NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Inhoud
Hoofdlijnen Miljoenennota
Troonrede
Artikelen
Departementen
Miljoenennota in beeld
Algemene Beschouwingen



Miljoenen op maat


ARCHIEF

  • Rijksbegroting 1999
  • Rijksbegroting 1998
  • Rijksbegroting 1997
  • Rijksbegroting 1996
  • Artikelen

    Staatsschuld slinkt verder
    9 MEI. De staatsschuld komt dit jaar voor het eerst onder de zestig procent van het bruto binnenlands product (BBP). Daarmee voldoet Nederland aan de zogenoemde EMU-criteria.

    Twee miljard over op rijksbegroting
    7 JAN. De begroting van de Nederlandse overheid heeft voor het eerst sinds 1973 een overschot. Het overschot bedraagt 0,25 procent van het bruto binnenlands product, omgerekend ruim 2 miljard gulden.

    Ontspannen én besluitvaardig trio
    9 DEC. De ministers van Paars II verdedigen hun tweede begroting. Elfde en laatste deel van een serie.

    Apeslimme strateeg houdt z'n handen vrij
    2 DEC. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 10 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Geroutineerde De Vries is kalmte zelve
    1 DEC. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 9 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Pronk verzot op scherp debat met de Kamer
    18 NOV. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 8 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Hermans heeft veel geld, maar weinig ideeën
    9 NOV. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 7 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Netelenbos is graag aan de bal
    4 NOV. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 6 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Benk Korthals wil orde brengen in de tent
    2 NOV. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 5 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Jorritsma ziet zichzelf als aanjager
    28 OKT. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Deel 4 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Weer op koers na grote woelingen
    27 OKT. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Op VWS is minister Borst teruggekeerd. Deel 3 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Fanatieke El Jee belt met oude vrinden
    13 OKT. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Minister Brinkhorst van Landbouw doet dat voor het eerst. Deel 2 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    Peper legt de lat meteen wat hoger
    12 OKT. De bewindslieden van Paars-II verdedigen hun tweede begroting. Welke nieuwe initiatieven hebben zij genomen? Waarin verschillen zij van hun voorgangers? Deel 1 van een serie over 'nieuwe bezems' op de ministeries.

    In de Winkelstaat der Nederlanden
    21 SEPT. De tijd breekt aan dat Nederland met vertedering zal terugdenken aan de 'maakbare markt', zoals aan de 'maakbare samenleving'. Een nieuwe eeuw, een nieuwe rol.

    Premier Kok: 'Echt, Nederland denkt positiever'
    21 SEPT. Minister-president Wim Kok heeft 'geen enkele gne' om de successen van de afgelopen tien jaar te incasseren. Maar het is nog te vroeg om de champagnefles te ontkurken. In een nieuwe eeuw komen nieuwe kwesties in een versneld tempo op Nederland af.

    Rosenmöller wil regeren
    21 SEPT. Ook dit jaar komt GroenLinks weer met een tegenbegroting bij de Algemene Beschouwingen. Stevige kritiek, maar ook realistische alternatieven. Dat is volgens fractieleider Paul Rosenmöller 'kwaliteitsoppositie'. Inmiddels staat de vraag of GroenLinks geschikt is om te regeren op de politieke agenda.

    Groei subsidies blijft doorgaan
    21 SEPT. Hij is er weer, en voor het eerst op tijd: de 'subsidiebijbel', het overzicht van alle overheidssubsidies. Zowel het aantal regelingen als het totaalbedrag is opnieuw toegenomen.

    Vertrouwelijk essay wordt beleidsnota
    21 SEPT. Minister Peper van Binnenlandse Zaken heeft de nota 'Vertrouwen in verantwoordelijkheid' over de ministeriële verantwoordelijkheid naar de Tweede Kamer gezonden en daarmee een belofte ingelost. Wat zou de essayist Peper ervan vinden?

    Slapeloze nachten door raming van rekenmeesters
    21 SEPT. De rekenmeesters van het kabinet voorspelden vorig jaar nog een stevige daling van de economie. De berekeningen moesten dit jaar keer op keer worden bijgesteld. De daling bleek mee te vallen.

    De 'Zalm-spread' te lijf
    21 SEPT. Bijna alles zit minister Zalm van Financiën dit en volgend jaar mee. Alleen bij de rente op de staatsschuld zit het hem tegen.

    Hoe ziet de Nederlandse samenleving er in 2030 uit?
    21 SEPT. André Krouwel, Kader Abdolah, Paul Ostendorf, Siv Gustafsson en Michiel van Hulten geven hun visie.

    Kinderbijslag hoger
    21 SEPT.

  • De uitgaven van het rijk bedragen volgend jaar 239 miljard gulden, ofwel 108,45 miljard euro. De inkomsten zijn 224 miljard gulden (101,7 miljard euro). Het verschil van 15 miljard gulden is het financieringstekort.

