U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :
ZATERDAG

ACTUALITEITEN

Plein 1. Het verzuim op de Nederlandse basisscholen is de afgelopen twee jaar gestegen met 60 procent, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van gemeente Amsterdam. Bovendien blijken zo'n 15.000 kinderen zich slecht te kunnen concentreren door de nog vrij onbekende hersenstoornis ADD. Ned2, 17.00-17.29u.

2 vandaag. Verslag vanuit Albanië over de vluchtelingen en de positie van de UCK. Verder een debat over Kosovo tussen generaal Schouten, bevelhebber van de landstrijdmachten en scholieren; en over toerisme: grote steden zouden onvoldoende inspelen op de wensen van toeristen. 17.29-18.00u

Nova. Reportage over illegaal gebruik van diermedicijnen met nadelige gevolgen voor de volksgezondheid en aandacht voor de tweede dag van de NAVO-top in Washington. Ook de ontwikkelingen in en rondom Kosovo. Ned3, 22.15-22.45u

INTERACTIEF

24 uur in Marrakech. Vandaag kunnen kijkers van TV5 voor het eerst gedeeltelijk beslissen welke programma's er wel en niet worden uitgezonden. Er valt te kiezen uit hoogtepunten van TV5 (Bouillon de Culture), spelshows, series en meer. De keuze van de kijker wordt afgewisseld met reportages vanuit Marrakech en documentaires over Marokko, in het kader van 'Het jaar van Marokko'. TV5, vanaf 8.00u. Stemmen kan telefonisch of via www.tv5.org.

DOCUMENTAIRE

Correspondent Special. Profiel van het echtpaar Slobodan Milosevic en Mira Markovi. Volgens een voormalig vertrouweling zit de 'volslagen krankzinnige' Markovi achter Milosevic' transformatie van een fervent communist in een icoon van het Servische nationalisme en zou het stel bezeten zijn van macht. BBC2, 19.40-20.30u.

Op Weg naar het Lagerhuis. In de laatste aflevering van Lagerhuis dit seizoen, de finale van de debatwedstrijd voor scholieren waaraan in voorrondes ongeveer duizend scholieren deelnamen. De twee overgebleven teams (met leerlingen van een school uit Boxmeer en een uit Utrecht) discussiëren onder leiding van Marcel van Dam en Paul Witteman over onder meer de legalisering van soft- en harddrugs. Ned.3, 21.02-22.00u.

Kunst...omdat het moet. Drie Mexicaanse schilders en een architect hebben gemeen dat ze zich vooral bezig houden met 'de muur'. De kunstenaars willen op die manier hun kunst toegankelijker maken. De documentaire voert langs beschilderde muren in Mexico City en Gaudalajara. Ned.2, 0.29-1.25u.

MUZIEK

Top of the pops 2. De revival na de revival en dat ook nog in een programma waarin voornamelijk artiesten te zien zijn uit het duistere verleden. Abba, weer helemaal actueel door de succesvolle musical van het componistenduo Benny en Björn, staat deze week centraal in Top of the pops 2. Ter ere van Björns verjaardag. BBC2, 16.55-17.40u.

DRAMA

Weerzien op 3: Poolse keuken. Gesitueerd in 1945. Na de oorlog keren Poolse soldaten en officieren terug naar huis. Eerste aflevering van zesdelige Poolse serie uit 1991. Ned3, 0.40-1.40u.

FILM

Oh, What a Night (Eric Till, 1992, Canada/VS). Op het Canadese platteland van de jaren vijftig (met alle muziek van dien) gesitueerde coming-of-age-vertelling over 17-jarige halfwees die valt voor een oudere, getrouwde moeder van twee kinderen. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Ace Ventura, Pet Detective (Tom Shadyac, 1994, VS). Filmdebuut van de rubberen tv-komiek Jim Carrey (The Mask) is onnozele, ongecontroleerde komedie over doldwaze man die in Miami zoekgeraakte huisdieren opspoort. Ook met Sean Young. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Nixon (Oliver Stone, 1996, VS). In Stones spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president van Amerika nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. Ned.1, 20.31-23.39u.

Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Met Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen. Net5, 22.00-0.05u. onderbroken door reclame.

The Getaway (Roger Donaldson, 1994, VS). Risicoloze, gladde remake van gelijknamige actieklassieker van Sam Peckinpah uit 1972. Alec Baldwin en Kim Basinger vervingen Steve McQueen en Ali MacGraw als echtpaar dat, na een uit de hand gelopen bankoverval, op de vlucht slaat. SBS6, 22.50-0.55u., onderbroken door reclame.

Blackrock (Steben Vidler, 1997, Australië). Drama ventileert halfslachtig rechtse moraal over vervreemding en verdorvenheid van adolescenten. Surffanaat zwijgt nadat hij heeft gezien hoe zijn maat na een feest een meisje verkrachtte en vermoordde. VRT, 23.30-1.00u.

War of the Worlds (Byron Haskin, 1953, VS). George Pal was producent van sciencefiction-thriller naar verhaal van H.G. Wells. Marsmannetjes vallen Californië aan. Houterige karakters, armetierige subplots, maar een Oscar voor de special effects. Met Gene Barry, Les Tremayne. Zie ook Film-vooraf. Ned.1, 23.39-1.01u.

