NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


SPEELGOED
GEEF KINDEREN VRIJHEID
RAGES
KWALITEITSCONTROLE
TELETUBBIES, SMURFENSNOT EN ANDERE RAGES
ALLOCHTONE KINDEREN
SPELCOMPUTERS
SINTERKLAASINTOCHTEN
ONTWIKKELING
MAAK EEN RAGE
EISEN
MISSTANDEN
MUSEA
VERKIEZING
GRAFIEKEN
LINKS

Verkiezing

De verkiezing van het 'Speelgoed van het jaar' is een initiatief van de Stichting Goed Speelgoed en bestaat vijfentwintig jaar. In de jury zitten speelgoedhandelaren, pedagogen, psychologen en journalisten van bijvoorbeeld bladen als Libelle en Ouders van Nu.

Winnaar kinderjury: Deceptor
Winnaar kinderjury: Deceptor
De bedoeling is goed speelgoed bij ouders onder de aandacht te brengen. Het oordeel 'goed' is echter moeilijk te definieren. De consumentenfolder die bij speelgoedwinkels ligt, geeft summier en met veel bijvoeglijke naamwoorden zoals 'fantasievol' en 'uitdagend' de motivering van de jury weer.

Uit de inzendingen - niet al het nieuwe speelgoed dingt dus mee - nomineert de jury achttien artikelen in zes categorieen. Per categorie is er een winnaar. De categorieen zijn: baby- en dreumesspeelgoed; peuter- en kleuterspeelgoed; speelgoed voor het schoolgaande kind; spellen en puzzels; hobby en creatief en techniek en entertainment. De jury let onder meer op de speelwaarde, doelmatigheid en originaliteit.

'Algemene verkrijgbaarheid' is een van de criteria waardoor de jury zich laat leiden, wat verklaart waarom de nominaties altijd uit de schappen van de grote ketens komen. In hun jaarlijkse gidsen rond Sinterklaas drukken Bart Smit en Intertoys bij alle nominaties het vignet van 'Speelgoed van het jaar' af, wat de herkenbaarheid van de prijzen niet ten goede komt.

Nieuw in 1998 is de Gouden Tol, prijs van een jury van tweehonderd kinderen die de genomineerde speelgoedartikelen in de klas mochten testen. Winnaar is dit jaar de radiografisch bestuurbare auto Deceptor.

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1998