U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Angela lijkt haar lef verloren

JAPKE-D. BOUMA
Angela Groothuizen wilde vroeger nog wel eens een blowtje draaien. Daar deed ze ook nooit geheimzinnig over. Zo vertelde ze in een interview in deze krant: ,,Tot drie jaar geleden heb ik stevig geblowed. Zeven jointjes in mijn mik en dan moest de avond nog beginnen.''

Of het de wiet was of niet, ook op tv kon ze er soms high uitzien: traag, gelukzalig, een tikje onnozel en grappig oprecht. Die relaxte stijl paste goed bij het programma Sex met Angela waarin ze met pubers openhartig sprak over seksualiteit en seksueel ontwaken. Groothuizen speelde het niet, ze wás het kind dat net als de andere jongeren in de studio worstelde met de grotemensenwereld. Daardoor kon ze doorvragen waar 'gewone' televisie-mevrouwen allang beschaamd waren opgehouden. Ook in Groothuizens grootste programma tot nu toe, De Uitdaging, had ze dat relaxte waarmee ze haar geren en gevlieg in sportieve overalls soms aardig wist te relativeren. ,,Ik ben zo'n beetje de Kont van de AVRO'', schamperde ze ooit met een voor Hilversumse begrippen zeldzame zelfspot - de draak stekend met de onhandige manier waarop ze tijdens haar veldwerk voor De Uitdaging soms in beeld werd gebracht.

Het had wel wat.

Tegenwoordig blowt Groothuizen niet meer. Althans, daar lijkt het op in haar nieuwste programma Op de Man Af waarvan vanavond bij de AVRO de eerste aflevering wordt uitgezonden. De stoere dame is verdwenen en getransformeerd tot 'gewone' talkshowmevrouw die gezellig keuvelt met haar gast van de avond rondom een gezellig thema in een gezellig decor. Het idee van het programma is, vrij naar het maandblad Opzij, elke week een bekende Nederlandse man langs de feministische meetlat te leggen. Aan de hand van vragen over zijn gezinssituatie en een puntensysteem probeert Groothuizen vast te stellen hoe vrouw(on)vriendelijk het slachtoffer is. Vanavond is SBS6- directeur Fons van Westerloo aan de beurt. Na hem zullen o.a. nog Bart Chabot, Ben Cramer en Jan Marijnissen volgen.

In plaats van een één-op- één-gesprek is gekozen voor een formule met een panel van vijf (onbekende) vrouwen, Groothuizen noemt ze het sherry-kransje, dat ook af en toe een vraag mag stellen aan de heer in kwestie. Tevens mogen de dames tijdens de uitzending strafpunten uitdelen als een uitspraak van de ondervraagde hen niet bevalt. In dat geval kunnen zij op een knop drukken en verschijnt er een groot uitroepteken in beeld. Genoeg gelegenheid om het de ondervraagde flink lastig te maken, maar in de praktijk blijkt zulks zo eenvoudig nog niet. Dit komt o.a. doordat Groothuizen zelden vraagt waarom het panel 'gedrukt' heeft, waardoor de waarschuwingen een beetje doelloos over het scherm vliegen. De mededeling aan het eind dat Van Westerloo in totaal 26 waarschuwingen heeft ontvangen (is dat veel, weinig, en waarom kreeg hij die waarschuwingen?), blijft dan ook een beetje in het luchtledige hangen. Maar het grootste obstakel dat een adequate 'weging' van het slachtoffer in de weg staat, is de houding van Groothuizen zelf. Tegenover Van Westerloo lijkt de gastvrouw haar lef verloren. Ze laat de omroepbaas een aantal vrouwonvriendelijke uitspraken debiteren zonder ook maar met haar ogen te knipperen. Zoals bijvoorbeeld de uitspraak dat hij als oorlogscorrespondent voor de AVRO weliswaar nooit thuis was bij zijn vrouw en twee jonge kinderen, maar dat het tegelijkertijd ook zijn beroep was dat het gezin (en zijn vrouw?) status verschafte. ,,Het liftte het gezin op, het maakte je bijzonder in de buurt.'' En daar kon je als vrouw toch wel een paar maanden voor alleen thuis zitten, leek er in zijn stem door te klinken.

Je zou bijna willen dat Groothuizen een joint had opgestoken, diep had geïnhaleerd en had gezegd: ,,Zeg Fons jongen, het lijkt wel of jij in je leven alleen maar voor jezelf gekozen hebt.'' Maar dat moment verdween onbenut tussen de frutsels van het gezellige decor.

Op de Man af, Ned.1, 18.37-19.04u.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)