Ulzana's Raid (Robert Aldrich, 1972, VS). Harde en reactionaire western waarin Burt Lancaster als Indiaanse scout onervaren cavalerie-officier Bruce Davison assisteert bij bestrijding van moordlustige Apachen. BBC2, 23.45-1.20u.

Fire in the Sky (Robert Lieberman, 1993, VS). Bescheiden science-fictionfilm over houthakker die, naar eigen zeggen, gedurende vijfdaagse afwezigheid de gast is geweest van buitenaardse wezens. Provinciestadje in Arizona raakt in rep en roer. Met D.B. Sweeney, Robert Patrick, James Garner. SBS6, 0.55-2.50u., onderbroken door reclame.

Hustle (Robert Aldrich, 1975, VS). Modieus-amorele misdaadfilm, waarin detective Burt Reynolds zich door call girl Catherine Deneuve laat meeslepen in poel des verderfs. BBC1, 1.20-3.15u.

Rhapsody in August / Hachigatsu no kyoshikyoku (Akira Kurosawa, 1991, Japan). Bejaarde Kurosawa maakte bedaarde familiekroniek en verzoenend pleidooi om een punt te zetten achter het oorlogsverleden. Film confronteert traditionele grootmoeder met vier Amerikaans georiënteerde kleinkinderen. Op tweederde komt haar in Amerika geboren neef Richard Gere op bezoek. BBC2, 1.20-3.00u.

En nagesynchroniseerd:

Le Ruffian (José Giovanni, 1972, Frankrijk/Canada). ARD, 23.15-0.55u.

Un Flic (Jean-Pierre Melville, 1972, Frankrijk). ZDF, 23.20-0.55u.

The Reward (Serge Bourguigon, 1965, VS). ZDF, 1.00-2.30u.

Trackdown (Richard T. Heffron, 1976, VS). ARD, 1.05-2.40u.

Call Northside 777 (Henry Hathaway, 1948, VS). ZDF, 2. 30-4.15u., zwart-wit

The Big Shot (Lewis Seiler, 1942, VS). ARD, 4.10-5.30u., zwart-wit.

ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof.Een gesprek met Hans Wiegel over wankel Paars II na de uitkomsten van de Bijlmerenquête. Verder een interview met Morris Tabaksblat, die na vijfendertig jaar afscheid neemt van 'zijn' Unilever. Ned.3, 12.00-13.00u.

BV De Wereld. Reportage over het bezoek dat prinses Margriet als president van het Rode Kruis vorige week bracht aan vluchtelingenkampen in Albanië en een reportage over hoe kinderen in Honduras de orkaanramp Mitch, die in november het land teisterde, hebben verwerkt. Ned.1, 14.10-15.00u.

Spraakmakers. Schrijver Hugo Camps praat met oud-secretaris van de NAVO en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van België, Willy Claes, over rechtvaardiging van de Navo- bombardementen en 50 jaar NAVO. Canvas, 22.05-22. 35u.

PRAATPROGRAMMA'S

De Plantage. Programmamaker en schrijver Roel Bentz van den Berg, beeldend kunstenaar en muzikant Wouter van Riessen, schrijfster Nelleke Noordervliet en schrijver, publicist en correspondent Sylvain Ephimenco discussiëren onder leiding van Hanneke Groenteman over de vraag of het een plicht is van Nederlandse schrijvers om een standpunt in te nemen in de 'Kosovo-crisis'. Ned. 3, 17.00-18.00u.

Het laatste Oor. Theo van Gogh discussieert met NRC Handelsblad-redacteur Frank Kuitenbrouwer, journalist Theodor Holman en advocaat Jan Boone over het spanningsveld tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting. Moet het verbod op discriminatie uit de grondwet worden geschrapt zodat vrijheid van meningsuiting altijd prevaleert? Veronica, 0.00-0.35u.

DOCUMENTAIRES

De zusters Brontë. De zusjes Charlotte, Emily- Jane en Anne Brontë werden wereldberoemd met hun romans Jane Eyre, Wuthering Heights en Agnes Grey. Van de romantiek in hun boeken was in hun leven weinig terug te vinden. Een schets van hun leven. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 18.30-19.29u.

Noorderlicht: Vaderliefde. Bij slechts tien procent van de zoogdieren neemt de vader na de geboorte van de kinderen de medeverantwoordelijkheid voor de zorg op zich. Deze vaders, waaronder mensenvaders, blijken een 'vaderliefdehormoon' aan te maken. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hot doc: Rassenoorlog. BBC-documentaire over het toenemende geweld door aanhangers van de White Power-beweging en de herleving van de Ku Klux Klan in Amerika. Canvas, 20.30-21.25u.

Dodengang. Nog vijf van de honderden soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in een loopgraaf bij Diksmuide, België zaten, zijn in leven. Een portret van de laatste getuigen van deze oorlog en de verschrikkingen die zij meemaakten. Ned.3, 21.15-22.20u.

