U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Decoderplan Amsterdam oogst twijfel en kritiek
B en W van Amsterdam en A2000 willen dat over twee jaar commerciële zenders achter de decoder verdwijnen. De raad heeft het plan nog niet omarmd.

Van Amerongen terug bij Groene Amsterdammer
Journalist Martin van Amerongen keert terug als hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer. Hij begint op 1 juni. Volgens de redactie is Van Amerongen de aangewezen man om de identiteit van het blad opnieuw aan te scherpen. Hij leidde de redactie eerder van 1985 tot 1997. De redactie heeft hem onlangs gevraagd nadat een sollicitatieprocedure op niets was uitgelopen.

'Mobiel bellen maakt juist heel alert'
Is mobiel bellen slecht voor het, eh, kortetermijngeheugen? Britse geleerden van de universiteit van Bristol geloven van niet. Integendeel, de reactiesnelheid van mobiele telefoongebruikers blijkt juist toe te nemen, zo blijkt uit proeven, mogelijk omdat de microgolven de hersenen plaatselijk zeer licht verwarmen.

Schadelijke zendmasten
Ook in Nederland is een oorlog gaande. In het gevecht om de miljardenmarkt voor mobiele telefoons buitelen de nieuwe aanbieders over elkaar heen om het land met een leger van zendmasten te bezetten.

Niemand weet het echt
Oud-Trouw columnist A.J. Klei kan zich, met of zonder kelkje onder handbereik, nog steeds opwinden over het gebrek aan historische kennis bij nogal wat jonge journalisten. ,,Ze denken bij het woord pacifisme nog steeds alleen aan Fred van der Spek, alsof pacifisme en antimilitarisme iets is van na de Tweede Wereldoorlog. Maar weinigen kennen Bart de Ligt."

Hans van Wissen overleden
Hans van Wissen, redacteur van de Volkskrant, is gistermiddag in zijn woning in Amsterdam na een hartaanval overleden. Hij was 52 jaar. Van Wissen werkte vanaf begin jaren zeventig voor de Volkskrant, de meeste tijd op de sportredactie, waar hij schreef over atletiek, zwemmen, turnen en sportpolitieke zaken. Vorig jaar maakte Van Wissen nieuws na een vraaggesprek met voorzitter W. Huibregtsen van de sportfederatie NOC*NSF. Daarin maakte Huibregtsen kroonprins Willem-Alexander uit voor 'judas, saboteur en lafaard' nadat deze was gekozen in het Internationaal Olympisch Comité. Het artikel leidde tot aftreden van Huibregtsen en een rechtszaak. De rechter stelde Huibregsten in het gelijk. De Volkskrant had niet aangetoond dat Huibregtsen de termen lafheid en saboteur letterlijk had gebruikt.

Kritiek op fiscaal innen kijkgeld
De Dienst Omroepbijdragen is tegen het voornemen van het kabinet het kijk- en luistergeld via belastingen te innen. Fiscalisering past volgens de dienst niet bij de ontwikkelingen in de mediawereld, waarbij het vooral gaat om ,,individualisering, digitalisering en commercialisering". Dit blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek dat in opdracht van de dienst is uitgevoerd. Het kabinet denkt met de maatregel 60 miljoen per jaar te besparen.

KPN deelt GSM-antennes
Het telecomconcern KPN mag niet langer allerlei barrières opwerpen bij het verhuren van GSM-antennemasten aan de concurrentie. Toezichthouder Opta presenteerde vanochtend nieuwe richtlijnen voor het delen van GSM-antennes. Opta reageert daarmee op een klacht van mobiele telefonie-aanbieder Dutchtone.

Yahoo! boekt forse winststijging
Internet-zoekbedrijf Yahoo! heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van 3,3 miljoen dollar tot 16 miljoen dollar (32,8 miljoen gulden) opgevoerd, als gevolg van een veel grotere belangstelling van site-bezoekers, adverteerders en verwijzingen naar bedrijven. De winst per aandeel van Yahoo!, een van de weinige internetbedrijven die geld verdienen, bedraagt in de eerste drie maanden 7 dollarcent, tegen 2 cent in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet verdrievoudigde tot 86,1 miljoen dollar.


Op de BBC zijn de millenniumbabyprogramma's al begonnen. Met een beetje geluk is het deze tijd mogelijk een baby te verwekken die - als het even kan - op de eerste dag van het millennium wordt geboren. Wat de gevolgen van deze babyboom zijn, weet nog niemand. Vanavond om half tien is er op Babycenter een chat over wat te doen als je weeën beginnen op het moment dat 'Y2K hits'.
(www.babycenter.com/general/5923.html)

NRC Webpagina's
8 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)