    Zalm: begrotingstekort kan omslaan in overschot
    21 SEPT. Het begrotingstekort van de overheid kan volgens minister Zalm (Financiën) volgend jaar omslaan in een overschot. Hij sluit niet uit dat het misschien zelfs dit jaar al gebeurt. Premier Kok ziet een eventueel begrotingsevenwicht niet voor het jaar 2002 ontstaan.

    Kabinet tempert de verwachtingen
    21 SEPT. Het tweede kabinet-Kok ziet volop kansen om te 'investeren in de kwaliteit van de samenleving', maar tempert hooggespannen verwachtingen.

    Te weinig geld voor onderwijs en zorg
    21 SEPT. Gebrek aan geld, gebrek aan concrete maatregelen en verkeerd gestelde prioriteiten. Dat is kort samengevat de kritiek die oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties hebben op de Miljoenennota 2000.

    'Leren leven met een overschot'
    21 SEPT. Minister Zalm (VVD) smaakt het genoegen dat hij als uitvinder van de 'automatische stabilisator' een nieuw begrip heeft gemunt, de Zalm-norm. Maar intussen dreigt het gevaar dat politici hem dit succes willen afsnoepen.

    Frivole aanhef troonrede
    21 SEPT. Hij is anders, de troonrede die koningin Beatrix dit jaar in de Ridderzaal heeft voorgelezen. Het is de laatste van de eeuw en dat is te merken. "Mijne heeren", zijn net als een eeuw geleden de eerste woorden van de troonrede. Gevolgd door de eerste zin van de troonrede van 19 september 1899, uitgesproken door koningin Wilhelmina: "Het is Mij aangenaam U bijeen te zien tot hervatting Uwer werkzaamheden." Een frivoliteit van auteur Kok. De premier gisteren tijdens een toelichting: " Het citaat van de vorige eeuw mocht niet te lang zijn, anders zijn de dames in de zaal opgestapt voordat de echte troonrede begint."

    Miljoenennota nu voor het eerst ook in euro's
    21 SEPT. De overheid trekt de komende jaren 587 miljoen gulden uit voor de invoering van de euro, ofwel 266 miljoen euro. Dat klinkt een stuk beter. De Miljoenennota, nu ook in euro's.

    Het kabinet voor de winnaars
    21 SEPT. Paars heeft slechts oog voor de competenties van welgestelden en hoogopgeleiden, concludeert Bas van Stokkom na lezing van de Miljoenennota en de troonrede. Het is de economie die de maatschappelijke ordening bepaalt en niet de politiek. Een structurele bestrijding van de ongelijkheid is achterhaald en wordt zelfs als bedreigend ervaren.

    'Paars II jaagt economie op'
    21 SEPT. Nederland voorziet van de grotere EMU-landen het laagste begrotingstekort. Dat is mooi, reageren economen, maar niet genoeg. Door niet op de rem te trappen jaagt Paars II economie en arbeidsmarkt alleen maar verder aan.

    Noord-Nederland boos op kabinet
    22 SEPT. Het kabinet komt zijn afspraken met het noorden niet na. Hierdoor dreigen de drie noordelijke provincies in totaal 25 miljoen gulden mis te lopen, omdat het rijk tal van projecten bewust naar achteren schuift.

    Knagen aan de rijksbegroting
    22 SEPT. Het politieke debat gaat niet langer over verdelen van pijn, maar over het verdelen van welvaart. Dat bleek vandaag bij het begin van de algemene beschouwingen.

    Kamer wil extra lastenverlichting
    22 SEPT. De coalitiefracties PvdA, VVD en D66 willen dat het kabinet volgend jaar een half miljard gulden extra uittrekt voor lastenverlichting voor mensen met een minimuminkomen, gezinnen met kinderen in lagere inkomensgroepen en chronisch zieken.

    Iedereen profiteert van minimabeleid
    24 SEPT. Elke Nederlander profiteert in guldens evenveel van de maatregelen die het kabinet wil nemen om mensen met een laag inkomen en kinderen erop vooruit te laten gaan. De minima krijgen dus niets extra's extra na de algemene politieke beschouwingen 1999.

    Kabinet stelt miljard extra beschikbaar
    24 SEPT. Het kabinet trekt volgend jaar bijna een miljard gulden extra uit voor lastenverlichting en meer uitgaven. Premier Kok heeft dit gisteren toegezegd aan de Tweede Kamer bij de algemene politieke beschouwingen. Vooral mensen met een minimum-inkomen en gezinnen met kinderen zouden profiteren van de extra middelen.

    Kamer is wel erg goedgeefs voor de zorg
    27 SEPT. De Tweede Kamer toonde zich vorige week ruimhartig jegens de zorg maar lijkt geen oog te hebben voor wat werkelijk moet gebeuren, vindt Quirien van Koolwijk.

  • NRC Webpagina's
    9 MEI 2000

    Den Haag


    Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad