U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Profiel Crisis in Azië
Hang Seng
Kospi


Uitstel steun IMF drukt markten Azië


JAKARTA/TOKIO, 5 MAART. Toenemende zorg over een volgende tranche van de IMF-lening aan Indonesië heeft de Aziatische markten vanmorgen flink onder druk gezet. Een delegatie van het Internationaal Monetaire Fonds zinspeelde gisteren in Jakarta op vertraging bij het vrijgeven ervan.

Het overmaken van deze tranche - 3 miljard dollar van de toegezegde ruim 40 miljard dollar - was oorspronkelijk voorzien voor 15 maart. Een IMF-delegatie is nu in Jakarta om na te gaan of Indonesië vorderingen maakt met de door IMF en donorlanden geëiste economische hervormingen. Leden van de delegatie hebben al aangegeven dat het overmaken van het geld tot drie weken vertraging kan oplopen.

In bankkringen wordt het mogelijke uitstel toegeschreven aan de verkiezingen van volgende week en de noodzaak een aantal economische vooronderstellingen te toetsen. Valatuhandelaren vrezen evenwel dat de IMF-steun wordt opgehouden doordat Indonesië in gebreke blijft de beoogde hervormingen door te voeren. De sukkelende Indonesische roepia zakte vanmorgen met 11 procent tot 10.400 voor een Amerikaanse dollar. Dit was het gevolg van geruchten dat de door de Indonesische regering voorgestelde koppeling van de munt aan de dollar zou worden uitgesteld omdat de internationale kritiek op dat plan toeneemt. De koers van de Maleische munt, de ringgit, stond onder druk door aanhoudende berichten dat enkele grote banken in Maleisië er zo slecht voorstaan dat ze dringend een financiële injectie nodig hebben. Eergisteren werd bekend dat de Sime Bank, de vijfde bank van het land, door grote verliezen minimaal 1,2 miljard ringgit steun nodig heeft. Gisteren meldde de centrale bank dat voor de tweede bank van het land, Bank Bumiputra, eveneens een grote steunoperatie nodig is. De effectenbeurs van Zuid-Korea kreeg vandaag een klap. Daar dook de Kospi-index in de ochtendhandel met 6,5 procent omlaag. De verkoopgolf op de aandelenmarkt van Seoul, in gang gezet door buitenlandse beleggers, zorgde voor enige paniek.

Het grootste deel van het verlies van de toonaangevende beursgraadmeter was evenwel toe te schrijven aan één aandeel, dat van Mirae. De omzet in deze machinefabrikant voor de halfgeleiderindustrie bedroeg 15 miljoen aandelen. Sinds begin dit jaar was het aandeel acht keer zoveel waard geworden. Een correctie volgde op de winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal die de Amerikaanse chipproducent Intel gisteren in New York gaf.

De tik die dit bericht de Intel-notering op Wall Street bezorgde leverde een fikse bijdrage aan de daling van de Dow Jones-index. Die miste zijn uitwerking ook op de aandelenmarkt van Japan niet. De beursindex in Tokio sloot op 16.848,55, 247,05 punten ofwel 1,4 procent onder de eindstand daags ervoor. In Hongkong zakte de Hang Seng-index met 4,8 procent tot 10.803,68 punten. (Reuters, AFP, KRF)


Zie ook:
Zuid-Korea en het IMF (Economie voor jou, 15 december 1997)

Pronk & Co (Economie voor jou, 4 maart 1998)

Harde botsing Indonesië-IMF (17 februari 1998)

Makro voelt terugval in omzetten Azië (24 januari 1998)

Kim vraagt Koreanen te bezuinigen (19 januari 1998)

Zuid-Korea gaat grondig hervormen (14 januari 1998)

Licht herstel voor beurzen Verre Oosten (13 januari 1998)

Hongkong wankelt na val zakenbank (12 januari 1998)

Indonesië zegt hervormingen toe (9 januari 1998)

Wereldbank en IMF in conflict over beleid Azië (9 januari 1998)

Onrust in Indonesië na vrije val roepia (8 januari 1998)

Zuid-Korea wil 35 miljard dollar lenen (5 januari 1998)

NRC Webpagina's
5 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)