U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Galant gekeuvel
Alleen de naam al, Farah Diba. Een Perzische Jacky Kennedy. Je denkt bij haar aan oosterse sprookjes in een oude verfilming met een schilderachtig decor van wapperende hoofddoekjes in open MG's, exclusieve filtersigaretten en paleisintriges met elegante Koude-Oorlog- spionnen. Aan de wereld van Prins Bernhard. Niet aan Ivo Niehe. Toch zette ik nieuwsgierig de televisie aan om zijn interview met Farah Dibah te zien. Hij had haar opgezocht in haar streng beveiligde villa in Connecticut. Als hij erin zou slagen om haar het verhaal te laten vertellen van de trieste nadagen van haar man, de wrede Perzische dictator met de gouden keizerskroon, had hij een wereldprimeur. Wat werd ik teleurgesteld.


T V   V O O R A F :


Angela lijkt haar lef verloren
Angela Groothuizen wilde vroeger nog wel eens een blowtje draaien. Daar deed ze ook nooit geheimzinnig over. Zo vertelde ze in een interview in deze krant: ,,Tot drie jaar geleden heb ik stevig geblowed. Zeven jointjes in mijn mik en dan moest de avond nog beginnen.''


F I L M   V O O R A F :


American Buffalo
Het is niet verwonderlijk dat de Amerikaanse toneelschrijver David Mamet de stap van toneel naar film maakte. Zjn bundel essays A Whore's Profession sluit af met een uitgebreide dialoog tussen een student en Mamet zelf. Het onderwerp is het schrijven van scripts en het regisseren van films. Mamet zegt bijvoorbeeld dat 'het najagen van een ideaal' het belangrijkste is in film. In 1996 verfilmde regisseur Michael Corrente het toneelstuk American Buffalo van Mamet. Dustin Hoffman en Dennis Franz (Hill Street Blues, NYPD Blue) vertolken de hoofdrollen. De film is een toonbeeld van pure dialoogkunst. Het is een mooi bewijs van Mamets stelling dat het schrijven van toneelstukken hetzelfde is als 'daydreaming'. Je begint met een idee, gaat daarover mijmeren, slaat zijwegen in en zo ontstaat als het ware vanzelf het stuk.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)