Woensdag 19 mei 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Eindexamen 1999

Last van examenstress? Mail ons je woede en frustratie.

bolletjeBij het nieuws:
Dossier Bijlmerenquête.
Dossier Kosovo.
Dossier Referendum.
Dossier Verkiezingen Israel.
bolletje Umzug Berlin: 'Berlijn is slechts een ontruimd decor'.
bolletje Deze week in Economie voor Jou: Telecomfusie.

( a d v e r t e n t i e s )
Rabobank
Werkpassie

Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Wiegel haalt kabinet onderuit, crisisberaad

In het voetspoor van senator Wiegel lopen fractievoorzitter Ginjaar van de VVD in de Eerste Kamer en senator Graafeiland na beraad in de fractiekamer naar de vergaderzaal van de senaat voor de cruciale stemming vannacht over invoering van het referendum. Voor zijn collega's was het zwaarwegende besluit van Wiegel om tegen te stemmen toen al geen verrassing meer.
(Foto Roel Rozenburg)

De val van het tweede kabinet-Kok lijkt onafwendbaar, nadat VVD-senator Wiegel vannacht in de Eerste Kamer aanvaarding van het correctief referendum blokkeerde. Vanmorgen is het kabinet voor crisisberaad bijeen gekomen.

* De crisis die niemand heeft gewild
Na een moeizame start leek Paars-II redelijk op koers te liggen, en dan is daar de crisis over het referendum. Wie heeft daarbij iets te winnen?

* Het zat vast op Hans Wiegel, en op niemand anders
In de statige Eerste Kamer ontwikkelde zich vannacht de politieke crisis, waarvan uiteindelijk niet een 'bende van vijf', noch een onafhankelijke senator, maar de politieke veteraan Hans Wiegel het eenzame middelpunt vormde.

* Gratis krant Sp!ts van Telegraaf gaat al in juli van start
De gratis krant die uitgever Telegraaf Holding op stations wil verspreiden, zal al in juli van start gaan en de naam Sp!ts krijgen. Dat heeft uitgever Frank Volmer gisteren bevestigd. Eerder hadden bronnen binnen het bedrijf gemeld dat de lancering op 1 september zou zijn. Volmer wil bevestigen noch ontkennen dat de lancering vervroegd is om concurrent Metro te snel af te zijn.

* VS opgelucht over verkiezing Barak als premier Israel
Met een zucht van verlichting heeft de Amerikaanse regering gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Israel. Washington gelooft dat de overwinning van Ehud Barak de kansen op hervatting van het vredesproces en verbetering van de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen aanzienlijk vergroot.

*
De Draad - dagelijkse column
MI6 te kijk gezet: Tomlinsons lijst dankzij 'phreaks' nog openbaar
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Videoclip
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
QuickNet - Waarom wachten...
In 5 minuten online....

Krekel
Krekel
Wiegel:
'Klápsigaar'!

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

 

* Clinton sluit inzet troepen niet uit
President Clinton heeft gisteren - voor het eerst - gezegd dat hij bereid is om de inzet van grondtroepen in Kosovo te overwegen, als de NAVO- bombardementen Joegoslavië niet doen inbinden.

* Roel Pieper stapt na een jaar alweer op bij Philips
Bestuurslid Roel Pieper van Philips, een jaar lang beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van president Cor Boonstra, stapt per 1 juni van dit jaar op. Volgens ingewijden is Pieper in de race voor een baan bij Hewlett-Packard.

* KLM lijdt onder staking en Azië-crisis
De crisis in Azië, de staking bij partner Northwest en de concurrentie op de Europese en Noord-Atlantische routes hebben de resultaten van de KLM in het afgelopen boekjaar sterk onder druk gezet. Het bedrijfsresultaat halveerde bijna van 811 miljoen naar 425 miljoen gulden.

* Renners PDM ontkennen gebruik EPO
Oud-ploegleider Jan Gisbers en vier oud-wielrenners van PDM ontkennen dat zij gebruik van bloeddoping hebben ge‹ntroduceerd bij hun latere werkgever Festina. Volgens de voormalige verzorger Willy Voet van Festina hadden de Nederlanders bij PDM veel ervaring met het eiwithormoon EPO toen zij in 1993 bij de Franse ploeg in dienst traden. ,,Ik heb nooit met EPO gewerkt'',


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Krankzinnige crisis
Aan de serie onbegrijpelijke kabinetscrises kan na vannacht weer een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd. Paars gesneuveld in de Eerste Kamer door toedoen van VVD-coryfee van weleer, Hans Wiegel. Een crisis waar niemand op zit te wachten, die op geen enkele manier rationeel kan worden verklaard, maar die desondanks wel een feit is. De parlementaire geschiedenis van Nederland kent veel van deze voorbeelden.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.