U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Profiel Crisis in Azië
IMF

President Soeharto formeel herkozen

Door onze correspondent FRANK VERMEULEN
JAKARTA, 10 MAART. Het Indonesische Volkscongres heeft president Soeharto vanochtend bij acclamatie herkozen voor een zevende termijn van vijf jaar. Morgenvroeg zal hij worden geïnstalleerd.

Volgens plan maakte Soeharto later op de dag bekend dat hij minister B.J. Habibie van Onderzoek en Technologie accepteert als vice-president. Habibie was gekandideerd voor die functie door het voltallige Volkscongres, maar de president kan in theorie zijn veto uitspreken. Morgenavond zal de benoeming van Habibie plaatshebben. Naar verwachting zal Soeharto deze week nog een nieuw kabinet samenstellen.

In Jakarta wordt druk gespeculeerd over personen die de financieel-economische posten gaan bezetten, in verband met de economische crisis die nu heerst in Indonesië. Tussen de regering in Jakarta en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de afgelopen weken een conflict gerezen over de wijze waarop de crisis moet worden bezworen. Het IMF heeft een besluit over de toekenning van een tweede tranche van 3 miljard dollar afgelopen vrijdag uitgesteld van 15 maart naar begin april, omdat de indruk bestaat dat Soeharto eerder overeengekomen hervormingsmaatregelen niet wil uitvoeren. Afgelopen zondag verklaarde de president dat de IMF-maatregelen indruisen tegen de Indonesische grondwet.

Soeharto wil daartegen met een zogeheten currency board de wisselkoers van de roepia koppelen aan de dollar, op een koers van van 5.000 roepia voor een dollar. Behalve het IMF heeft ook de Amerikaanse regering zich krachtig tegen dat voornemen verzet. De verwachting bestaat dat op korte termijn veel bedrijven tijdelijk uit de financiële problemen zijn, maar dat het land de kosten van zo'n wisselkoerssysteem niet kan dragen. President Clinton, die vorige week al voormalig vice-president Walter Mondale naar Jakarta stuurde om Soeharto op andere gedachten te brengen, heeft afgelopen weekeinde de Amerikaanse ambassadeur voor consultaties teruggeroepen naar Washington. Zowel het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken als de Amerikaanse ambassade in Jakarta ontkent echter dat hieraan speciale betekenis moet worden gehecht.

In Jakarta, Surabaya, Bandung en Yogyakarta protesteerden vandaag, net als de afgelopen weken, duizenden studenten op de universiteitsterreinen tegen het bewind van president Soeharto. Troepen van leger en politie blokkeerden de poorten van de universiteiten om te verhinderen dat de studenten de straat op zouden gaan. In Jakarta arresteerden veiligheidstroepen zeker 9 activisten na een demonstratie voor de democratie . Daarbij kwamen naar schatting 150 mensen bij elkaar als een schaduw-Volkscongres om te protesteren tegen de herverkiezing van Soeharto.


Zie ook:
Zuid-Korea en het IMF (Economie voor jou, 15 december 1997)

Uitstel steun IMF drukt markten Azië (6 maart 1998)

Pronk & Co (4 maart 1998)

Harde botsing Indonesië-IMF (17 februari 1998)

Makro voelt terugval in omzetten Azië (24 januari 1998)

Kim vraagt Koreanen te bezuinigen (19 januari 1998)

Zuid-Korea gaat grondig hervormen (14 januari 1998)

Licht herstel voor beurzen Verre Oosten (13 januari 1998)

Hongkong wankelt na val zakenbank (12 januari 1998)

Indonesië zegt hervormingen toe (9 januari 1998)

Wereldbank en IMF in conflict over beleid Azië (9 januari 1998)

Onrust in Indonesië na vrije val roepia (8 januari 1998)

Zuid-Korea wil 35 miljard dollar lenen (5 januari 1998)

NRC Webpagina's
10 MAART 1998



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)