Profiel Jacht
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 





JACHT
MEER DAN HET SCHOT
GEWEREN
WET
OPLEIDING
HONDEN
JAGERS
REIZEN
MINDER TERREINEN
FATSOENSREGELS
JACHTMIDDELEN
AFGESCHOTEN WILD
WILDSOORTEN
WILDCONSUMPTIE
JACHTSOORTEN
GROENE TAAL
ORGANISATIES
TIJDSCHRIFTEN
LINKS



Overzicht eerdere
afleveringen Profiel

Reizen

Grenzeloos jagen

Welke jager droomt niet van weidse jachtvelden met tientallen wildsoorten? Alleen in het buitenland komen zij aan hun gerief.

Janneke Pors

DOOR DE STRIKTE Jachtwet en de kleinschaligheid van jachtgebieden worden de jachtmogelijkheden in Nederland steeds beperkter. Duizenden jagers zijn van mening dat de jacht steeds meer aan banden wordt gelegd. Een jachtreis naar het buitenland is voor hen een uitkomst. Tientallen landen over heel de wereld beschikken over natuurgebieden van duizenden hectares waar nog een grote diversiteit aan wild bestaat.

Gastjagers kunnen - mits ze voldoen aan bepaalde voorwaarden - deelnemen aan de plaatselijke jacht. Het aanbod van jachtreizen is groot en gevarieerd: jagers kunnen op konijnenjacht in Schotland, op berenjacht in Canada of Rusland of een safaritocht maken in Zuid-Afrika.

De favoriete bestemmingen liggen echter dichter bij huis; vooral Polen en Schotland zijn populair.

De jachtreizen verlopen bijna altijd via speciale bemiddelingsbureaus, die de praktische organisatie voor hun rekening nemen. Elk land stelt zijn eigen voorwaarden waaraan gastjagers moeten voldoen om te kunnen jagen. Een kopie van een Nederlandse jachtakte en een schriftelijke uitnodiging van de eigenaar van het jachtgebied zijn slechts twee van de documenten waarover de gastjager moet beschikken om een jachtvergunning te krijgen.

De meeste jachtbemiddelingsbureaus organiseren alleen reizen naar gebieden waar gejaagd wordt volgens het zogenoemde wise-use-principe, waarbij slechts het overschot van de optimale wildstand bejaagd mag worden. Daarnaast houden ze zich aan het jachtplan van plaatselijke overheden waarin de afschotquota van verschillende wildsoorten zijn vastgesteld.

Stefan Crone bemiddelt bij jachtreizen in verschillende Europese landen, maar voornamelijk in Polen en Schotland. Polen staat bekend om zijn grofwildjacht op varkens, herten, reeën en moeflons. Vanaf april tot eind september nemen honderden Nederlanders deel aan de reebokkenjacht. Het jachtseizoen voor kleiner wild als hazen, eenden en fazanten is geopend vanaf half oktober. Het goedkoopste arrangement kost 400 gulden per week, exclusief accommodatie. Drie dagen grofwildjacht in Duitsland of Polen kost tussen de 1.500 en 1.700 gulden. Een gemiddelde reis naar Schotland kost al snel 3.000 gulden. Volgens Crone is de prijs afhankelijk van het jachtland, de accommodatie en het wild waarop gejaagd wordt. De meeste Nederlanders kiezen voor Schotland, ,,het jachtland bij uitstek''. Exotische bestemmingen als Nieuw Zeeland, Senegal, Zimbabwe en Zuid-Afrika trekken ook veel jagers. Jachtreizen naar deze landen worden het hele jaar door aangeboden, omdat men niet gebonden is aan een seizoen.

Geert van Kaathoven van Doornlaagte Safari's organiseert reizen naar Zuid-Afrika, waar met name op antilopen geschoten wordt en in zeldzame gevallen ook op zebra's of struisvogels. ,,Jachttoeristen worden altijd begeleid door een spoorzoeker, een chauffeur en een professionele jager die het jachtveld ter plaatse kent'', aldus Van Kaathoven. ,,De jacht voltrekt zich vanuit een jeep; men rijdt door het jachtveld en probeert zo kort mogelijk bij het wild te komen.''

Wat trekt de gastjagers aan? Volgens Van Kaathoven gaat het hun niet enkel om het schieten op exotische diersoorten. ,,Het Zuid-Afrikaanse landschap is indrukwekkend, nergens ter wereld vind je zo'n verscheidenheid aan wildsoorten.''

Crone schat dat er in Nederland ongeveer vier- à vijfduizend jagers per jaar een jachtreis maken. Dit aantal zal volgens hem alleen maar toenemen, want ,,door de nieuwe Jachtwet wordt het jagen in Nederland nog verder aan banden gelegd''. Jagers en jachtbemiddelaars zien tal van voordelen aan de jacht in het buitenland. Een veelgenoemd pluspunt is de aantrekkingskracht van ruige en onbekende gebieden en de mogelijkheid te jagen op grofwild.

Een ander voordeel voor de jagers is het feit dat de jacht in veel landen nog een gerespecteerde bezigheid is. Jagers hoeven in het buitenland geen verantwoording aan milieuactivisten en kritische burgers af te leggen. Tijdens een jachtreis kunnen ze ongestoord ervaring opdoen en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan het plaatselijke wildbeheer.

Alex Human is grootgebracht met de jacht en bezit een eigen jachtgebied op Goeree-Overflakkee. In december zal hij zijn eerste jachtreis maken naar Polen. Dat hij vijf dagen in een onbekend jachtveld gaat jagen, ziet hij als een nadeel, want ,,als gastjager zie je slechts een momentopname van de wildstand''.

Toch denkt hij dat Polen veel meer jachtmogelijkheden biedt dan Nederland. ,,Nederland is zo druk en volgebouwd, je moet constant rekening houden met verkeer en wandelaars. Polen beschikt nog over mooie, grote natuurgebieden en het wild is veel ruiger. Een jager beleeft niet alleen genoegen aan een goed gericht schot, maar ook aan het rondstruinen in de natuur.''

Voor vertrek wordt bepaald hoeveel stuks wild de jager per dag mag afschieten en op welke soorten hij mag jagen. De jager kan kiezen tussen verschillende jachtarrangementen waarvan de prijs onder andere afhangt van het afschotaantal van grofwild. In Zuid-Afrika schiet een gastjager gemiddeld één antilope per dag, in Schotland kan hij rekenen op twee reeën of herten per dag. Bij kleinwildsoorten als konijnen en fazanten ligt het totaalafschot per persoon veel hoger.

Het vlees van de afgeschoten stuks wild wordt meestal door de lokale bevolking genuttigd, maar de gastjager kan wel een jachttrofee laten preparen. Als tastbaar aandenken aan zijn reis kan hij thuis een antilopengewei of zwijnenschedel aan de muur hangen.

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1999