De Nieuwe Wereld. De openbare ruimte wordt steeds meer beheerd: camera's registereren het dagelijks leven, daklozen worden verwijderd, winkels ondergronds gebouwd. Een blik op straten in Amsterdam, Houston en Brighton. Ned.3, 23.25-0.20u.

SPORT

Feyenoord Special. BNN wijdt een half uur aan de verwachte landskampioen. Bekende Nederlanders praten over 30-jaar Feyenoord, oud- voetballers en supporters geven hun mening over het huidige team en Lee Towers zingt een speciaal voor de kampioenschappen geschreven lied. Ned.2, 21.00-21.30u.

MUZIEK

C Majeur. Religieuze muziek toegelicht door Jos Brink. Ned.1, 16.58-17.48u.

FILM

Huozhe!/Lifetimes/To Live (Zhang Yimou, 1994, Hongkong). Regisseur van de geësthetiseerde meesterwerken Het rode Korenveld, Ju Dou en Raise the Red Lantern bekent zich tot het genre van het melodrama. Met ironie en groot gevoel voor absurditeit beziet hij de levensloop van een echtpaar (Ge You en Gong Li) tussen de jaren veertig en zeventig. Groteske details leiden de aandacht af van de harde kern van de politieke geschiedenis. Ned.3, 13.03-15. 10u.

Kadisbella/The Slingshot (Ake Sandgren, 1993, Zweden). In Zweden zelf, uiterst succesvolle, tragikomische herinneringen aan de jeugd van een 12-jarig jochie in het Stockholm van de jaren twintig. Het buitenbeentje krijgt aanzien dankzij zijn van condooms gemaakte catapult. VRT, 13.45-15.25u.

Dirty Rotten Scoundrels (Frank Oz, 1988, VS). Overbodige, nauwelijks gemoderniseerde remake van Bedtime Story (1964). Marlon Brando en David Niven werden vervangen door Steve Martin en Michael Caine, die als ordinaire respectievelijk gesoigneerde oplichter aan de Franse Rivièra zelf het slachtoffer worden van bedrog. SBS6, 13.55-15.45u., onderbroken door reclame.

Dr. Otto and the Riddle of The Gloom Beam (John Cherry, 1986, VS). Komisch vehikel voor Jim Varney, die eerder enkele films maakte als de onnozele Ernest P. Worrell. Belaagde wetenschapper vermomt zich. RTL4, 14.20-16.00u., onderbroken door reclame.

King Solomon's Mines (Compton Bennett & Andrew Marton, 1950, VS). Avonturenfilm, naar roman van H. Rider Haggard, waarin Stewart Granger, Deborah Kerr en Richard Carlson jacht maken op diamanten in Afrikaanse jungle. Niet te verwarren met filmversies uit 1935 en 1985. BBC1, 15.25-17.05u.

Heartburn (Mike Nichols, 1987, VS). Door Nora Ephron zelf geschreven adaptatie van haar boek, waarin zij wat spottend, opzettelijk eenzijdig verslag deed van haar echtelijk leven met Carl Bernstein. Meryl Streep speelt de Newyorkse kookboekenschrijfster die na een mislukt huwelijk toch een tweede gokje waagt met Jack Nicholson, een onweerstaanbare columnist annex notoire rokkenjager uit Detroit. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Hackers (Iain Softley, 1995, VS). Clubje techno whiz kids wordt ten onrechte verdacht van industriële computercriminaliteit in hartstikke eigentijdse, typische Veronica-thriller. Met Johnny Lee Miller (Trainspotting) en Angelina Jolie, de dochter van Jon Voight. Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

Ed Wood (Tim Burton, 1994, VS). Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste bestanddelen van filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden. Een genereuze ode, in ongekunsteld jaren-vijftig-zwart- wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Met Johnny Depp, Martin Landau, Sara Jessica Parker. BBC2, 23.30-1.35u., zwart-wit.

The Body Snatcher (Robert Wise, 1945, VS). Een van de aardigste uit de befaamde reeks griezelfilms die Val Lewton voor RKO produceerde. Boris Karloff en Bela Legosi zijn onstuitbaar in het leveren van lijken voor de experimenten van dokter Henry Daniell in het 19de-eeuwse Edingburgh. Naar verhaal van Robert Louis Stephenson. BBC2, 1.35-3.00u., zwart-wit.

All Night Long (Jean-Claude Tramont, 1981, VS). Tegendraadse, enigszins onderschatte komedie over de midlife-crisis van Gene Hackman. Hij begint relatie met buurvrouw Barbra Streisand en zet punt achter zijn conformistische leventje. Een van de weinige Streisand-films die net werd ontworpen als een op haar lijf geschreven ster-vehikel. Maandag, SBS6, 15.30-16.55u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Please Don't Eat the Daisies (Charles Walters, 1960, VS). ARD, 15.05-16.55u.

Mécaniques Célestes (Fina Torres, 1994, Frankrijk/Venezuela/Brazilië/Spanje). ARD, 23.35-1.00u.

The Defiant Ones (Stanley Kramer, 1958, VS). ARD, 1.10-2. 45u., zwart-wit.

aanbevolen

NRC Webpagina's
24 EN 25 APRIL 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)