NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VAKANTIEWERK
 UITBUITING
 REGELS
 INFORMATIE
 INKOMSTEN
 STUDIEBEURS
 KINDERBIJSLAG
 VEILIGHEID
 BELASTING
 BUITENLAND
 WERK ZOEKEN
 BOEKEN
 LINKS

Werk zoeken
Nederlanders zijn over het algemeen graag geziene vakantiekrachten in het buitenland. Ze spreken de talen relatief goed en staan bekend als harde werkers. Maar baantjes over de grens liggen niet voor het oprapen. Het aanbod beperkt zich tot enkele sectoren: horeca, toerisme, landbouw. De minimum leeftijd is vrijwel steeds achttien jaar.

De geëigende wegen om vakantiewerk te vinden in het buitenland zijn het napluizen van personeelsadvertenties of het inschakelen van een uitzend-, arbeids- of bemiddelingsbureau. Een open sollicitatie bij hotels, restaurants en andere plekken die toeristen trekken, wil ook nog wel eens succesvol zijn. Op de bonnefooi naar het buitenland afreizen, kan ook maar biedt minder zekerheid. De baantjes die dan nog voor handen zijn, zijn meestal zwart betaald, met alle risico's van dien (boetes en soms zelfs gevangenisstraf).

EU-landen
Inwoners van EU-landen kunnen legaal werk zoeken in België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Ierland, Griekenland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en in de niet-EU-landen Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een verblijfsvergunning is niet nodig zolang het verblijf niet langer duurt dan drie maanden. Hetzelfde geldt bijna altijd voor de werkvergunning.

Overige landen
Werk vinden in landen buiten de EU ligt moeilijker. De regels en beperkingen verschillen sterk per land. Een verblijfsvergunning moet soms al in Nederland worden geregeld, in andere gevallen kan dat bij aankomst in het land zelf. Een werkvergunning moet worden aangevraagd door de toekomstige werkgever. Het is dus niet toegestaan zelf naar werk te zoeken. Consulaten en ambassades kunnen informeren over de eisen. De vakantiewerker moet tijdig zijn aanvragen indienen.De procedure kan lang lopen. Australië en de Verenigde Staten, populair bij vakantiewerkers, zijn niet gretig met het uitdelen van de benodigde vergunningen. Australië kent wel een working holiday-visum dat eenmalig kan worden aangevraagd. Jongeren tussen 18 en 26 kunnen dan tot een jaar lang reizen en werken in dat land. Ze mogen maximaal drie maanden voor dezelfde werkgever blijven werken.

De Verenigde Staten kennen een strikter toelatingsbeleid. Wereldwijd staan mensen in de rij voor de zogenoemde greencards en deze worden uiterst spaarzaam toegekend. Alleen voor tijdelijk werk als au-pair en vakantiekampmedewerker wordt nog betrekkelijk makkelijk een werkvergunning verleend. De aanvraag moet dan wel zijn gedaan door de werkgever. Strenge vakbonden maken het vinden van al het andere werk voor buitenlanders bijna onmogelijk. Als het werk namelijk ook door een Amerikaan kan worden gedaan, wordt geen vergunning verleend en dat is het geval voor het meeste vakantiewerk.

NRC Webpagina's
14 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998