U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Weer overname in Internet

Yahoo koopt GeoCities voor 9 miljard


SANTO CLARA, 29 JAN. Het Internetbedrijf Yahoo (o.a. zoekprogramma's) neemt branchegenoot GeoCities over voor 4,58 miljard dollar (9 miljard gulden).

Dit hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Het is de tweede grote overname in de Internet-sector in korte tijd na de overname door AtHome van Excite voor 6,7 miljard dollar. GeoCitities maakt het gebruikers mogelijk een eigen 'home page', een elektronische pagina, op het Internet te openen. Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben tot nu toe van die mogelijkheid gebruik gemaakt, goed voor ruim 43 miljoen 'home pages'. Yahoo betaalt de overneming met aandelen. De transactie waardeert GeoCities op bijna 4,6 miljard dollar. Dit is ruim de helft meer dan de huidige beurswaarde van 3 miljard dollar. Zowel Yahoo als GeoCities is op de elektronische schermenbeurs Nasdaq in New York genoteerd. Ze hebben een gezamenlijke marktwaarde van ruim 36 miljard dollar.

De nieuwe combinatie wordt een van de grootste en meest populaire diensten op het Internet. De belangrijkste concurrenten van Yahoo zijn de zoekprogramma's AltaVista, Lycos en Excite.

De Internetbranche begint door de concentratievorming steeds meer in de pas te lopen van het 'echte' bedrijfsleven. Vorig jaar viel de overname van Netscape door America Online (4,2 miljard dollar) al op. Alleen het koersverloop van de Internetaandelen komt nog niet overeen met de hoofdfondsen op Wall Street: ze stijgen veel sneller.

De premie van 52 procent die Yahoo voor GeoCities betaalt illustreert de hoge beurswaarderingen voor Internet-ondernemingen, die soms pas enkele jaren bestaan. De aandelen van GeoCities stegen gisteren bij de opening van de Nasdaq met 45 procent tot ruim 108 dollar bij de grote handel. Het aandeel van Yahoo steeg met ruim 5 dollar tot 341 dollar. De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar zijn beslag krijgen. Yahoo zegt op technologiekosten te kunnen besparen door van GeoCities' computers gebruik te maken. De twee ondernemingen hebben het afgelopen jaar al samengewerkt door elkaars diensten bij klanten aan te bieden. (AP, KRF)

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)