NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Inhoud
Hoofdlijnen Miljoenennota
Troonrede
Artikelen
Departementen
Miljoenennota in beeld
Algemene Beschouwingen



Miljoenen op maat


ARCHIEF

  • Rijksbegroting 1999
  • Rijksbegroting 1998
  • Rijksbegroting 1997
  • Rijksbegroting 1996
  • Staatsschuld slinkt verder

    Door een onzer redacteuren
    DEN HAAG, 9 MEI. De staatsschuld komt dit jaar voor het eerst onder de zestig procent van het bruto binnenlands product (BBP). Daarmee voldoet Nederland aan de zogenoemde EMU-criteria.

    Dat staat in de Voorjaarsnota, die vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd. Uit de nota blijkt dat de staatsschuld dit jaar 520 miljard gulden bedraagt. Dat is 59,6 procent van het BBP.

    Bij het opstellen van de regels voor de Europese en Monetaire Unie (EMU) is afgesproken dat deelnemende landen hun staatsschuld onder de zestig procent moesten brengen. Deze afspraken, het Verdrag van Maastricht, maken deel uit van het zogenoemde stabiliteitspact. De afgelopen jaren daalde de Nederlandse staatsschuld al van ruim 70 procent in 1997 naar het huidige niveau. In de Voorjaarsnota staan verder de verwachte groeicijfers voor de komende jaren. Dit jaar verwacht Financiën een groei van 4 procent. Ook de omvang van de meevallers zijn opgenomen in de nota. Dit jaar heeft de overheid 5,6 miljard gulden extra te verdelen ten opzichte van de afspraken in het regeerakkoord. Vooral onderwijs (1,3 miljard) en gezondheidszorg (0,8 miljard) profiteren hiervan. Aan de inkomstenkant bedraagt de meevaller dit jaar 11,1 miljard gulden. Dit bedrag moet in principe gelijkelijk worden verdeeld over aflossing van de staatsschuld en lastenverlichting.

    In de politiek gaan stemmen om geen geld meer te besteden aan lastenverlichting vanwege het risico van oververhitting van de economie.

    NRC Webpagina's
    9 MEI 2000

    Den Haag


    Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad