NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Controle van graan verscherpt

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 24 JULI 1999. De controle op het voorkomen van het schimmelgif Deoxynivalenol (DON) in graan wordt verscherpt. Maalderijen die graan voor levensmiddelen verwerken moeten een verklaring ondertekenen dat zij alleen nog bloem leveren met minder dan 1 milligram DON per kilo. Door het natte weer zijn de afgelopen tijd enkele partijen graan met een hogere concentratie van dit schimmelgif aangetroffen.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat Nederland voorlopig de Amerikaanse veiligheidsnormen op het voorkomen van DON in graan hanteert. Tot dusver ontbreekt in Europa voor deze schimmel zo"n norm. In de Verenigde Staten (en Canada) geldt als grens 1 milligram per kilo bij granen die bestemd zijn voor directe menselijke consumptie en 5 milligram voor veevoer.

Volgens de Warenwet moeten schimmeltoxinen ‘in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid afwezig zijn in levensmiddelen en grondstoffen". Dit geldt ook voor DON. DON is alleen als het langdurig en in grote hoeveelheden wordt genuttigd mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dan kan het van invloed zijn op de voedselopname, de groei en het afweersysteem, zo schrijft Borst.

NRC Webpagina's
6 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad