U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CD-keten dreigt met boycot om klonen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 JAN. De Free Record Shop, Nederlands grootste cd- verkoper, dreigt platenmaatschappijen met een boycot als ze hun nieuwe cd's niet voor 1 april beveiligen tegen kopiëren. ,,Ik heb een bommetje neergelegd'', zegt Juan da Silva, directeur inkoop van de keten van 158 muziekwinkels. ,,Ze moeten het probleem serieus nemen.''

Volgens de winkelketen worden nieuwe cd's op grote schaal gekopieerd en bijvoorbeeld op schoolpleinen ver onder de winkelprijs doorverkocht. Het kopiëren van cd's via de cd-brander, een computer-accessoire, of met speciale cd-speler is heel eenvoudig. De benodigde apparatuur kost 600 tot 750 gulden en de lege schijfjes kosten 3 tot 4 gulden. De prijs van populaire, nieuwe cd's ligt in de winkel rond de 40 gulden.

De platenbranche wil cd's wel beveiligen, maar zegt dat het nog niet kan. ,, Kopiëren - wij zeggen klonen - is inmiddels een groot probleem'', zegt Theo Roos, topman van platenmaatschappij Universal Music (vroeger Polygram) in Nederland. ,,Zo'n kloon is een uiterst verhandelbaar product. Maar beveiligen mag nog niet door een oude afspraak met de electronica-industrie. Bovendien kunnen we nog niet zo goed beveiligen dat de code niet binnen een paar weken gekraakt zal worden.''

Volgens Roos bestaat er een levendige handel op scholen en universiteiten. ,, Ik hoor van mijn zoon dat je alles kan bestellen. Zelfs de hoesjes worden keurig gekopieerd.'' Hij merkt het ook al in de omzet. De verkoop van singles is in het afgelopen kwartaal behoorlijk teruggelopen; voor cd's heb ik nog geen cijfers.'' De platenbranche wacht op het Europees parlement waar wetgeving over auteursrecht in voorbereiding is die het omzeilen van de beveiliging voortaan wel strafbaar maakt. De juridische commissie van het Europees parlement heeft vorige week al vastgesteld dat artiesten het recht hebben om hun muziek te beveiligen tegen kopiëren.

De strijd over kopiëren is eerder gevoerd in de tijd van langspeelplaten en cassette-bandjes. De discussie tussen de muziekbranche, die inkomsten misloopt door het kopiëren, en de producenten van de cassetterecorders en bandjes als Philips en Sony, eindigde toen in een heffing op onbespeelde cassette's. Die heffing was bestemd voor de artiesten, de schrijvers van de muziek en tekst en de platenmaatschappijen.

Hetzelfde systeem wordt nu gebruikt voor de onbespeelde audio-cd's. Maar de heffing wordt niet betaald voor de data-cd's die alleen in een computer gebruikt kunnen worden. ,,Er is een belangrijk verschil tussen cd's en cassette's'', zegt directeur Paul Solleveld van de NVPI. ,,Bij cd's is de kopie namelijk identiek aan het origineel.'' Philips maakt zich geen zorgen over de verkoop van de hun cd-speler die ook kan opnemen. ,,Nu bestaat nog de afspraak dat cd's thuis, eenmalig gekopieerd mag worden. Als er een beveiling komt, zorgen we dat onze spelers die kunnen omzeilen'', zegt een woordvoerdster.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)