U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gratis krant Sp!ts van Telegraaf gaat al in juli van start
De gratis krant die uitgever Telegraaf Holding op stations wil verspreiden, zal al in juli van start gaan en de naam Sp!ts krijgen. Dat heeft uitgever Frank Volmer gisteren bevestigd. Eerder hadden bronnen binnen het bedrijf gemeld dat de lancering op 1 september zou zijn. Volmer wil bevestigen noch ontkennen dat de lancering vervroegd is om concurrent Metro te snel af te zijn. Dat komt dit najaar in samenwerking met de NS als gratis krant op de stations.

Dell maakt verwachte winst en passeert IBM
De winst van computerproducent Dell is in het eerste kwartaal 42 procent hoger uitgekomen dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.

Kaasschaaf helpt regionale radio niet meer
Elf van de dertien regionale publieke omroepen lijden verlies. Stagnerende reclame-inkomsten en het sinds 1989 niet meer aangepaste 'omroeptientje' vergroten het pessimisme bij de omroepen.

'Regel handel via Internet'
E-commerce, kopen en verkopen via Internet, is vaak ondoorzichtig, onveilig en onbetrouwbaar. De kans is groot dat de consument die diensten en producten via Internet aanschaft, de valkuilen te laat ziet. De Consumentenbond pleit daarom voor een gedragscode voor bedrijven die handelen via Internet.

Nieuwshonger
Er bestaat een categorie televisie-uitzendingen die je steeds vaker, en steeds beter via het Internet kunt bekijken: nieuws. Nog maar kort geleden leken ze onaantastbaar, en werden ze in sommige landen wel de hoogmis genoemd - de grote avondbulletins van meestal acht uur 's avonds, waarvoor miljoenen hun toestel inschakelden.

Gratis e-mail
Alle inwoners van Den Haag krijgen gratis e-mail. Om dat mogelijk te maken wordt per november een apart Haags intranet genaamd 'Residentie.net' in het leven geroepen. Alleen telefoon- en computerkosten zijn voor rekening van de gebruiker. (ANP)

Turkse journalist veroordeeld
Een rechtbank in Istanbul heeft een Turkse journalist gisteren tot 13 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens vraaggesprekken met de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan en een andere Koerdische leider in 1993. De journalist, Oral Calislar van de krant Cumhuriyet, werd schuldig bevonden aan separatische propaganda conform artikel 8 van de anti-terrorismewet. De aanklager bij het Staatsveiligheidshof in Istanbul ging pas over tot vervolging toen de journalist zijn artikelen, die eerder in de krant verschenen, in een boek bundelde. Sinds de gevangenneming van Öcalan in februari zijn verscheidene vraaggesprekken met hem in Turkse bladen gepubliceerd. (AFP)

Fusie Telecom Italia
De aandeelhouders van Telecom Italia mogen 28 of 29 juni stemmen over de beoogde fusie met Deutsche Telekom. De twee concerns besloten in april tot een fusie, die omgerekend 168 miljard gulden waard is.

De voormalige typemachinefabrikant Olivetti heeft eerder een bod van omgerekend 133 miljard gulden gedaan op alle aandelen van Telecom Italia. De sluitingstermijn van dit bod loopt aanstaande vrijdag af. Gisteren had Olivetti 4,85 procent van de aandelen aangeboden gekregen.

Lichte winststijging British Telecom
De winst voor belasting van British Telecom is in het eind maart afgelopen boekjaar gestegen met 34 procent tot 4,29 miljard pond sterling (14,4 miljard gulden). Dat was grotendeels te danken aan eenmalige baten van 1,13 miljard pond door de verkoop van het belang van 20 procent in de Amerikaanse branchegenoot MCI. Exclusief buitengewone posten steeg de winst voor belasting slechts licht van 3,21 miljard pond tot 3,26 miljard pond. De omzet van het Britse telecomconcern groeide met 13 procent tot 18,22 miljard pond. (ANP)

Kwartaalwinst Deutsche Telekom
Deutsche Telekom heeft de nettowinst in het eerste kwartaal slechts licht kunnen verhogen van 531 miljoen euro tot 535 miljoen euro (1,18 miljard gulden). De omzet van het Duitse telecomconcern daalde zelfs met 6,7 procent tot 8,26 miljard euro. (ANP)

Hewlett-Packard boekt forse winst
De nettowinst van Hewlett-Packard is in het tweede kwartaal van zijn op 1 november begonnen boekjaar gestegen met 34 procent tot 918 miljoen dollar (1,89 miljard gulden) en de omzet met 3 procent tot 12,4 miljard dollar. (ANP)

Tulip in zomer van strafbankje beurs
Computerbedrijf Tulip denkt in het begin van de zomer weer een notering te krijgen aan de Amsterdamse effectenbeurs. In het voorjaar van 1998 plaatste de beurs de kwakkelende computerbouwer in het strafbankje, nadat een faillissement op het nippertje werd voorkomen. Begemann redde het concern van de ondergang. Eind juni komt Keijser Effecten, die de beursrentree begeleidt, met een prospectus. Begemann gaf bij de overname nieuwe aandelen Tulip uit. Zes van deze aandelen kunnen in de zomer geruild worden voor één nieuwe. Er komen ruim 6,5 miljoen aandelen op de markt. (ANP)

Derde bedrijven niet millenniumbestendig
Ongeveer een derde van de Nederlandse bedrijven is niet klaar voor het jaar 2000. Niet alle belangrijke computersystemen bij deze ondernemingen zijn millenniumbestendig. Dat concludeert het Millennium Platform op basis van het vierde nationale millennium onderzoek, dat gisteren in Den Haag is gepresenteerd. De werkgroep adviseert bedrijven om na te denken over alternatieven. Als machines ook handmatig kunnen worden bediend, moet er een plan komen om dat bij calamiteiten te doen. De grote grote ondernemingen hebben een voorsprong opgebouwd, maar bedrijven met minder dan 100 werknemers lopen volgens het Millennium Platform sterk achter. (ANP)


Het is nog niet te laat om een millenniumbaby te verwekken. Wie genoegen neemt met een virtueel kind - dat gegarandeerd op 1 januari geboren wordt- kan kiezen uit een ruim aanbod aan eigenschappen (zoals talent voor muziek of sport). De aanstaande ouder kan zo vaak hij of zij wil het foetus bekijken. De site bevat ook adviezen voor gedrag tijdens de zwangerschap ('tik zachtjes'). (www.millenniumbaby.nl)

NRC Webpagina's
19 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)