U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Afwijzen kabelakkoord lijkt iets te voorbarig
De decoder wordt Amsterdammers door de strot geduwd, vindt staatssecretaris Van der Ploeg. Het akkoord over de kabel in Amsterdam is in strijd met de Mediawet, zei hij dit weekend. Gisteren kwam hij daar op terug.

Turbopropaganda in sandwichformule
De gelijkgeschakelde Servische media brengen met hun verslaggeving over de oorlog hun lezers en kijkers in een wereld van magisch-realisme. Natuurlijk heet de Amerikaanse F-16 'Charlie Bravo' en het AWACS- toestel dat hem commandeert 'Moeder'. De Servische staatstelevisie RTS trakteerde de kijker dit weekeinde op een 'onderschepte conversatie' van het NAVO-bombardement op vluchtelingen in Kosovo.

Blair leent zijn mediastrateeg uit aan NAVO
Alistair Campbell, spin doctor van premier Blair, moet de NAVO gaan behoeden voor nieuwe mediablunders. De NAVO heeft een nieuw slim wapen ingezet. Het is niet gericht op de Serviërs in Kosovo maar op het thuisfront. Alistair Campbell, de man zonder wie de Britse premier Blair geen stap zet en geen woord spreekt, is op semi- permanente basis toegevoegd aan de NAVO-staf in Brussel om de geallieerde media-oorlog te helpen winnen.

Verslag van het Wolters Kluwer oproer, 1999-2000: Zo is het genoeg
Dat Wolters Kluwer vorige week de media de toegang weigerde bij zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is onopgemerkt gebleven. Jammer. Want over enkele jaren zal duidelijk worden hoe veelbetekenend dit feit was voor de schokkende gebeurtenissen van de komende tijd. Terugblik uit een benarde toekomst.

Microsoft scoort boven verwachting
Microsoft heeft in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gepresteerd. De nettowinst van het Amerikaanse softwarebedrijf is gestegen met ruim 43 procent tot 1,92 miljard dollar (3,97 miljard gulden). De omzet groeide met 15 procent tot 4,33 miljard dollar. (8,96 miljard gulden)

Telecom Italia stelt voorwaarden
De raad van bestuur van Telecom Italia vindt dat het bedrijf alleen moet fuseren met Deutsche Telekom als de Duitse staat afstand doet van zijn stemrecht, maar is verder in principe akkoord.

Internet-plannen Endemol paaien beleggers niet
Endemol heeft grote plannen om via Internet actief te worden. Beleggers keken gisteren meer naar het verleden: ze lieten het aandeel vallen na teleurstellende cijfers.

Een pijnlijke omarming
De gasbedrijven gaan blinkend van zelfvertrouwen de millenniumwisseling tegemoet. Zij hebben hun zaakjes op orde. Er is maar één mogelijk probleem: geldt dat ook voor anderen waar zij afhankelijk van zijn? Als de elektriciteit uitvalt, wordt het toch nog moeilijk. En als er geen gas geleverd kan worden houdt de elektriciteitsvoorziening op.

De schat van Ali Baba is niet van ons
Nederlanders willen gokken en de overheid wil dat reguleren. En toen was daar Internet. Daar blijkt geen kansspelwet tegenop te kunnen. Derde aflevering van een serie over markt en wetten.

Het nieuws uit Belgrado
De rapportage uit de Joegoslavische hoofdstad Belgrado van BBC-veteraan John Simpson moet wel erg goed zijn: de Britse premier Tony Blair liet dit weekeinde via bevriende journalisten weten dat hij zich stoorde aan het werk van Simpson. Die zou zich door de Servische propaganda in de luren laten leggen. Dat de bevolking van Belgrado - evenals andere buitenlandse verslaggevers mag Simpson maar zelden de stad verlaten - volgens Simpson in overweldigende mate de Navo-aanvallen afwijst, wekt aan Downing street kennelijk weinig geestdrift.

