U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Browsers geven veel geheimen prijs

Gluren naar bezoekers

MARIE-JOSÉ KLAVER
De browser heeft de toekomst, verklaarden onlangs Vint Cerf en Robert Kahn - twee van de grondleggers van het Internet. De bladeraars voor webpagina's zullen op den duur besturingssystemen als Windows en Unix vervangen.

De 'vaders' van het Internet vestigen hun hoop op de huidige generatie tieners. Zij gaan de browsers van de toekomst maken. Voorlopig is iedereen nog afhankelijk van de browsers die we hebben, die van Netscape en Microsoft en moeten we het doen met de mogelijkheden die ze bieden - en met hun tekortkomingen. Zo maakt bijna driekwart van de Internetgebruikers zich zorgen om zijn privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoeken. Een vrees die niet ongegrond is, als je ziet welke informatie browsers doorgeven aan de plaatsen die je bezoekt. Internet beveiligingsdeskundige Arnoud Engelfriet vergelijkt surfen met je bewegen op de openbare weg. ,,Je loopt het risico dat mensen je nummerbord opschrijven, of achter je aan lopen om te zien waar je winkelt en wat je koopt,'' zegt Engelfriet, die informatica in Eindhoven studeert en zich al jaren met Internet, computerbeveiliging en privacy bezighoudt. In Internetkringen geldt Engelfriet als een van de deskundigen op het gebied van computer security.

Bijna iedereen die een website beheert, telt zijn bezoek en kijkt waar de mensen vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Deze gegevens worden gebruikt om klanten beter te bedienen en nieuwe diensten te ontwikkelen of doorverkocht aan marketingfirma's.

Er zijn tal van bedrijven op het net als NedStat, Xscount en Extreme Tracking waar je een gratis programma kunt krijgen dat precies bijhoudt hoeveel bezoekers je website trekt, waar ze vandaan komen en wat ze op je site doen. Zulke programma's registreren iedereen die langs surft en slaan informatie over surfers op.

Sommige van die diensten gaan erg ver. Extreme Tracking, een bedrijf uit Bergen op Zoom, stelt sinds kort een gratis programmaatje beschikbaar dat niet alleen bezoekers telt, maar ook precies laat zien hoe ze op een bepaalde site terecht komen - of dat via een webadres in een e-mail of een nieuwsgroep is, een document op de harde schijf, een zoekmachine of een andere website.

Extreme Tracking kijkt in je browser en zelfs in je computer. Het programma verzamelt een keur van persoonlijke informatie, zoals je e-mailadres, de structuur van je harde schijf en je schermresolutie. De eigenaar van de site kan in veel gevallen precies herleiden wie de site heeft bezocht. Extreme Tracking registreert bijvoorbeeld dat marie-jose@nrc.nl is langsgeweest op een bepaalde site. Wie die gebruiker is, laat zich via een zoekmachine of een e-mailgids eenvoudig achterhalen.

Programma's als Extreme Tracking maken een forse inbreuk op de privacy van Internetgebruikers. De meeste sites die zulke programma's gebruiken, waarschuwen de bezoeker niet.

,,Wie zit hier fout'', vraagt Engelfriet zicht af. ,,Extreme, omdat zij die gegevens niet zomaar mogen verwerken? Of wellicht Netscape, omdat hun browser zomaar die gegevens cyberspace in keilt en aan iedereen geeft die er om vraagt? Of de gebruiker, omdat hij zich niet realiseert wat er allemaal gebeurt als hij het Web op gaat?''

Volgens Engelfriet is de standaardconfiguratie van de populaire browsers veel te 'open'. Derden kunnen erg veel persoonlijke gegevens in bezit krijgen. Slechts weinig mensen lijken hier echter bezwaar tegen te hebben. In ieder geval protesteren ze niet hard genoeg om gehoord te worden door de browser-ontwikkelaars, aldus Engelfriet. Wie niet ten prooi wil vallen aan nieuwsgierige gluurders, marketeers en dataminers doet er verstandig aan in de opties van zijn browser JavaScript uit te zetten en geen naam of e-mail adres in te vullen, adviseert Engelfriet.

Extreme Tracking (www.extreme-dm.com)

NedStat (www.nedstat.nl)

Xscount(www.xscount.com).

Homepage van Arnoud Engelfriet met tips over privacy: www.stack.nl/%7Egalactus

NRC Webpagina's
21 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het valt wel mee
(14 april 1998)
Usenet onder 'curatele'
(7 april 1998)
Een beetje samen op internet
(31 maart 1998)
De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)