Profiel Jacht
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

JACHT
MEER DAN HET SCHOT
GEWEREN
WET
OPLEIDING
HONDEN
JAGERS
REIZEN
MINDER TERREINEN
FATSOENSREGELS
JACHTMIDDELEN
AFGESCHOTEN WILD
WILDSOORTEN
WILDCONSUMPTIE
JACHTSOORTEN
GROENE TAAL
ORGANISATIES
TIJDSCHRIFTEN
LINKSOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

WILDCONSUMPTIE

Met het begin van het wildseizoen stijgt ook de wildconsumptie. Nederlanders verorberden vorig jaar gemiddeld een kleine 600 gram wild; een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Afkomst
Het overgrote deel van het in Nederland geconsumeerde wild wordt geïmporteerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft becijferd dat hazen en konijnen voornamelijk uit China, Frankrijk en Argentinië komen. Wilde varkens worden vooral uit Luxemburg, België en Duitsland geïmporteerd, patrijzen en herten uit Schotland. Alle overige wildsoorten zijn afkomstig uit Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Australië en Italië. De hoeveelheid Nederlands wild is minimaal, al staat het over het algemeen zeer goed aangeschreven.

Verkoopverbod
Er staat in Nederland een verbod op de verkoop van kleine eendensoorten zoals talingen, pijlstaarteenden en slobeenden. Ook de houtsnip, watersnip en de smient komen, als het goed is, niet in de etalage van de poelier terecht.

Prijzen
Wild is over het algemeen vrij prijzig. Haas kost per kilo 28 gulden, hertenbiefstuk 37 gulden per kilo, patrijs 9,50 gulden (per stuk, panklaar), duif 4,50 gulden (per stuk, panklaar), wild zwijn 30 gulden per kilo en kooieend 13,50 gulden (per stuk, panklaar).

Bron: Misset Horeca.

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1999