NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VAKANTIEWERK
 UITBUITING
 REGELS
 INFORMATIE
 INKOMSTEN
 STUDIEBEURS
 KINDERBIJSLAG
 VEILIGHEID
 BELASTING
 BUITENLAND
 WERK ZOEKEN
 BOEKEN
 LINKS

Veiligheid

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bij 2.425 bedrijven blijkt dat vorige zomer twee vakantiewerkers tussen de dertien en achttien jaar dodelijk zijn verongelukt bij hun vakantiewerk. Vier vakantiewerkers liepen blijvend letsel op. Ook de veiligheids- en gezondheidsvoorzieningen van bedrijven waren volgens de onderzoekers onder de maat: er werden ruim 1.500 tekortkomingen geconstateerd. Voornaamste klachten: onvoldoende toezicht, te lange werktijden en onvoldoende bescherming.

Ook deze zomer gaat de Arbeidsinspectie weer volop controleren bij bedrijven met vakantiewerkers.

Sinds 1 juli 1997 is een nieuw Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbowet) van kracht. De Arbowet vervangt het vroegere Arbeidsbesluit Jeugdigen en bundelt 38 besluiten met meer dan 1.200 voorschriften tot een besluit met bijna vierhonderd bepalingen. Deze bepalingen gaan over de veiligheid, gezondheid en het welzijn op de werkvloer van (onder meer) jeugdige vakantiewerkers.

Werkgevers zijn verplicht bij te houden welke risico's hun werknemers in diensttijd lopen en welke maatregelen zijn getroffen om deze risico's te beperken. Deze risico-inventarisatie en -evaluatie moet de werkgever inzicht geven in de gevaren op de werkvloer. Elke werknemer, dus ook de jeugdige, heeft het recht deze geschriften op te vragen.

Net als in het Arbeidsbesluit Jeugdigen wordt in de Arbowet een aantal werkzaamheden genoemd die verboden zijn voor alle vakantiewerkers die jonger zij dan 18 jaar (met uitzondering van studenten en scholieren die risicovolle werkzaamheden willen uitvoeren in het kader van hun studie).

Werknemers tot 18 jaar mogen niet:

  • werken met stoffen die zeer sensibiliserend, kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de voortplanting zijn.
  • werken met stoffen die zich in het lichaam ophopen of slecht zijn voor de gezondheid als er lang mee gewerkt wordt.
  • werken met of aan kuipen, bassins, leidingen of reservoirs met biologische/ chemische stoffen.
  • werken in een afgesloten ruimte.
  • werken met sealapparatuur, lasers en radarinstallaties.
  • werken op plekken waar het geluid harder is dan 90 decibel.
  • werken met apparatuur die zo trilt dat het gevaar oplevert voor de gezondheid.

    Anders dan voorheen stelt het nieuwe Arbeidsomstandighedenbesluit jongeren van zestien en zeventien jaar in staat tractoren te besturen, projectielen te vervaardigen, te werken bij hoogspanningsinstallaties of in reservoirs met gevaarlijke stoffen zolang er deskundig en doeltreffend toezicht is. Achterliggende gedachte: hoe eerder jongeren zich deze vaardigheden eigen maken, des te sneller ze als meerderjarige zelfstandig met dat werk aan de slag kunnen. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is een groot tegenstander van deze 'normvervaging'. Bij de start van de FNV-vakantiewerkcampagne 1997 meldde hij dat jaarlijks twintigduizend jeugdige vakantiewerkers een ongeluk krijgen waarbij ze meer of minder ernstig gewond raken. Het nieuwe Arbeidsomstandighedenbesluit zou volgens De Waal de boosdoener zijn. De voorzitter drong er dan ook op aan de huidige wetgeving aan te passen aan de Europese Richtlijn: geen gevaarlijk vakantiewerk door jongeren, behalve in het kader van een beroepsopleiding.

  • NRC Webpagina's
    14 mei 1998

       Bovenkant pagina


    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998