten snel ter zake komen. Ze wordt dan ook opgeschrikt door een geluid dat ze niet kan plaatsen, loopt spiedend door het nachtelijke ziekenhuis - als de heldin van een griezelfilm - en vindt pas tussen de zuigelingen de verklaring voor het raadsel: daar steekt een baby een mollig armpje uit de couveuse en speelt een eenvoudig videospelletje. "Had je altijd al lol in IT", luidt de afsluitende tekst, "kom dan naar CMG."

Bij het Amstelveense automatiseringsbedrijf CMG is de nood, net als bij alle andere automatiseerders, hoog gestegen. De omzet steeg in de eerste helft van dit jaar met de helft en de winst zelfs met 78 procent, maar naar vaklieden op het gebied van informatietechnologie (de zogenoemde IT'ers) wordt koortsachtig gezocht. Er zijn te weinig IT'ers voor te veel vacatures, zodat er van alle kanten aan hen wordt getrokken.

Zo beloofde de firma Fair Information Services aan sollicitanten al eens een geheel gerestaureerde Jaguar E-type Roadster, die bij navraag overigens een schaalmodel bleek te zijn, terwijl sollicitanten bij de firma Centric een door de multidisciplinaire Herman Brood beschilderde computermuis ontvingen. Het kan in deze sector blijkbaar niet gek genoeg zijn.

Intussen kwam CMG in mei reeds in het nieuws door solliciteren via Internet mogelijk te maken, en daarbij nadrukkelijk te verklaren dat de sollicitant dus thuis achter de computer kon blijven zitten - desnoods in boxershort en gymsokken. Als extra attractie bleek het bedrijf zelfs bereid te zijn op diens huisadres, voordat het virtuele sollicitatiegesprek begon, een dampende pizza te laten bezorgen. "Ongetwijfeld zullen er wel een paar grapjassen doorheen komen, maar ja, over een te veel weggegeven pizzaatje komen we wel heen", zei een CMG- functionaris destijds tegen het vakblad Adformatie.

En nu blijkt bioscoopreclame voor CMG de volgende stap te zijn. Sinds een paar dagen draait in de bioscopen het filmpje met de baby, een IT'ertje in de dop dat ook in werkelijkheid een voorbeeld van geavanceerde technologie is. Een echte baby zou niet kunnen wat dit wonderlijke wezen kan; het is dan ook vervaardigd uit buigzame kunststof, heeft een lijfje vol motortjes en werd radiografisch bestuurd. Een blik achter de schermen leert zelfs dat de prille wereldburger geen beentjes heeft; die waren onnodig voor het gewenste effect.

Het filmpje, gemaakt door het in personeelswerving gespecialiseerde bureau ACA in Amsterdam, is volgens een van de makers "eigenlijk heel clichématig in een kroeg bedacht". Het vertelt verder niets over het bedrijf zelf. "CMG is bij de doelgroep bekend genoeg", aldus Remke Bouwman, stafmedewerker arbeidsmarktcommunicatie. "We wilden alleen maar op een nieuwe manier laten weten dat het leuk is bij ons te werken, en bioscoopreclame is een nieuwe manier met een hoge impact."

In de bioscoop komen veel mensen in wie CMG is geïnteresseerd, zegt ze. "Het zijn vaak hoger opgeleiden van rond de dertig. Natuurlijk zullen we daarnaast ook mensen bereiken die buiten onze doelgroep vallen, maar dat is dan jammer. Niets aan te doen."

De wervingsfilm wordt vooral gedraaid in het voorprogramma van speelfilms die dezelfde doelgroep aanspreken, zoals de nieuwe aflevering van Star Wars. "De mensen die we zoeken, zijn in veel gevallen geïnteresseerd in films met technische hoogstandjes. Daar zoeken we dus aansluiting bij. Romantische films of zoiets als Notting Hill zijn meer voor vrouwen, terwijl IT'ers nog steeds grotendeels mannen zijn. Dat verandert wel enigszins, maar niet overwegend."

Het hele seizoen, tot en met juni, is de CMG-reclame in de bioscopen te zien. Nu al staat vast dat de personeelsnood eerder niet opgelost zal zijn.

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Huishoudrobot wordt net zo gewoon als pc
(5 oktober 1999)
Stelen van artiesten
(28 september 1999)
Dood op de agenda
(21 september 1999)
Gesneuvelde campagnes
(14 september 1999)
De grote Cola-oorlog
(7 september 1999)
Sponsorperikelen
(31 augustus 1999)
Keiharde antireclame
(24 augustus 1999)
Experimentele theaterreclame
(17 augustus 1999)
Misselijke mosselen
(10 augustus 1999)
Weggevertjes
(3 augustus 1999)
Copywriter in een boze wereld
(27 juli 1999)
Nagelaten werk
(20 juli 1999)
Vrouwen en auto's
(13 juli 1999)
Onschuldige dwergen
(6 juli 1999)
Hunkeren naar een Prijs
(29 juni 1999)
NS gaat heilige koe te lijf
(22 juni 1999)
Nederig tegen het vloeken
(15 juni 1999)
Muziek, bier en boetes
(25 mei 1999)
Dood van een cowboy
(18 mei 1999)
Rotterdamse glorie
(11 mei 1999)
Omstreden kus
(4 mei 1999)
Bij Ben is iedereen eerlijk
(27 april 1999)
'Goed bezig, Herman!'
(20 april 1999)
Frits en de mayo
(13 april 1999)
Het nieuwe gezicht van H&M
(6 april 1999)
Verkade toen
(30 maart 1999)
Het Peugeootje van Margootje
(23 maart 1999)
De reclamefilm van het jaar
(16 maart 1999)

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)