Hoofdredacteur Nieuws Israelietisch Weekblad weg
Hoofdredacteur Tamarah Benima verlaat per 1 juli het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), het opinieblad voor de joodse gemeenschap in Nederland. Benima (48) wil het na 7,5 jaar hard werken rustiger aandoen en zich minder met management bezighouden, zo heeft ze dinsdag gezegd. Benima is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het NIW. Ze volgde in 1992 Mau Kopuit op, die eerder dat jaar was overleden. Benima begon in 1980 als redacteur bij het oudste opinieblad in Nederland. In 1983 was ze NIW-correspondent in Israel. Het NIW heeft 6.000 abonnees. Naar schatting krijgt 80 procent van de 30.000 joden in Nederland het blad onder ogen. Als hoofdredacteur heeft Benima altijd willen benadrukken dat de joodse gemeenschap groter is dan de georganiseerde joodse gemeenschap. Daarom ruimde de redactie meer plaats in voor interviews met mensen die verder van het georganiseerde joodse leven afstaan. Benima, die werd opgeleid tot fysiotherapeute, zal columns gaan schrijven en als freelancer gaan werken. ,,Ik zie wel wat er komt."

Beursnieuws
Naast Deutsche Telekom, verwikkeld in fusieonderhandelingen met Telecom Italia, trok softwaremaker SAP vanochtend de meeste aandacht op de effectenbeurs van Frankfurt. De automatiseerder schoot omhoog, in het kielzog van de gisteren flink gestegen Nasdaq-index, waaraan de meeste grote Amerikaanse technologiefondsen zijn genoteerd. Op het hoogtepunt noteerde SAP vanochtend een koersstijging van 13,74 procent op 310,50 euro. De stijging van het fonds werd mede veroorzaakt door meevallende resultaten. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 1,08 miljard euro, een toename met 22 procent. De winst bleef stabiel op 172 miljoen euro, terwijl eerder een daling was voorzien.

France Telecom maakte gisteren op de beurs van Parijs een duikeling van meer dan tien procent. Vanochtend trad met een koerswinst van 0,75 procent een minimaal herstel in. Het fonds staat onder druk door de naderende fusie tussen Deutsche Telekom en Telecom Italia, waardoor France Telecom in Europa met lege handen achter dreigt te blijven.

De CAC-index ging niettemin vanochtend met 0,75 procent omhoog. De stijging was voornamelijk te danken aan de bankensector. BNP, Paribas en Société Générale maakten goede kwartaalresultaten bekend.

Opta iets minder streng voor KPN
Toezichthouder Opta stapt af van het uitgangspunt dat KPN met zijn abonnementsprijzen zijn investeringen in het fijmazige netwerk van telefoonlijnen tot aan de voordeur moet financieren. KPN zou daardoor de medio vorig jaar doorgevoerde verhoging van de abonnementen en bijbehorende verlaging van de gesprekstarieven weer kunnen terugdraaien. Een woordvoerder van het telecombedrijf verklaarde vanmorgen dat KPN dit voorlopig niet van plan is. Zoals verwacht stapt Opta in zijn gisteren gepubliceerde voorlopige advies af van een systeem van kostenregulering. Opta zal vanaf september een nieuw systeem van prijsplafonds presenteren. Deze zogeheten price caps zouden voor een periode van drie jaar moeten worden vastgelegd. (Redactie Economie)

Zilveren Nipkowschijf
De televisieserie Oud Geld krijgt dit jaar de Zilveren Nipkowschijf van de tv-critici, voor het beste televisieprogramma van het afgelopen seizoen. De prijs is door de jury unaniem toegekend, en wordt op 20 mei uitgereikt aan de makers en aan de AVRO die de serie uitzond. De Zilveren Reissmicrofoon, voor de beste radio, gaat naar programmamaker en presentator Frits Spits die dagelijks voor de KRO het programma Tijd voor 2 verzorgt.


De onafhankelijke media in Kosovo kunnen niets meer publiceren. Om dat probleem te op te lossen, heeft de organisatie Press Now een website geopend waar journalisten uit onder meer Albanië, Kosovo, Servië en Macedonië nieuwsartikelen en persoonlijke verhalen kwijt kunnen. Journalisten kunnen via Internet of een speciaal telefoonsysteem hun materiaal sturen. Via 'Open Channels' zijn hun verhalen te beluisteren. (www.dds.nl/openchannels)

NRC Webpagina's
21 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)