U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Computerbeveiliging

L0pht

Chaos Computer Club


Hackers verklaren China en Irak de cyberoorlog

Op Internet oorlog om Oost-Timor


Politiek activisme op het Internet vertaalt zich in het kraken of vernietigen van vijandige websites. Oost-Timor is het jongste slachtoffer.

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER

AMSTERDAM, 29 JAN. Terwijl de voormalige Portugese kolonie Oost-Timor misschien binnenkort zelfstandig wordt, is het virtuele Oost-Timor deze week door een groep hackers van Internet gevaagd. Niet alleen de website van het East Timor Project, opgezet als een virtuele vrijstaat door Nobelprijswinnaars Jose Ramos Horta en bisschop Belo, is vernietigd.

Het hele Oost-Timorese Internetdomein, dat wil zeggen alle websites en e-mail adressen eindigend op de landenafkorting .tp, is uit cyberspace verdwenen na een computerkraak bij de Ierse Internetaanbieder die dit domein onder zijn beheer heeft.

De Ierse provider Connect-Ireland, die in opdracht van vrijheidsstrijders het Oost-Timorese domein beheert, spreekt van een goed georganiseerde aanval en vermoedt dat de Indonesische regering achter de cyberaanval zit. De Indonesische ambassade in Londen wijst de beschuldiging van de hand.

Politiek activisme heeft een elektronische dimensie gekregen. Steeds vaker kraken activisten en hackers de websites en computernetwerken van politieke tegenstanders om hun boodschap uit te dragen of om de opponent het zwijgen op te leggen. De kraak van het digitale Oost-Timor is er één in een lange reeks politieke hack-incidenten, die steeds meer het karakter van een cyberoorlog krijgt.

De afgelopen maanden is een groot aantal prominente websites gekraakt door 'hacktivists' uit verschillende landen. 'Boycott China', stond plotseling op de officiële mensenrechtensite van de Chinese regering. Een dag na de lancering van de website in oktober vorig jaar maakte een Amerikaanse computerkraker, die deel uitmaakt van de hackersgroep Legion of the Underground, de hele wereld duidelijk dat hij het niet eens was met de schendingen van de mensenrechten in China. ,,Ze censureren, moorden, martelen, verminken en doen alles waarvan we hadden aangenomen dat het sinds de Middeleeuwen de aarde had verlaten.''

Vorige maand slaagden Amerikaanse hackers erin door China's elektronische beveiligingsmuur, die het zwaar gecensureerde Chinese Net van de rest van cyberspace scheidt, te breken. De hackers verwijderden een Chinese website met censuurvoorschriften.

Naar verluidt in opdracht van de Servische regering valt een groep Servische hackers die zichzelf de Zwarte Hand noemen Albanese nieuwssites over Kosovo aan. Eind oktober haalde de Zwarte Hand (genoemd naar een gelijknamige groep Servische officieren die rond de eeuwwisseling een staatsgreep probeerde te plegen) de Albanese nieuwssite Kosova.com een paar keer uit de lucht. Op de openingspagina van de gekraakte site prijkte de boodschap 'Lang leve Groot- Servië'. Ook de Internetversie van de Kosovo-Albanese krant Zëri i Kosovës werd het slachtoffer van de Servische hackers.

Vlak voor de jaarwisseling dreigde het hacktivisme van Legion of the Underground (LoU) uit de hand te lopen toen de zeven jaar oude Amerikaanse hackersgroep China en Irak de cyberoorlog verklaarde. Uit protest tegen de schendingen van de mensenrechten in beide landen besloot LoU in een verklaring de telecommunicatie- en Internetinfrastructuur in Irak en China aan te vallen. ,,Wij moeten ten uitvoer brengen wat de regering niet doet en niet kan doen'', zei een van de leden van LoU, doelend op de in zijn ogen te milde sancties tegen China en Irak.

Gevestigde hackersorganisaties als de Duitse Chaos Computer Club en L0pht Heavy Industries uit Boston, die een goede reputatie hebben op het gebied van computerbeveiliging, reageerden begin januari woedend op de virtuele oorlogsverklaring van LoU. In een gezamenlijk persbericht verklaarden de hackers tegen het idee van een cyberoorlog te zijn. ,,Een land de oorlog verklaren is het meest onverantwoordelijke wat een hacker kan doen. Dit heeft niets te maken met hacktivisme of hacker-ethiek ...''

Legion of the Underground haastte zich om zich van de cyberoorlogsverklaring te distantiëren. ,,We hebben geen schadelijke of beschadigende acties tegen Chinese of Iraakse netwerken of systemen ondernomen (...) en we zijn dat ook niet van plan.'' Een paar dagen later werd de Chinese mensenrechtensite van de regering opnieuw gekraakt en verwijderd. Deze keer eiste niemand de hack op.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)