U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Op Internet oorlog om Oost-Timor
Politiek activisme op het Internet vertaalt zich steeds vaker in het kraken of vernietigen van vijandige websites. Oost-Timor is het jongste slachtoffer.

Greenspan tempert Internet-hype
Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), vindt dat de grote vraag naar Internet-aandelen van de laatste tijd mede het gevolg is van een 'hype'. De forse koersstijging van deze aandelen heeft volgens Greenspan zelfs trekjes van een loterij.

Yahoo koopt GeoCities voor 9 miljard
Het Internetbedrijf Yahoo (o.a. zoekprogramma's) neemt branchegenoot GeoCities over voor 4,58 miljard dollar (9 miljard gulden). Dit hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Elektronische handel via Internet is luchtspiegeling
Zakendoen op Internet is in tegenstelling tot de bestaande succesverhalen allerminst een winstgevende zaak, vindt Herbert Blankesteijn. De Internet-economie is een zeepbel die zwelt door de verwachting dat het op een dag mogelijk is om echte winst te boeken.

Opnieuw strijd om telefoonboekgegevens
Het Oldenzaalse softwarebedrijf Denda heeft opnieuw een kort geding aangespannen tegen KPN Telecom. Denda wil een cd-rom met telefoongegevens op de markt brengen, maar vindt de prijs die KPN voor de namen en adressen vraagt veel te hoog.

CD-keten dreigt met boycot om klonen
De Free Record Shop, Nederlands grootste cd-verkoper, dreigt platenmaatschappijen met een boycot als ze hun nieuwe cd's niet voor 1 april beveiligen tegen kopiëren. ,,Ik heb een bommetje neergelegd", zegt Juan da Silva, directeur inkoop van de keten van 158 muziekwinkels. ,,Ze moeten het probleem serieus nemen."

Thuis achter het stuur
De beste racespellen vind je in de speelhal. Thuis blijft het nog behelpen, want de benodigde geavanceerde technologie is zo kostbaar dat alleen met de constante stroom rijksdaalders van racegrage speelhalbezoekers de investeringen terugverdiend kunnen worden. Maar zolang adembenemende games als Daytona USA 2 daarvan het gevolg zijn, is dat nauwelijks een bezwaar.

KPN biedt voordeelnummers aan
KPN gaat zijn abonnees de mogelijkheid bieden voordeelnummers te kiezen. Dat betekent vooral een voordeel voor particulieren, die daardoor een aantal zelfgekozen telefoonnummers met korting kunnen bellen. De nieuwe stap van KPN aan het tarievenfront blijkt uit een mededeling van het toezichtsorgaan Opta. Opta maakte vanochtend bekend akkoord te gaan met het systeem van voordeelnummers dat KPN wil invoeren. Over de details van het nieuwe aanbod en het tijdstip van ingang wilde Opta geen mededelingen doen. KPN zal die gegevens binnenkort zelf openbaarmaken.

A2000 moet contract Canal+ aanpassen
De Amsterdamse kabelaar A2000 moet het contract van tv-zender Canal+ aanpassen, zo heeft de kortgedingrechter gisteren bepaald. Als telecomtoezichthouder Opta beslist dat A2000 zijn doorgiftetarieven moet verlagen, krijgt Canal+ geld terug. De uitspraak gaat over de tarieven voor doorgifte op de kabel in Amsterdam en omstreken voor 1999. A2000 mag, zoals het had geëist, het jaarcontract handhaven. Voorlopig moet Canal+ een voorschot op het jaartarief betalen, te weten 2,1 miljoen gulden voor een half jaar doorgifte via de Amsterdamse kabel.

Intel splits aandelen
Het Amerikaanse Intel heeft gisteren aangekondigd per 11 april zijn aandelen te splitsen in een verhouding van twee op een. 's Werelds grootste computerchipfabrikant wil daarmee de verhandelbaarheid van zijn aandelen verhogen.

Nokia verdubbelt winst
Het Finse telecomconcern Nokia heeft zijn winst voor belasting vorig jaar bijna zien verdubbelen to 14,6 miljard markkaa (5,5 miljard gulden), tegen 8,4 miljard markkaa in 1997. De omzet steeg van 52,6 miljard markkaa naar 79,2 miljard. De resultaten zijn conform de verwachtingen, aldus Nokia, dat blijft bij zijn groeidoelstelling van 25 tot 35 procent dit jaar.

Computerindustrie groeit met 15 procent
De wereldwijde computerindustrie is in 1988 met 15 procent gegroeid. In de Verenigde staten, waar nu 37 procent van de huishoudens een Internet-aansluiting heeft, was de vraag het sterkst. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het bedrijf Dataquest in San José, Californië. Computerfabrikant Compaq haalde de hoogste omzet met 12,8 miljoen verkochte PC's en een marktaandeel van 14 procent, en bleef marktleider. IBM behield de tweede positie met een marktaandeel van 8,2 procent. Dell Computer Corp. schoof naar de derde plaats met een omzetgroei van 65 procent en haalde een marktaandeel van 7,9 procent. Hewlett-Packard eindigde als nummer vier met 5,8 procent van de markt en Packard Bell NEC werd vijfde met 4,3 procent. (AP)


Portals trekken miljoenen bezoekers per dag, die advertentie- inkomsten opleveren en inzicht geven in het gedrag van Internetgebruikers. Voor veel mediaconglomeraten en IT-bedrijven is dat een goede reden om zelf een toegangspoort te onderhouden. De laatste tijd zijn er dan ook veel bijgekomen. Disney's Go onderscheidt zich wat inhoud en vorm betreft nauwelijks van de andere portals (www.go.com). Hetzelfde geldt voor Snap (www.snap.com) van NBC, Netcenter (www.netcenter.com) van Netscape en Start (www.start.com) van Microsoft.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)