U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Radicaal advies: liberaler Frans drugsbeleid
PARIJS, 8 JAN. Beëindig de uitzonderingspositie van drugs. Behandel alcohol, pillen en tabak net als drugs. Houd simpele gebruikers van soft- en harddrugs buiten de gevangenis. Dat zijn de hoofdpunten van een ver strekkend advies aan de Franse regering. Auteur: de hoogste adviseur voor drugszaken van premier Jospin. Het advies is afkomstig van Nicole Maestracci, voorzitter van de interministeriële commissie drugszaken (MILDT). Zij is rechter geweest en heeft ervaring opgedaan met drugsproblemen in de justitiële praktijk. De kern van haar advies staat samengevat in Le Monde van vandaag. In de directe omgeving van de minister-president is voorzichtig gereageerd op de berichtgeving over het rapport. Van opheffing van de strafbaarheid van softdrugs kan geen sprake zijn, laat men weten.

PvdA wil Bolkestein niet
DEN HAAG, 8 JAN. De VVD is woedend over de blokkade die de Amsterdamse PvdA heeft opgeworpen tegen de kandidatuur van voormalig VVD-leider Bolkestein voor het voorzitterschap van de Amsterdamse Kunstraad. De hoofdstedelijke PvdA-fractie zou problemen hebben met de opvattingen van Bolkestein over de multiculturele samenleving. De voorzitter van de PvdA-fractie in Amsterdam, Bea Irik, erkent desgevraagd dat haar partij Bolkestein niet wil, maar geeft als reden dat zij hoe dan ook geen actieve politicus als voorzitter van de Kunstraad wil zien. Ook haar partijgenoot Europarlementariër Hedy d'Ancona zou bijvoorbeeld onaanvaarbaar zijn, onderstreept Irik. Alleen een politicus die al ,,geruime tijd'' vertrokken is uit de actieve politiek is wat de PvdA betreft geschikt.

'Ruimere regels voor opsporing'
ROTTERDAM, 8 JAN. De Raad van Hoofdcommissarissen wil dat het wetsvoorstel voor bijzondere opsporingsmethoden wordt aangepast. Volgens voorzitter B. Lutken moeten de regels voor infiltratie, het vaststellen van DNA-gegevens, afluisteren en registratie met videocamera's worden versoepeld. Lutken zegt dit in reactie op uitspraken die de scheidend hoofdcommissaris in Groningen, G. Brand, vanmorgen deed in het Radio 1 Journaal. Volgens Brand staat de huidige privacy-wetgeving de bestrijding van criminaliteit in de weg.

Blokkade van hoofdstad Kosovo
PRISTINA, 8 JAN. Honderden boze Serviërs blokkeren sinds gisteren alle wegen van en naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. De bewapende Serviërs protesteren met hun actie tegen de moord, woensdag, op een 34-jarige Serviër die als bewaker bij een elektriciteitscentrale werkte. De man werd gedood bij een aanval van het Kosovo Bevrijdingsleger U€K.

Vijfde geval van BSE ontdekt
DEN HAAG, 8 JAN. Op een boerderij in Westbroek in de Utrechtse gemeente Maartensdijk is gisteren een nieuw geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Daarmee komt het totaal aantal BSE-gevallen in Nederland op vijf.

Forse stijging huur kantoren
ROTTERDAM, 8 JAN. De huurprijzen op de Nederlandse kantorenmarkt zijn vorig jaar opnieuw fors gestegen. Uitschieter was Amsterdam, waar voor toplocaties nu een huur van 600 gulden per vierkante meter moet worden betaald, tegen 480 gulden in 1997.

Britse rente weer iets omlaag
LONDEN, 8 JAN. De Britse centrale bank, de Bank of England, heeft gisteren de rente met een kwart procentpunt verlaagd tot zes procent. Volgens het monetair comité van de bank moet de verlaging, de vierde in vier maanden, een mogelijke recessie helpen voorkomen.

Van Barneveld naar halve finale
FRIMLEY GREEN, 8 JAN. Titelverdediger Raymond van Barneveld heeft de halve finales bereikt van het officieuze WK darts in Frimley Green. De Nederlander won gisteren met 5-1 van de Australiër Steve Duke.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)